תרבות החמין בי-ם סביב הצ'ולנט והיאפצ'יק. כתב 'כיכר השבת' אבי רבינא יצא ל"המסעדה" של מוטי קרויזר הנמצאת בלב השטעטל החרדי בירושלים, בה ניתן למצוא קלאסיקות אשכנזיות מתבקשות - מרגל קרושה ועד גפילטע עם כל מה שבדרך.
סביב מאכלי השבת והאוכל היהודי ממזרח אירופה, התפתחה סצנה שלמה: הם מתבשלים בלב הבילוי השבועי במגזר החרדי - ביום חמישי ועד השעות הקטנות של ליל שישי. המאכלים הם רק תירוץ למפגש חברתי, ולחיי לילה שלא הכרנו בעבר.
אלא שהמפגש עם קרויזר ורעייתו נתקל ברגעים קשים. בימים אלו מתמודדים בני הזוג עם הגזירה שהנחיתה עליהם ישיבת "מיר" הסמוכה, לפיה החנות נסגרת כבר בשעה 23:30 - ארבע שעות מוקדם מהסגירה הסטנדרטית בליל שישי.
"המסעדה" בכיכובו של קרויזר היא מסעדה קטנה, שמאכלסת אנשים מכל הסוגים – וכולם איכשהו מרגישים בה נוח. התפריט שלה מתמקד באוכל ביתי, מסורתי; לא משנה מה הטמפרטורה בחוץ, תמיד יהיה בה צ'ולנט. אנחנו טעמנו יאפצ'יק (קוגל תפוחי אדמה ממולא עם בשר) צ'ולנט עם קישקע וכבד קצוץ.
את החוויה שספגנו במשך שעה לצד טובי המאכלים היהודיים, מסכם קרויזר כחוויה רוחנית: "אין תענוג גדול יותר מלהאכיל בחורים ובני תורה ששקודים במשך יום שלם על תלמודם".