בפרק א' של סדרת המאמרים על "לימודי היסטוריה וגאוגרפיה בראי רבותינו זצלה"ה", ציטטנו את השאלה שנשאל היעב"ץ לגבי לימוד היסטוריה, האם מותר או אסור? את תשובתו מחלק היעב"ץ לשני חלקים, היסטוריה של העולם והיסטוריה של עם ישראל.
את לימוד היסטוריה של העולם שולל היעב"ץ בחריפות, ואילו את הלימוד היסטוריה של עם ישראל, היעב"ץ פוסק שראוי וחשוב ללמוד.
היעב"ץ אף מזכיר שלושה ספרים יהודים העוסקים בהיסטוריה, ומנחה אותנו בדיוק מה מותר ללמוד בהם, ומה לא.
הספר הראשון הוא ספר "עמק הבכא" שנהגו יהודי איטליה לקרוא בתשעה באב שכתב ר' יוסף הכהן.
לגבי ספר "עמק הבכא", סובר היעב"ץ שיש בו דבר מועט ממה שעבר על אבותינו ויש לעיין בו ורק בימי חול ולא בשבת קודש. עוד מוסיף היעב"ץ שרובו ככולו מתעסק בהיסטוריה של מלכי אומות העולם, ואסורה הקריאה בו בקביעות.
מי הוא היה ר' יוסף הכהן שחיבר ספר היסטוריה שרובו עוסק במלכי אומות העולם?!
ר' יוסף כהן נולד בשנת ה'רנ"ו (1496) בצרפת לאביו ר' יהושע, שהגיע לצרפת יחד עם גולי ספרד. משם עברו לאיטליה, ושם למד ר' יוסף תורה והשכלה כללית.
ר' יוסף שימש כרופא בערי איטליה השונות ונשא לאשה את בתו של רב העיר ונולדו להם שלושה בנים שכולם נפטרו בחייו. תלאותיו נמשכו כאשר גורשו היהודים מהעיר ג'נובה. ר' יוסף חיבר ספרים ושירים רבים, בתוכם ספרו העיקרי, כאמור - 'עמק הבכא' - הספר מתאר את קורות עם ישראל.
נקודה מעניינת בספר שהינו הראשון שמתאר את 'שושלת בן כוזיבא'. כולם יודעים את סיפורו של מי שהיה נחשב למשיח תקופה מסוימת - שמעון בר כוכבה, ועל כך שתלמוד ירושלמי משבח אותו, ואילו גרסת תלמוד בבלי לגנותו ואף כתבו עליו שחז"ל הרגו אותו.
ספר "עמק הבכא", הינו הספר הראשון בו מסופר על המשפחה המורחבת של בן כוזיבא, כפי שחז"ל מספרים לנו במעט על אלעזר המודעי שהיה דודו.
- ישראל שפירא, הינו היסטוריון, השם דגש על ההיסטוריה התורנית של ארץ ישראל, מדריך טיולים, ובעלים של סוכנות הטיולים 'ישראל בשטח'
לפרטים נוספים נא לפנות: sisraerl@gmail.com