בדרך קבע מגיעים תיעודים מזעזעים מבתי קברות יהודיים ברחבי העולם - הנמצאים במצב הזנחה, אך לא כן, המקרה הבא, המתרחש סמוך לעיר תל אביב, בעיר יפו.
מדובר על בית הקברות היהודי העתיק ביפו, שם טמונים גדולי הרבנים הספרדים, שבראשם הגאון המפורסם, רבי אהרן עזריאל בעל שו"ת 'כפי אהרן'.
אחד המבקרים במקום בזמן האחרון מספר ל'כיכר השבת': "נחרדתי לראות במו עיניי את ההזנחה המשוועת במקום, כאשר עשרות קברים מכוסים בקוצים ודרדרים שצומחים במקום, וכן, כמה מהקברים שנהרסו ברבות השנים וכפי שנראה אין מי שידאג להם".
למה הגעת לבית העלמין, מלכתחילה? "זה זמן רב שאני רוצה להתפלל בקברו של הגאון רבי אהרון עזריאל זי"ע, שאני ועוד רבים לומדים מספריו. לאחר שנודע לי שהוא קבור ביפו, הגעתי למקום בשעות הקצרות שהמקום פתוח".
"לאחר התפילה בציון, הסתובבתי במקום - בעוד קברים, וקיבלתי חלחלה מההזנחה, יש קברים שאין אליהם גישה מרוב הערמות של השיחים שגדלו עליהם, יש קברים שפשוט נשברו בגלל עצים שגדלו בצמוד, הזוי שדבר כזה קורה בארץ ישראל".
תושב בני ברק, המבקר במקום לעיתים תכופות יותר, מספר כי מלבד ההזנחה, בית הקברות פתוח רק בימי שני וחמישי בין השעות 08:00 ל-12:00 בבוקר.
"כך יוצא שהמקום פתוח רק לשמונה שעות בשבוע, שהם גם שעות שהרבה מהציבור שיכול ורוצה לבקר במקום, לא עושה זאת משום שהזמנים הללו מקשים עליו", מסביר המבקר.
"ולכן", הוא מוסיף, "הציבור נמנע מלבקר במקום וההזנחה חוגגת, ואין מי שיעורר על כך, וכואב הלב לראות את המקום הזה במצב נוראי".
מי קבור במקום?
• הגאון רבי אהרן עזריאל שכיהן כראש ישיבת המקובלים 'בית אל' בירושלים, והיה תלמיד חבר של הרש"ש הקדוש ומחבר הספרים הנודעים שו"ת 'כפי אהרן'.
• הגאון רבי יהודה מרגוזה, שמונה ע"י הראשון לציון, הגאון רבי אברהם חיים גאגין, לשמש כרבה של יפו.
• הגאון רבי יוסף רפאל בן נון, שנמנה בין חכמי ירושלים ולימים כיהן כרבה של יפו, וחיבר את הספר 'יאיר מבין'.
• הגאון רבי יוסף ארווץ שעלה ממרוקו, ושימש תחילה כחבר בית הדין לעדת המערביים בירושלים, ולאחר מכן גם כאב"ד לעדת הספרדים ביפו, וחיבר את הספרים 'הוד יוסף'.
• הגאון רבי אברהם שלוש, שעלה ממרוקו וייסד ישיבה ביפו, שם למדו כמה מגדולי הדור הקודם.
• הרבנית שושנה עזריאל, אשתו של הראשון לציון והרב הראשי לישראל הגאון רבי בן ציון מאיר חי עוזיאל.