תנועת ש"ס עוברת תקופה לא פשוטה, התנועה הספרדית שהתהדרה תמיד בעובדת היותה המפלגה החרדית הגדולה בכנסת, עוברת בחלק מהסקרים למקום השני. יהדות התורה, המפלגה החרדית האשכנזית, מקבלת - על פי הסקרים - מנדט יותר מתנועת ש"ס, שצונחת לשבעה מנדטים בלבד.
לחברי הכנסת בש"ס, עמם שוחחתי בשבוע האחרון, תשובה אחת שמסבירה לטענתם את הבעיה של התנועה. הפילוג הספרדי.
לדבריהם, הציבור הספרדי מאס ולא בנוי לא למחלוקת, לא בתוך ש"ס ולא בצמרת הרבנית, לא מצב היחסים הנוכחי עם הראשל"צ הגאון רבי שלמה משה עמאר ולא לחיים הקשים שמעולל ח"כ אלי ישי ליו"ר המפלגה אריה דרעי.
ההוכחות לכך שהציבור מאס במחלוקות שמשסעות את הציבור הספרדי, הן הסקרים מחד וכמובן עצרת ה-11 חודש לפטירת מרן הגר"ע יוסף זצ"ל, בבנייני האומה, שהייתה כך נראה אמירה של הציבור לתנועה, או כפי שהגדיר זאת מנכ"ל ש"ס לשעבר נתי לסרי כ"הקש בגג" לש"ס. (במאמר המוסגר, האמירה הזו עוררה את זעמו של דרעי וכמעט הביאה להדחתו של לסרי).
בשבועות האחרונים, פעל אחד ממכריו של אריה דרעי בניסיון להשכין את השלום עם הגר"ש עמאר, מהלך שכמעט הצליח והגיע לסף הישורת האחרונה אך ברגע האחרון נתקע, בשל מה שמכונה "הכבוד העצמי" של שני הצדדים. למהלך היה שותף גורם רבני בכיר בציבור הספרדי שגם בו אחז הייאוש לאחר אין ספור פגישות בין שני הצדדים.
לאחר תקופה ארוכה, אריה דרעי הבין את המצב בו ש"ס נמצאת. בשיחה שקיים בימים האחרונים עם אחד הרבנים הבכירים בציבור הספרדי הוא הביע את חששו מעתידה של ש"ס. דרעי הבין כי המצב בו נמצאת ש"ס הוא הגרוע ביותר מאז הקמתה, לא רק באשמתו, אחרי הכל המנהיג האמיתי של ש"ס היה מרן פוסק הדור רבי עובדיה יוסף זצ"ל, שהשאיר את הציבור הספרדי ללא הנהגה.
מחשבה נוספת שלא עוזבת את דרעי ואנשיו, היא על מה שיקרה בבחירות הבאות. האם אלי ישי יקים מפלגה וירוץ עם חברי כנסת נוספים, אלו רבנים יתמכו בו במידה ויעשה את הצעד הזה, ומה יעשה הגר"ש עמאר, במידה ולא ייבחר לרבה של ירושלים.
החשש מפילוג
אחד מחברי הכנסת בש"ס, אומר כי "כרגע כולם מדברים על זה, מה יקרה בבחירות, אבל האמת שהכל פתוח, כרגע זה לא על הפרק".
יש סיכוי שש"ס תתפלג? שאלתי. "אם אריה יחליט להדיח חברי כנסת למה נראה לך שלא? כולם רוצים את טובת ש"ס לא פחות מאריה, אבל אם הוא ידיח אותנו לא תהיה ברירה".
"במקום שיקרבו את הרב עמאר ואת אלי ישי הם בוחרים להרחיק, לא סתם המצב שלנו רע, רע מאוד, שמישהו יתעורר פה", הוא כמעט מתחנן.
מנגד, גורם בכיר אחר חלק על דברי חה"כ ואומר: "על נושא הרב עמאר אני לא מדבר, לא מתעסק עם רבנים. אבל על הנושא של אלי ישי אני חייב לומר לך שהוא זה שמחפש את הפלגנות, הוא יעשה הכל העיקר שתהיה מחלוקת, הוא יודע שרק כך הוא מחליש את אריה דרעי, זה האינטרס שלו".
באשר למפלגה אפשרית עם הגר"ש עמאר, נראה כי הנושא לא באמת עומד על הפרק. בלשכת הרב עמאר יודעים היטב שאין להם סיכוי לעבור את אחוז החסימה, אבל כנראה שנוח להם שאלי ישי מצטייר כנציג הרב עמאר עד לסיום המאבק עם ש"ס ודרעי.
ח"כ נוסף בש"ס, אמר לי השבוע כי "יש הרגשה שאריה דרעי הולך להדיח את הח"כים הוותיקים, אין לו סיכוי לעשות את זה. זו הסיבה שהמפלגה נראית מפולגת. אם דרעי היה רוצה שקט הוא היה קורא לחברי הכנסת ומבטיח להם קדנציה נוספת בכדי להרגיע את הרוחות, כך הוא גם היה שובר את המושג 'מחנה ישי' אבל לצערי זה לא קורה, כואב לראות את ש"ס במצב שלה היום".
אחד ממקורביו של היו"ר אריה דרעי, מסכם בפנינו את תמונת המצב מנקודת מבטו ואומר: "אנחנו בירידה, המחלוקת מזיקה מאוד, ברור שאנשים לא יצביעו לאלי ישי אבל גם לא לתנועת ש"ס בגלל שאנשים שונאים מחלוקת, הסקרים והשטח מוכיחים זאת, צריך שזה יסתיים כמה שיותר מהר".
ובמילים אחרות, כדי לנצח זה הזמן להחזיר ש"ס ליושנה, לאחד את השורות ואת הציבור, להתגבר על הפערים וחילוקי הדעות, ולצאת לדרך מחודשת.
הקרב על הרבנות
זירה נוספת בה מתמודדת ש"ס היא הבחירות לרבנות העיר ירושלים, בהן צפוי האשון לציון הגר"ש עמאר להתמודד, לפי הדיווחים במסגרת "דיל" עם המועמד של הדתיים, הרב אריה שטרן.
בזירה הזו נראה כי החזית האחידה של ש"ס ו'דגל התורה' נגד ראש העיר ניר ברקת ב"דיל" המדובר עם הרב עמאר והרב אריה שטרן, הולכת להתפרק. דרעי וצביקה כהן פגועים מאוד מההתקפה הקשה של יו"ר 'דגל התורה' ח"כ משה גפני בשבוע האחרון, כך שאם דרעי יוביל מהלך שלא על דעת הליטאים, הוא לא ממש יפתיע אותנו.
ואולי לדרעי נוח שלא יהיו בחירות, ש"ס שכל כך רצתה במשך שנים ארוכות בחירות לרבנות העיר נמצאת במצב בו היא מעדיפה שלא יהיו בחירות.
דרעי בדילמה לא פשוטה, במי ש"ס תתמוך. האם בגר"ש עמאר, שבלשכתו עדיין מכחישים כי יתמודד או בחבר מועצת חכמי התורה הגאון רבי דוד יוסף, או שמא באחיו הגאון רבי יהודה דרעי. זו זירה נוספת בה מתגלה גדול חסרונו של מרן הגר"ע יוסף זצ"ל, שהיה קובע מי המועמד וכל האחרים היו מסירים בזה אחר זה את מועמדותם.
נקודה נוספת בבחירות הללו, שבחדרי החדרים בש"ס, נשקלת גם היא, עוסקת בבגדי הלבוש של רבה הספרדי של ירושלים. לא רבים יודעים אבל הרב הספרדי מעוטר בגלימה ובמצנפת, הדומים במעט לאלו שלובש הראשון לציון.
במידה והרב עמאר ייבחר לתפקיד, ש"ס תחסוך מעצמה דמות נוספת שתלבש גלימה ומצנפת, אך אם ייבחר רב ספרדי אחר, ש"ס תאלץ להתמודד עם רב נוסף עטור גלימה ומצנפת שבכוחו יהיה לסחוף חלקים מהציבור הספרדי, זאת למרות שכרבה של ירושלים ייאסר עליו לעסוק בפוליטיקה.