פרק ב': באזור העיר 'מודיעין עילית' ישנם כמה ישובים שבשמם מוזכרים אירועי חנוכה ושמות החשמונאים: העיר 'מודיעין', 'מבוא מודיעים', מושב 'מתתיהו', מושב 'חשמונאים', שכונת 'מַכַּבִּים', 'כפר האורנים', ואף מושב 'לפיד'.
האם ועדת השמות קבעה אותם באזור זה כי כאן מסתתר הכפר מודיעים ההיסטורי?!
אנו פונים למקורות חז"ל (ועוד מקורות היסטוריים) לבדוק היכן מוזכרת העיר מודיעין.
1. בבלי, פסחים צג ע"ב: "אמר עולא: מן המודיעים לירושלים חמשה עשר מילין הויא". מכך אנו מבינים שמודיעין היא לא יותר מחמישה עשר מילין מירושלים.
2. אֵוסֵביוס מקיסריה כתב במאה השלישית לספירה: "מודיעים כפר אצל לוד, משם היו המכבים אשר מראים את מצבתם עד היום". על העיר לוד אין חולק שנמצאת בזיהויה הנוכחי, כך שיש לנו מקור שמודיעין ההיסטורית היא באזור לוד.
3. במפת מידבא מהמאה השישית מודיעין מצוירת בין לוד לבית חורון, שזיהוים בימינו אינו מוטל בספק.
4. לפני 700 שנים סייר בארץ ישראל 'ז'ק מויטרי', ומאתיים שנים אחריו ביקר 'ברנהרד פון בריינדנבך'. שניהם זיהו את ה'כפר מודיעים' באזור 'מחלף לטרון' של ימינו. החוקר 'אדוארד רובינזון' הסכים עמהם. 'ג'ורג' גרוב' האנגלי לפני 150 שנים טען אף שהכפר אל- קבאב (ליד משמר איילון שבאזור מחלף לטרון) הוא שימור של שמו של קובה-כיפה: "מבנה קבורה של אישיות חשובה".
בפרקים הבאים נתעמק בעוד אפשרויות לזיהוי אפשרי של הכפר מודיעים.
- לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com