תופעת הרשמים

תשתפכנה אבני קודש: בחורים הפכו סחורה

אם הישיבה בעבר דמתה לבית מלאכה ייחודי שבו האומן נותן את דעתו על כל פריט ופריט, הרי שמרבית הישיבות כיום דומות למפעל אדיר ממדים על כל המחיר הכרוך בכך (טור דעה)

|
17
| כיכר השבת |
אילוסטרציה (צילום: יוסי זמיר, פלאש 90)

תופעת ה"רשמים" בעולם הישיבות החרדי שעלתה כעת לתקשורת הכללית, ממחישה לנו שינוי מהותי שהתחולל עם השנים בעולם הישיבות.

בראשית ימיה של המדינה, נדרשו גדולי התורה לדבר על ליבם של צעירים להקדיש את מיטב שנותיהם ללימוד תורה בישיבה, ומספרם של חובשי בית המדרש הסתכם במאות בודדות.

באותם ימים הרגיש כל תלמיד ישיבה את מקומו המיוחד, והוא זכה להיכרות אישית ולהכרה בערכו ובאישיותו על ידי רבותיו בישיבה, כדרך ששנינו במסכת אבות על רבן יוחנן בן זכאי שהיה מונה שבחו של כל אחד מתלמידיו הגדולים.

עם השנים התרבו ספסלי בית המדרש, והלימוד בישיבה נעשה לדבר המובן מאליו עבור כל נער בקהילה החרדית, ותחושת הייחודיות של כל תלמיד נשחקה. אלפי בני תורה שקדו על תלמודם בישיבות גדולות, וההיכרות האישית של ראשי הישיבות את התלמידים פחתה. אולם עדיין כל ישיבה התאפיינה בדרך כלל בסגנון לימודי מסוים ובמאפיינים ייחודיים משלה, ובכל ישיבה מצאו מרבית התלמידים את מקומם האישי.

בעשרים השנים האחרונות הגיעו הישיבות לממדים עצומים, שספק אם יש לו תקדים בהיסטוריה. הגידול המבורך במספרם של לומדי התורה הביא ללא ספק לפריחה תורנית עצומה, אבל חשוב לתת את הדעת למחיר הכרוך בכך.

מספר הישיבות כיום הוא גדול ובשל כך קשה יותר להגדיר את מיוחדותה של כל ישיבה מול חברותיה, מרבית תלמידי הישיבות לומדים כיום בישיבות עם מאות רבות או אפילו אלפים של תלמידים, והדבר מקשה על תלמידים רבים למצוא את ייחודם בתוך הישיבה והם הולכים פעמים רבות לאיבוד.

אם הישיבה בעבר דמתה לבית מלאכה ייחודי שבו האומן נותן את דעתו על כל פריט ופריט, לעשותו באופן הטוב והייחודי ביותר, הרי שמרבית הישיבות כיום דומות למפעל אדיר ממדים הפועל בסרט נע ומייצר את אותו מוצר אלפי פעמים, כשלא ניתן להבדיל בין פריט אחד למשנהו.

במציאות כזו הופך התלמיד למרבה הצער למעין "סחורה", ותופעת ה"רשמים" ממחישה זאת באופן החריף ביותר. ראשי הישיבה כבר אינם מצליחים לראות את המועמד היחיד העומד מולם, את הרקע האישי שלו, את מעלותיו, את חסרונותיו, את צרכיו, את הפוטנציאל הגלום בו, והוא הופך למוצר הנמדד במדדים אחידים של כשרון, יחוס, מעמד חברתי וכיו"ב.

האם וכיצד ניתן לשנות את המצב? אני מקוה מאוד שהתשובה חיובית, אבל ברור לי שהתיקון יבוא רק אחרי שנכיר היטב בחומרת הבעיה.

הכתבה הייתה מעניינת?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

17 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

12
מה ייתן לך ומה יוסיף לך לשון רמיה, אם בסופו של דבר ההמלצה שלך, כתגובה לרוע שאתה מתאר, היא לשלוח את הילדים לארץ ציה ועייף בלי מים?? במקום לחפש בארות בארות נשברים אשר לא יכילו המים, לך למים! חפש ישיבה שאפשר לסמוך על ראש הישיבה שלה כאחד שמכיר את כל תלמידיו באופן אישי. ר' דוד סלומון, ראש ישיבת נח"ד, הוא
בישיבה?
11
...קשה להוכיח ליטאי מצוי בטעותו...הכל הופך להיות..לומדעס..רישעות.גז חינם.ושאר תופעות רעות..העיקר היה תמיד..עמח תורה ואהבת תורה..היום הכל ..תחרות.מסחר.כמובן.על ידי רמיסת האחר.וכך נוהגין בסימנירים..וכך בכל דבר.שפיכות דמים הפך להיות דבר של מה בכך.... אבל להמציא חומרות בכל מיני שטויות..זה כן..מ
"לאו עכברא גנב אלא חורא גנב". אילולי ראשי ישיבות מושחתים שמוכנים לשלם להם, לא היו הרשמים עוסקים במסחר מתועב זה.
10
כל חמור בא יומו....
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות