אחר שהרבבות עזבו את רחובות פושקינה ובילינסקי בתום ימי שהייה ותפילה בסמוך לציונו של רבי נחמן מברסלב התיישבנו על שולחן אחד כדי לשמוע מפי מנכ"ל 'מרכז ברסלב העולמי' ר' שמעון בוסקילה והעסקן ממודיעין-עילית ר' חיים שפירא המתפעלים ומנהלים את הגוף הגדול והמרכזי ביותר באומן 'מרכז ברסלב העולמי' - על כל השנה האחרונה, על אחורי הקלעים ועל התוכניות העתידיות.
עוד ראש השנה עבר אחר פעילות סיזיפית יוצא מהכלל, מה התקדם כאן השנה?
מנכ"ל 'מרכז ברסלב העולמי' ר' שמעון בוסקילה: "משנה לשנה אנו מפיקים לקחים עוד ועוד ומאמצים אותם לשיפור מלא בכל התחומים במקום. השנה עסקנו בהרחבת הקלוייז (היכל התפילה הגדול המונה כ-5000 מקומות ישיבה) - חידשנו את קירות הגבס והפלסטיק לקירות לבנים קבועים והוספנו 800 מקומות ישיבה בתוספת גלריה רחבה עם מגמה להוסיף עוד 1000 בשנה הקרובה. 3 שנים המתנו לקבלת אישורים להרחבת הקלוייז ואת הפירות הנבנו בחצי השנה האחרונה. גם את המקוואת שיפצנו וחידשנו, דבר שנצרך בכל שנה מחדש אחר שימוש של עשרות אלפים במקום.
"כ"כ במשך השנה עסקנו בפרוייקט של הציון - תוכנית בניה על כל ההר של המתחם - ישבנו עם אדריכלים, מומחי בניה והנדסאים ובנינו תוכנית לבניית מבנה בעל 3 מפלסים שייכללו היכל מפואר מעל לציון, אולמות תפילה, מרפסות, אוצרות ספרים וחדרי שיעורים. למבנה הגדול יינתן מראה רטרו המתאים לבתי כנסת אותנטיים. מעבר לפתרונות הנדסיים להן נזקקנו לצורך תכנון והקמת הפרוייקט, נצרכנו גם לשבת עם מומחים לענייני כהנים ובתי קברות היות וכל ההר הינו בית חיים והבניה בה צריכה לכלול תחילה שיקולים הלכתיים. בתוכנית להתחיל עוד השנה במגמה לסיימה בשנת תשע"ו".
מה הם תחומי העיסוק העיקריים של ה'מרכז' במשך השנה?
"קודם כל תיאום בין כל הגופים השונים באומן. 'מרכז ברסלב' הוא למעשה הצומת של כל הגופים הציבוריים והפרטיים באומן ומספקת קורדינציה מלאה בין כולם. אנו עוסקים הרבה במישור הבטחוני במקום, לדעת מה קורה, לעמוד מול רשויות, מול המשטרה, העיריה, לעמוד בקשר עם עסקנים מקומיים, גופים ורשויות מקומיות.
"בשנה האחרונה סייענו גם ל'הכנסת האורחים' של הנגידים ר' צבי בוגומילסקי ור' צבי שיינר בהכוונה וייעוץ ברכישת השטח ובהשתלבות מול הרשויות ומול משרד הבריאות לקבל את אישורי הפעלת המטבחים. סייענו לזק"א ועוד. במשך השנה הרבה פונים אלינו ומבקשים סיוע לתוכניות והצעות, בעקבות עומסים אנו מתייחסים ליוזמות ריאליות ומעשיות."
ספר לי על התעסוקה באומן במשך השנה.
"בכל חג אנו פורסים שומרים שיעמדו בפתחי בניינים וישגיחו וימנעו גניבות ושאר תקריות לא ראויות. בנוסף יש שומר על אופניים שמסייר ומדווח לנו באופן ישיר על כל הקורה סביב. השומרים ממונים גם למנוע אלימות והתקרבות עבריינים וחשודים לדירות יהודיות. כמו"כ אנו מציבים תאורה ברחובות, בפתחי הבניינים והדירות, וברחוב פושקינה דולקים הפנסים 24 שעות ביממה בשונה מכל רחובות אומן. יש גם את המענה והסיוע ליהודים השוהים באומן במשך השנה, במישור הרוחני, הבטחוני, הרפואי והקפדה על צביון מלא.
"אנו דואגים גם להזרמת אינפורמציה למשטרה המקומית, מפקד העיר זמין בכל שעה ואף היו אירועים שיצא לשטח באמצע הלילה. כ"כ מזרימים דיווחים ועדכונים לעיתונות המקומית ומצמידים אנשי הדרכה והסברה לתיירים וקבוצות הבאות לבקר במתחם במשך השנה."
איך התכוננתם לראש השנה האחרון?
העסקן ר' חיים שפירא: "נתחיל מ-150 עובדים שעבדו במקום; עובדי נקיון, עובדי התחזוקה ובטחון וסדרנים בציון ובקלוייז, במקוואות וברחובות העיר. הגענו להסדרי בטחון מפורטים עם המשטרה וכוחות הבטחון המקומיים. הצבנו 25 כבאים שהיו מוכנים לכל תרחיש. עם העיריה סידרנו את פעולות הנקיון השוטף במהלך כל הימים, מימנו את שירותי הגז והחשמל לכל בתי המגורים היהודיים. יחד עם העיריה הצבנו מוסמכים לבדיקות תברואה שסיירו בין המטבחים, במקוואות ודאגו לאסטתיקה ברחובות וחצרות הבניינים. פינוי זבל היה בכל שעה. הקמנו מחסומים וסידרנו אישורי מעבר לכל תושב שהיה ראוי.
"הפגישות עם הגורמים מתייעלים מפעם לפעם על הצד הטוב ביותר. במשך כל החודשים האחרונים קיימנו סדרות ישיבות צוות ארוכות עם מפקד מחוז צ 'רקס (מחוז צ'רקס לבדו פי 3 ממדינת ישראל בגודלו), בין הישיבות העלנו תוכניות להעלאת ספינת אויר ופריסת שוטרים מישראל בהתחשב בהיכון שהיה לפיו יגיעו לאומן 70.000 איש, אך ירד מהפרק כשהבנו שיבואו פחות. 3 שבועות לפני ראש השנה יש כבר הערכה כמה יבואו.
"בשונה משנים עברו ביטלנו השנה את ה'שוק' של המקומיים ברחוב פושקינה מה שהביא לישוב הדעת וצביון תקין לכולם. השנה שיפרנו את הבטחון האישי של כל אחד ואחד, תלינו שילוט והסברה בכל המוקדים, פרסנו שלטי הכוונה בכל פינה, דיווחנו על זמני תפילות ושיעורים והקמנו מוקד לשמירת חפצים, הקמנו מרכז לאבדות ומציאות ודאגנו גם לעמוד תוך סנכרון מלא מול חברות תעופה וסוכני הנסיעות. הקמנו ביתן מודיעין מרכזי שאלפים נעזרו בו."
איך אפשר לספור את ההמונים שמגיעים מכל העולם?
"בעיקרון א"א לדעת במדוייק היות והשיטה הרלוונטית היא ספירת הנוסעים באוטובוסים - פרוצדורה שכל נוסע באוטובוסים מקייב לאומן מכיר. לפי הערכת המשטרה הגיעו השנה כ- 29 אלף איש.
מי ומי העומדים מאחורי 'מרכז ברסלב' הנחשב לארגון החזק ביותר באומן?
"את כל התודות וההערכה יש להעניק ליו"ר ה'מרכז' הרב דניאל דיין העושה כאן ימים ולילות למען הסדר הטוב ושיפור כל התחומים במקום, גב' רינה ג'רסי הקונסולית של ישראל באוקראינה, מפקד השפלה בישראל מר יורם יפרח ששלח את השוטרים הישראליים, ר' יקותיאל גלאנץ מהפעילים המרכזיים, ועו"ד גלעד קורינלדי היועץ המשפטי של ה'מרכז'".
מה התוכניות לשנה החדשה?
"בנוסף לפרוייקט שיפוץ הציון שנתחיל אי"ה עוד השנה, את עיקר הפעילות נשקיע בבטחון חזק במקום. בתוכניות: הפעלת ניידת סיור שתפטרל סביב השעון ותפעל על פי כל תרחיש, התקנת מצלמות בכל קרן רחוב ובניין, רכישת ציוד הגנה ובטחון מקצועי הכולל מכשירי קשר והכשרת צוות צעירים שיפעלו במשמרות כמו צוות ה'שומרים' בארץ ישראל.