

פרסום ראשון: הראשל"צ הגאון רבי יצחק יוסף פנה במכתב ליו"ר ועדת השרים לענייני חקיקה, שרת המשפטים, ציפי לבני, בו הוא מביע התנגדות נחרצת לתזכיר החוק הנוגע להתדיינות בסכסוכי משפחה.
מדובר בהצעת חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה שאותו יזמו ח"כ יריב לוין (הליכוד ביתנו) וח"כ מרב מיכאלי (העבודה),
על פי הצעת החוק, ברירת המחדל להגשת כתבי תביעה בענייני חלוקת רכוש, משמורת ומזונות במקרה של גירושין תהיה בית המשפט לענייני משפחה, ואילו פניה לבתי הדין הרבניים תהיה אך ורק בהסכמת הצדדים. כיום, הסמכות מוקנית על ידי הצד שהקדים לפעול ופנה ראשון לאחת הערכאות.
לידי "כיכר השבת" הגיע מכתב ששלח אמש (שלישי) הראשל"צ הגאון רבי יצחק יוסף לשרת המשפטים ציפי לבני והעתק לראש הממשלה בנימין נתניהו וחברי ועדת השרים לענייני חקיקה.
"אני מתכבד להודיעך כי מערכת בתי הדין הרבניים מתנגדת באופן נחרץ וחד משמעי לקידומו של תזכיר חוק להסדר התדיינות בסיכוכי משפחה, התשע"ד 2014", כותב הראשון לציון, "ההוראות המוצעות בתזכיר החוק מרוקנות מתכון או סמכויות בתי הדין, ומעצימות את כוח המיקוח של בן הזוג המעדיף את בתי המשפט לענייני משפחה".
הראשל"צ מוסיף וכותב כי "צירוף רעיון מבורך לעצמו - של הסדרת יישוב סכסוך בדרכי שלום עם פגיעה אנושה בסמכויות בתי הדין - הוא תמוה ומפורך מעיקרו. יש להצטער על פרסום תזכיר החוק ללא כל הידברות עם מערכת בתי הדין הרבניים".
בדברי ההסבר לחוק כתבו בין היתר ח"כ לוין ומכאלי: "מחקרים מצאו שההתדיינות המשפטית מעצימה את הנזקים הנגרמים לבני המשפחה על ידי הגירושין ומקשה עליהם להתגבר על המשבר, להחלים ולהשתקם. התדיינות משפטית גורמת להסלמת קונפליקט הגירושין ומגבירה את הטראומה של בני הזוג.


"התובנה המקובלת כיום שמה את הדגש על התוצאות השליליות של המאבק המשפטי, וחוסר התאמה של ההליך המשפטי הלעומתי (אדברסרי) ליישוב סכסוכים משפחתיים. ההליך המשפטי יקר הן מבחינה כספית והן מבחינה רגשית ולרוב פוגע בכולם, בעיקר בילדים. כך שבמאבק המשפטי בגירושין אין מנצחים, כולם מפסידים".
בעבר כבר שלח הראשל"צ הגר"י יוסף מכתב לראש המשמלה בנימין נתניהו בו הוא מביע התנגדות לחוק וטען: "הצעת החוק המדוברת מאיימת לרוקן מתוכה את סמכויותיהם של בתי הדין הרבניים לעורר בעיות הלכתיות חמורות, ולפגוע קשות בכל נושא הנישואים והגירושין והעניינים במדינת ישראל. נושאים שהם ונלווים להם מתנהלים כידוע על פי הדין האישי בתי הדין הרבניים. מאז קמה המדינה ולכן מערכת בתי הדין הרבניים שאני עומד בראשה מתנגדת באופן נחרץ להצעת החוק הפרטית שבנידון.
"יתירה מכך היה מן הראוי אף להרחיב את סמכות בתי הדין הרבניים כדי שיוכלו לדון בענייני ממונות בהסכמת כל הצדדים הנוגעים בדבר, כפי שהיה הדבר בעבר במשך עשרות שנים, מלפני קום המדינה ועד לפני שנים אחדות.
"ההצעה פוגעת באופן חריף בסמכות בתי הדין הרבניים ועלולה להביא לקשיים וסיבוכים רבים בשטח המורכב מאד של דיני משפחה בישראל. לכן אני שב ומבקש את כבודו להפעיל בדחיפות את סמכותו ולהתערב על מנת שהצעה זו תרד מסדר יומה של הממשלה ושל וועדת השרים לענייני חקיקה".