פרק ד': היכן מודיעים הקדומה ממנה יצאו מתתיהו ובניו להילחם ביונים הרשעים?! אנו פונים למקורות חז"ל (ועוד מקורות היסטוריים) לבדוק היכן מוזכרת העיר מודיעין.
- מסורת חנוכה: מקובלים ספרדים בכפר מודיעים • פרק א'
- מסע מעמיק: היכן הכפר מודיעים וקבר מתתיהו? • פרק ב'
- ערב חנוכה: ריקודים, י"ג מידות וחיבוקים בקבר מתתיהו • פרק ג'
עקב תיאור חז"ל על 15 מילים בלבד בין ירושלים למודיעין, הגאון החוקר רבי יהוסף שוורץ מחבר ספר 'תבואות הארץ' (מאה י"ט) זיהה את מודיעים באזור טלז סטון. לעומתו הגאון החוקר החוקר רבי יצחק גולדהר מחבר ספר 'אדמת קודש' זיהה את מודיעים במדבר תקוע (מסורות נוצריות ומוסלמיות זיהו את מודיעין בצובא).
רבותינו 'תבואות הארץ' ו'אדמת קודש' לא זיהו את אזור מודיעין של ימינו כמודיעים של החשמונאים, כיון שיש מירושלים למודיעין של ימינו יותר מ-15 מייל כפי תיאור חז"ל, ולכך הם זיהו אותם בתקוע או בטלז סטון.
ברם, הרב פרופ' יואל אליצור בספרו 'מקום בפרשה' מחשבן ומבאר שמייל של חז"ל הוא אינו מייל רומאי, אלא יותר גדול, לכך הוא לא שולל שהאזור הנוכחי של מודיעין, הוא מקום 'מודיעים' הקדומה.
למעשה, רוב רובם של החוקרים סבורים שהכפר הפלסטיני 'אל-מידיה' בצמוד למושב העברי 'חשמונאים', הוא 'מודיעים' הקדומה. בין הראשונים שטענו כך, היה עמנואל פורנר שבשנת תרכ"ו (1866) פרסם בעיתון הצרפתי 'לה מונד' שמודיעים העתיקה היא הכפר אל-מידיה.
ארבע שנים אחרי עמנואל פורנר, ביקר בארץ ישראל החוקר המפורסם ויקטור גרן שביקר בכפר אל מידיה, וחקר ממצאים ארכיאולוגים כדי להוכיח את טענתו של פורנר.
ויקטור גרן החזיק בידו את ספריו של ההיסטוריון היהודי יוסף בן מתתיהו שתיאר שראה במו עיניו שבעה קברים בצורת פירמידה.
ויקטור גרן הגיע לחורבת 'שייח ערבאווי' (כיום מזוהה כ'קבר מתתיהו') בסמיכות לכפר 'אל מידיה', ובסמיכות אליה גילה שרידי בנין גדול ומפואר עם עמודי ענק ופסיפס צבעוני.
במהלך חפירותיו של ויקטור גרן הצרפתי, הוא חשף חדר קבורה שלטענתו הוא דומה לפירמידה כמתואר בספרי מקבים א' ואצל יוסף בן מתתיהו. כמו כן הוא הסיק כי המבנה הכיל שבעה קברים כמניין האחים החשמונאים והוריהם.
ארבע שנים אחריו, ביקר במקום חוקר צרפתי נוסף, בשם שָארל סימון קְלֶרְמוֹן-גָנוֹ, שטען שהמבנה הוא המתואר במפת מידבא העתיקה כקברי החשמונאים. ברם, קלרמון–גנו מצא באחד הפסיפסים - צלב נוצרי, ומשכך הסיק שהאתר אינו קבר המכבים. ויקטור גרן טען כנגדו שמן הסתם הצלב שובץ במבנה בשלב מאוחר יותר, והמבנה לדעתו קברי החשמונאים.
בפרקים הבאים נמשיך ונעסוק בעניין...
- לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com