מבקר המדינה יוסף שפירא פרסם היום (רביעי) דו"ח חמור בנוגע להון השחור בישראל. בין היתר קובע המבקר, כי מקובלים רבים מעלימים מס בשיטות שונות.
המבקר מגדיר את ה"הון השחור" כ"הכנסות שאינן מדווחות לרשות המסים ולרשויות אחרות". הערכות שונות מדברות על היקף ההון השחור בסכומים אסטרונמיים - בין 10 מיליארד שקל ל-50 מיליארד בשנה.
כאמור, על פי המבקר, מקובלים כאלו ואחרים מעלימים מס. לדבריו, עריכת חתונות ובריתות, מתן כשרות וביצוע שחיטה, לצד תופעת ה"מקובלים", מהווה מקור רב להכנסות שאינן מדווחות או ממוסות. "המקובלים, שחלקם צברו הון רב, טוענים כי הכנסותיהם הן בגדר מתנות או תרומות, ולכן אינן חייבות במס, ועל כן רובו של ההון הרב שצברו כמה עשרות מקובלים לא מוסה", נכתב בדו"ח המבקר.
לטענתו, מיליוני שקלים מסתובבים בחצרות הרבנים מבלי שנגבה מהם מס, ורק במקרים בודדים מצליחה המדינה להגיע להסדרי שומה איתם: "בשנת 2009 דרשה הרשות ממדגם של 29 מקובלים להגיש דוחות מס שנתיים, ו-22 אכן הגישו דוחות. שמונה מהם טופלו ביחידה הארצות לשומה, אך רק עם ארבעה מהם נערכו הסדרי שומה".
על הבד"צים כתב המבקר כי "הם אינם כפופים לכללי שקיפות ומחיריהם אינם מפוקחים, ולכן אין למדינה מידע לגבי פעילותם והכנסותיהם. רבים מהם מאוגדים בחברות ולמרות זאת הם מוסו באופן חלקי או לא מוסו כלל".
המבקר הוסיף, "קיים מידע על פעילות 11 מקובלים ושישה בד"צים המצביע על חשש להלבנת הון. על סמך ממצאים אלו קרא המבקר לשנות באופן מיידי את הנהלים על מנת לקיים מערכת מס שוויונית וצודקת, שבה כל נישום משלם מס אמת ובכך למנוע הפסד כספי רב לאוצר המדינה".