בעקבות פגישתם של הרב שלמה פפנהיים – חבר הנהלת ´העדה החרדית´ והרב יעקב ראט – יו"ר הנהלת העדה החרדית, עם הראשל"צ הרב שלמה עמאר, בעת שסערה ירושלים סביב ´פרשיית הגיורים´, החליטו גורמים בכירים ב´העדה´ לנסות ולהדיח את הרב פפנהיים והרב ראט מתפקידם כחברי הנהלה.
לפני מספר שבועות דווח על בחירות עתידיות להנהלת ´העדה´, דבר שיביא בדיעבד להדחת השניים מהנהלת ´העדה החרדית´. השבוע, כך מדווח העיתונאי שלוימי גיל ב"שעה טובה", עלה המאבק בשני האישים עוד שלב, עת החליטו לכנס את חברי ההנהלה לצורך קבלת החלטה בעניין הבחירות.
לכינוס המיוחל, שהתקיים השבוע, הופיעו כל חברי ההנהלה ללא יוצא מן הכלל (אירוע נדיר בהנהלת ´העדה החרדית´), ואחד מהנציגים ששהה בחו"ל אף טרח להגיע במיידית לארץ והגיע משדה התעופה היישר אל הדיון.
ההדחה סוכלה
הדיון החל כאשר הקנאים יותר מבין חברי ההנהלה דרשו הדחה מיידית של הרב ראט מתפקידו כיו"ר ההנהלה, והרב פפנהיים מתפקידו כחבר הנהלה.
העילה הרשמית נגד הרב ראט טוענת כי הוא מונה ליו"ר זמני במקום היו"ר הקודם (שעדיין חי - אך אינו יוכל לתפקד) לתקופת זמן של שלוש שנים.
שלוש השנים הללו חלפו כבר לפני מחצית השנה, אלא שלאיש לא הפריע שהרב ראט יישאר בתפקידו. עתה, לאחר פגישתו עם הרב הראשי, החלה מתגלגלת מחאה נגדו. במהלך הדיון היו מתנגדים להדחה, ותומכים בה, כאשר בסיכומו של הדיון, היה רוב מזערי לתומכים בהדחה.
אלא שאז, על סף סיכום העניין, נכנסו אל הישיבה שני אברכים, אשר אינם נמנים על הנהלת ´העדה החרדית´ וטענו כי נשלחו בשם האדמו"ר מדושינסקיא, אשר שיגר אותם כדי להביע את עמדתו - השוללת מכל וכל אפשרות של הדחת שני האישים החשובים.
על רקע כוחה המשמעותי של חסידות דושינסקי, כאשר אביו וסבו של האדמו"ר שימשו כגאב"די ´העדה החרדית´, ועל רקע היות חסידות דושינסקי בעלת מספר משפחות משמעותי ב´עדה´, שכבר הספיקה לאבד כמה חוגים, כמו ´המתמידים´, הוחלט להתחשב בדעתו, וחברי ההנהלה הסכימו להמתין עם ההחלטה בעניין. גורם בכיר בהנהלה, שנכח בדיון, סיפר ל´שעה טובה´ כי מיד לאחר הפסח תתכנס ההנהלה שוב ותקבע מועד לבחירות מסודרות ב´העדה´.
בחירה לפי גודל החסידויות
בשלב זה נראה כאמור, כי ´העדה´ תקיים בחירות לאחר הפסח, ובכיר בהנהלה טען כי הבחירות יתקיימו במתכונת שונה מזו שהונהגה עד היום. "אם עד היום לכל חסידות היה מוקצב מספר מסוים של נציגים, הרי שמעתה ואילך יוכרע מספר הנציגים על-פי גודלה של החסידות". הווה אומר – אם כיום, יתכן מצב בו חסידות אשר מונה מאתיים משפחות, תשתווה במספר נציגיה לחסידות המונה 800 משפחות – הרי שמהבחירות הבאות, יופסק הדבר. כל חסידות תשלח נציגים על-פי כמות בני הקהילה הרשומים אצלה.
בעדה החרדית מעריכים כי מערכת הבחירות, הראשונה מזה עשרות שנים, תהיה סוערת במיוחד, וכל הגורמים הקשורים ל´עדה´ יעשו מאמץ ניכר על-מנת לחזק את השפעתם. זאת בין השאר גם על רקע העובדה שהעדה חולשת על ´ועד הכשרות´ רב ההשפעה.