נושא האפליה בבתי-הספר בציבור החרדי מגיע למבקר המדינה וגורם לחילול השם עצום.
הבוקר (שלישי) נערך דיון סוער וטעון בישיבה משותפת של ועדת החינוך והתרבות והוועדה לביקורת המדינה בכנסת, בהשתתפות מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס.
במהלך הדיון, הודיע המבקר כי לאור ידיעות שהגיעו אליו, בין השאר על-ידי יו"ר ועדת החינוך זבולון אורלב, משרדו עוסק כרגע בבדיקת נושא האפליה העדתית במערכת החינוך המוכר שאינו רשמי, וכי חלק מהדוברים בפני הוועדה כבר מסרו לצוות משרדו את גרסאותיהם. לדברי המבקר, בתוך מספר שבועות הוא ימצה את הליך הבדיקה.
בעקבות הודעת המבקר, ועדת ועדת החינוך והוועדה לביקורת המדינה הודיעו כי הן פטורות מהצבעה בה התכוונו לתבוע מהמבקר לבדוק את הנושא.
דו"ח המבקר יוצג תוך שבועות אחדים לוועדה לביקורת המדינה.
בעיצומו של הדיון הסוער, הוקרן סרט לא-קל לצפייה, ובו עדויות של הורים המספרים על כך שבנותיהם לא התקבלו למוסדות חינוך בשל אפליה עדתית. אחד האבות התקשה לדבר בשל בכיו הבלתי פוסק.
בדיון נכחו גם נציגים מהציבור החרדי שהתעמתו זה עם זה.
ר' יואב ללום, יו"ר "נוער כהלכה" ומי שמלווה את נושא האפלייה בציבור החרדי, טען שהבעיה העיקרית היא שמשרד החינוך אינו מיידע את ההורים שיש להם אפשרות להגיש ערר על סירובו של מוסד חינוכי לקבל את ילדיהם, "באתר האינטרנט של משרד החינוך אין מידע על כך. להורים שמקבלים מכתב סירוב נמסר רק מספר פקס של בית הספר שדחה אותם. למה לא מיידעים אותם שהם יכולים לפנות לוועדת ערר? אחר כך מספר לנו נציג משרד החינוך שהוגשו רק שש פניות לערר. מדוע מסתירים מההורים שיש להם אפשרות כזו?
ח"כ ר' משה גפני תהה, "איך אפשר לטעון לגזענות כשבבתי הספר שלנו למעלה ממחצית התלמידות הן ספרדיות? אנחנו חונכנו על חינוך לכולם. אני מציע שתבואו ותראו באיזו מצוקה הבנות שלנו לומדות. דוחים הרבה בנות מחוסר מקום ולא על רקע עדתי".
ח"כ הרב חיים אמסלם חלק עליו ואמר "מי שמכיר את המציאות בציבור החרדי יודע שזו תופעה ששוברת משפחות. בסרט שהוקרן בפני הוועדה ראינו אפס קצה של התופעה. מנסים לשים את הרב ללום בפינה, אבל ניכרים דברי אמת. ליטאים, ספרדים, אשכנזים, חסידים, הרי כל אלו הם שיבושי הגלות. אני רוצה להאמין שים יבוא שהמחיצות יפלו".
ח"כ הרב אליעזר מוזס טען שמדובר על מצוקה כוללת בחינוך הלא רשמי, "כשלומדים 94 ילדים ב84 מ"ר, והמנהל מסרב לקבל את התלמידה ה-95, זה כי היא ספרדיה? פשוט אין מקום להושיב אותה. מעמדות יש בכל מקום. כל מי שרוצה להחריג את עצמו מהאינטגרציה מקים לעצמו בית ספר, מצפון תל אביב ועד צפון חדרה. אנחנו גם יודעים מי מתקבל לעבודה טובה ולמי אין סיכוי".