מדינת ישראל, באמצעות פרקליטות מחוז חיפה (אזרחי) ועו"ד חיים זליכוב וצביקה זליכוב ממשרד עורכי הדין Kennedys, הגישה לבית המשפט המחוזי בחיפה הצעה למתווה משפטי לבירור תביעות הנזיקין שיוגשו בעקבות אסון הר מירון.
כזכור, במהלך הילולת הרשב"י בל"ג בעומר לפני כשנה ושמונה חודשים, אירע "אסון הר מירון", במהלכו נהרגו 45 משתתפים ונפצעו רבים נוספים.
לאחרונה, הוגשה תביעה משפטית על ידי משפחות עשרה מהרוגי האסון בבית המשפט המחוזי בחיפה. מדובר בתביעה מורכבת, המשלבת מספר רשויות מדינה וגופים נוספים שנטען כי היו מעורבים בהליך תכנון, הפקת וביצוע ההילולה. נוכח ייחודיות האירוע, היקף הנפגעים בו וריבוי הגורמים המעורבים (הן הנתבעים בהליך עצמו והן צדדים נוספים אשר טרם צורפו להליך), ומתוך הכרה בתרומה של ניהול הליך מהיר ויעיל לנפגעים ומשפחותיהם וללא קשר לעמדת המדינה בהליך אשר תתברר בפני בית המשפט, הציעה המדינה מתווה לניהול התביעה אשר יקל על אותם נפגעים ובני משפחותיהם לברר את נזקיהם בפני בית המשפט באופן יעיל.
המתווה אשר הוצע כולל דיון יעיל בתביעות הניזוקים, בפני בית משפט אחד (במקום שינוהלו תביעות מקבילות בבתי משפט שונים), מה שיוביל לחיסכון בזמן שיפוטי מחד, אך בעיקר, חיסכון משמעותי של הוצאות הנפגעים ובני משפחותיהם, צמצום מחלוקות ויצירת וודאות משפטית, אשר תוביל לניהול הליך מהיר בעניינם ולטובתם.
במסגרת המתווה המוצע יוזמנו הנפגעים באסון הר מירון, אשר יתאימו למתווה המוצע, להצטרף להליך המתנהל בפני בית המשפט בחיפה, באופן שיחסוך להם הוצאות רבות, דבר שיקל מאד על התובעים לקדם את הגשת התביעה ויחסוך להם סכומים ניכרים אשר בהיעדרו של המתווה יידרשו להוציא מכיסם.
המתווה מציע מנגנון מקוצר של מינוי מומחים רפואיים מטעם בית המשפט בלבד אשר עלותם לא תושת על התובעים ומנגנון הכרעה מהיר של בית המשפט. הוצע, כי יקבע פרק זמן בו יוגשו תביעות על פי המתווה על ידי הניזוקים השונים אשר מתאימים להימנות עליו.
המתווה המוצע לא שולל האפשרות להגיש תביעה פרטנית ממי שלא בא בגדרו.
ביום ראשון השבוע התקיימה ישיבת קדם משפט ראשונה בפני כב' סגנית נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה, השופטת בטינה טאובר, במסגרתה הוצע לצדדים לנסות לשכלל את המתווה המוצע, על מנת שניתן יהיה להגיע להסכמות אודות תנאיו ולקדם את בירור התביעות.