

בית המשפט העליון פסק היום (רביעי) בהרכב מורחב בראשות נשיא בית המשפט השופט אשר גרוניס לשחרר את הכספים שעוכבו לתלמידי הישיבות בשל היעדר מעמד חוקי לאחר ביטול חוק טל.
בית המשפט קבע כי מכיוון שחוקק חוק חדש המסדיר את מעמדם החוקי של תלמידי הישיבות בגילאי הגיוס, הרי שניתן להחזיר ולשחרר את התקציב ממשרד האוצר למנהלי הישיבות.
שופטי בית המשפט כתבו בפסק הדין כי "לאחר שעיינו בטענותיהם של בעלי הדין הגענו לכלל מסקנה כי בעקבות קבלתם של החוקים החדשים, הרי אין עוד מקום להותרתן של העתירות תלויות ועומדות, ודינן להימחק".
"אכן, מעת כניסתם של החוקים החדשים לתוקף נשתנה המצב המשפטי הקיים, המתייחס לסוגיית גיוסם של בחורי הישיבות שתורתם אומנותם. מובן, כי אין בכוונתנו להתייחס להסדר החדש שקבעה הכנסת", כתבו השופטים.
"עוד אנו סבורים", הוסיפו השופטים, "כי עם מחיקת העתירות אין עוד הצדקה להותרתם על כנם של צווי הביניים שניתנו בהליכים דנא".
יצויין כי התקציב שעוכב וכעת ישוחרר הוא אחוז קטן מתקציב הישיבות.
כזכור, לפני כחודש, הורה בג"ץ למדינה להפסיק את תקצוב תלמידי הישיבות אשר קיבלו צווי גיוס ולא התייצבו בלשכות הגיוס בשל החלטת שר הביטחון לדחות את מועד התייצבותם עד לחקיקת חוק גיוס חדש.
החלטת בג"ץ התקבלה על ידי שמונה שופטים מול אחד, שהוציאו צו ביניים שאוסר על המדינה להמשיך ולתקצב את תלמידי הישיבות החרדים שקיבלו צווי גיוס מאז חודש אוגוסט 2013. השופט שהתנגד למהלך הוא ניל הנדל.
על פי החלטת שר הביטחון משה בוגי יעלון, תלמידי הישיבות לא מתייצבים לגיוס בשל הדחייה לה הם זוכים בשל כך "ששאלת הסמכות לגביהם מוטלת בספק". תלמידי הישיבות עליהם מדובר בהחלטת בג"ץ הם בגילאי 18 עד 20.
החלטת בג"צ התקבלה במסגרת עתירות הקוראות לגייס את הבחורים החרדים ולא לתקצב את לימודיהם בישיבות בשל פקיעת חוק טל.
בהחלטה כתב נשיא בית המשפט העליון השופט אשר גרוניס כי המדינה תעדכן את בית המשפט העליון עד ה-31 במרץ בנוגע להתקדמות בחקיקת החוק החדש "אם עד אז לא יחוקק החוק, בית המשפט "ישקול את המתחייב מכך", כתב גרוניס.







