היסטוריה ואקטואליה

כש"חברון" נטעה יתד בעיר חדרה; פרק א'

האם לציבור החרדי היה חלק בהקמתה של מדינת ישראל? ישראל שפירא יוצא למסע היסטורי מרגש, בו נספר על ראש ישיבה חשוב זצ"ל שנטל חלק בהקמת עיר ואם בישראל (ארץ)

|
8
| כיכר השבת |
הגרמ"מ אפשטיין עם התרבוש האדום על רקע הדיליזַ'נְס (צילום: ישראל שפירא, מתוך ויקיפדיה)

מדינת ישראל נכנסת לשנתה ה-74, וישנם שסבורים שלציבור החרדי אין חלק בהקמתה (זולת העיר בני ברק). לכך אנו נצא למסע היסטורי מרגש, ונספר על ראש ישיבה חשוב זצוק"ל שנטל חלק בהקמת עיר ואם בישראל.

אי שם בתחילתו של אביב תרנ"א (1891) היכן שהיום מצוי כביש החוף, נסחב אברך צעיר בשם משה מרדכי אפשטיין חבוש בתרבוש טורקי אדום, איבריו הפנימים כאובים מהנסיעה הממושכת בכרכרה רתומה לארבעה סוסים המכונה באותה העת דיליזַ'נְס, לאחר שהשאיר את אשתו חיה מנוחה (לבית פרנק) בבית בעיר קובנא.

בחצר מוזאון החאן חדרה ניתן מקום של כבוד לגרמ"מ אפשטיין על כך שהיה בין המיסדים לעיר ואם בישראל (צילום: ישראל שפירא)
הגרמ"מ אפשטיין עם התרבוש האדום (צילום: ישראל שפירא)

כך, ביחד עם שלושה אברכים בוגרי ישיבות ליטא, מהעיר ריגא וקובנה ,כולם עסקנים תלמידי חכמים מסלתא ושמנה של עולם התורה באותו דור, יצאו לתור את הארץ כדי להפריח את השממה, ולקחת חלק בשיבת ציון של היהודים לארצם.

דיליזַ'נְס, כך נסע הגרמ"מ אפשטיין מיפו לאדמות חדרה (צילום: מתוך ויקיפדיה)

ארבעת חברי הקבוצה נסעו מנמל יפו, לכיון צפון, נהנים מהנוף המשכר של מישור החוף, ובליבם הרגשה של גאולה וישועת ישראל - הולכים לקנות קרקע בארץ ישראל, וכך יוכלו יהודי אירופה לעלות אליה, ולקיים תרי"ג מצוות וכך תבוא הגאולה.

מוזאון החאן חדרה, מקום התישבותם של ראשוני חדרה מיסודו של הגרמ"מ אפשטיין (צילום: ישראל שפירא)

פעמיים הגרמ"מ אפשטיין שם נפשו בכפו, ובימים בהם הנסיעה באוניה הייתה מסוכנת, והיו רבים שלא עמדו בתלאות הדרך, עלה לארץ ישראל פעמיים כדי לרכוש קרקעות בתיווך יהושע חנקין, הן לאגודת "חובבי ציון", והן לבניית בית למשפחתו.

התאריך המדויק בו עלה הגרמ"מ אפשטיין לארץ ישראל, אינו ברור, אולם על כך שעלה פעמיים בין השנים תר"ן – תרנ"א (1890-1891) בשליחות האגודה, אין חולק.

חדר במוזאון החאן חדרה מיסודו של הגרמ"מ אפשטיין המתאר היאך נראה חדר של ראשוני המתישבים (צילום: ישראל שפירא)

מדוע דווקא בשנים הללו נערכה רכישת הקרקע?

בשנת תרמ"א (1881) נערכו פרעות ביהודי רוסיה שמכונות "סּוּפוֹת בַּנֶּגֶב" מה שגרם לעליית רבים לארץ ישראל, העלייה מכונה בהיסטוריה של מדינת ישראל: "העלייה הראשונה".

נראה שהגרמ"מ אפשטיין חשש שהסיבה היא מפני שלא עלו לארץ ישראל, כפי שכתב לפני יותר מארבע מאות שנים הגאון רבי יהושע פלק מחבר ספר הסמ"ע על השולחן ערוך, שסבר שפרעות "מסעי הצלב" לפני כשמונה מאות שנים, הידועים בשם "גזירות תתנ"ו", בהן נרצחו והושמדו קהילות יהודיות הי"ד, ארעו מפני שהיהודים בגרמניה לא רצו לעלות לארץ ישראל לבנין בית המקדש, למרות שרבני ירושלים שלחו להם אגרות בה קראו להם לעלות לארץ ישראל. אלא ענו להם: "ירושלים נמצאת בגרמניה... שבו אתם בירושלים הגדולה, ואנחנו נדור פה ירושלים קטנה"[1].

ספר 'לבוש מרדכי' להגרמ"מ אפשטיין זי"ע ראש ישיבת סלבודקא חברון וממקימי חדרה (אוצר החכמה)

[1] הובא בהקדמה לספר מנהגי וורמייזא של מכון ירושלים בשם "סדר הדורות" - שנת ה' אלפים ש"פ - על פי ספר 'מעשה נסים' בלשון אשכנז, דף נז, א, סימן א'.

  • לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com

הכתבה הייתה מעניינת?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

8 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

4
יש היום באמת סניף של חברון בחדרה
בואו נעשה סדר בשנים. חדרה אכן הוקמה בשנים אלו תרנ-א, והגרמ"מ אפשטיין היה בין המייסדים. אבל מה זה קשור לחברון? רק בשנת תרפ"ד כלומר כ33 שנה מאוחר יותר, כשהיתה גזירת הגיוס על תלמידי ליטא החליט הסבא להעלות חלק מהישיבה לחברון והגרמ"מ היה שם ראש הישיבה. אבל אז חדרה כבר הייתה אאוט מבחינתו. ויש אומרים שחנקי
אם היית טורח לקרוא את הקדמת הלבוש מרדכי על בבא מציעא ירושלים תרפ"ט היית יודע שרמ"מ הוא שהחליט להעלות הישיבה לארץ והסבא הסכים עימו. אמנם הסבא חזר בו לימים ואמר:"האבות לא מרוצים מישיבתנו בחברון" והאנשים סביבו לא הבינו מה הוא רוצה .וטענו לו א"א .והוא טען לא רוצים לא שא"א .ולימים תלו את הטבח בדבריו שלא
צדקת.הגרמ"מ לא היה תלמידו של הרב קוק אלא חברו מישיבת וולוזין. תוכל להתרשם על הכבוד שנהגו זה בזה בשו"ת לבוש מרדכי בתשובה שהשיב הגרמ"מ לשאלתו של הרב קוק על מה שכתב הגרמ"מ בלבוש מרדכי בבא מציעא. ידוע גם שכאשר ביזו אנשי נטורי קרתא את הרב קוק פירסמו חבריו הגרמ"מ וגיסו הגרא"ז מלצר מכתב מחאה.
3
ברור!! תלמיד הרב קוק
2
היות ואני נינו של הגרמ"מ וקרוי על שמו מפליא אותי לקרוא דברים לא מבוססים עליו.ידוע לי כפי ששמעתי מאבי ז"ל שהגרמ"מ הגיע לארץ בשליחות אגודת נס ציונה לקנות אדמות בארץ בעודו בחור בישיבת וולוזין ולא בהיותו נשוי. לידיעתכם בשנת תר"ן הוא היה בן 23. בפעם השניה הוא הגיע בשנת תרפ"ד כשהיה ראש ישיבת סלבודקא והביא
נסע כנשוי .ושב ונסע שנית לדחוק בחנקין הנו כל שישיג את ה"קושאנים" על האדמות
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות