במסמך שנמסר השבוע על ידי הרבנות הראשית לישראל לבג"ץ, נחשף כי הם מתכננים פיקוח על מפעלי בשר בחו"ל, באמצעות מצלמות אבטחה במקום מפקחים.
את המסמך, הגישו ברבנות במסגרת הליך המתנהל, ובו הם כותבים כי "לנוכח משבר התפשטות נגיף הקורונה, נבצר, נכון לעכשיו, מן הרבנות הראשית להפעיל את מערך הפיקוח על שחיטת הבשר בחו"ל באמצעות מפקחים מטעמה".
"מציאות זו מקשה על הרבנות הראשית שמעניקה תעודות הכשר לתוצרת הבשר המיובא, למלא חובתה כלפי שמיא וכלפי הציבור".
לכן הודיעו ברבנות כי הם שוקלים "לחייב בתקופת המשבר הצבת מצלמות ברחבי המפעלים בחו"ל, באופן שיאפשר לה לקיים פיקוח מרחוק על הנעשה במפעל בהביטי הכשרות".
הגאון רבי אליעזר שמחה ווייס, חבר מועצת הרבנות הראשית לישראל, התייחס בטור שפורסם באתר 'סרוגים' לנושא, וקבע כי "הכשרות הפכה לקורבן נוסף של נגיף הקורונה".
בלי להתייחס באופן ישיר ליוזמת הרבנות, הוא מזהיר כי "בעידן הדיגיטלי, גם כשאנו רואים איננו יכולים להיות משוכנעים שהמציאות היא אכן מה שאנו רואים. לא צריך טכנולוגיה מתקדמת כדי לגרום לאנשים לראות משהו שאינו בהכרח תואם למציאות".
לדבריו, "אין להתיר בשום אופן שימוש בציוד טכנולוגי כתחליף למשגיח ירא שמים שחי ונושם את המפעל עליו הוא משגיח. מכיר כל פינה, נוכח במקום, מחפש ומחטט אחרי הפרות של חוקי הכשרות".
בטור, שפורסם כאמור באתר סרוגים, מוסיף הרב וייס כי "לזאת יש להוסיף שאחד היסודות של דיני הכשרות הוא "מירתת". כלומר עצם העובדה שהמשגיח יכול להגיע בכל עת אל בית העסק מביאה את הבעלים למצב נפשי של פחד מהפרה של דיני הכשרות. ספק רב בעיני אם מצלמה יוצרת את אותה אפקט".