מתקפת העיתונים החרדים על שר השיכון אורי אריאל נמשכת. הבוקר (שלישי) ממשיכים היומונים החרדים, "המודיע" בטאונה של תנועת "אגודת ישראל" ו"יתד נאמן" בטאון תנועת "דגל התורה" לחשוף את העומד מאחורי מסע השיווק של שר השיכון אורי אריאל מראשי מפלגת "הבית היהודי" המנסה להציג עצמו כמי שדואג לצרכי הציבור החרדי.
כתבה מקיפה בעיתון המודיע "מגלה" את הנתונים האמיתיים ומעלה שאלות נוקבות כגון: "איזה זוג צעיר ירכוש ווילה בעמנואל במיליון שקל ומתי בדיוק יתקבלו אישורי הבנייה ברמת שלמה".
ביום שישי שעבר פרסמה רשות מקרקעי ישראל מכרז ל-1,400 דירות ביו"ש וירושלים, מתוכן, כך לפי לדברי אנשי השר אורי אריאל, 724 דירות מיועדות עבור הציבור החרדי. החישוב הוא כך: 24 דירות בביתר, 102 דירות בעמנואל ושש מאות דירות ברמת שלמה, כותב העיתונאי יעקב רייניץ ותוהה: האם אכן מדובר בבשורה לציבור החרדי?
בביתר עילית, כותב רייניץ, אין חולק ששיווק של 24 דירות, זה אפילו לא בדיחה. בעיר שיש לה עתודות קרקע מוכנות למכרזים עבור כחמשת אלפי דירות, 24 דירות זה זלזול באינטליגנציה של הציבור החרדי.
בביקור שערך השר אורי אריאל בביתר לפני כחצי שנה הוא אמר, 'ככל שהדבר תלוי בי הייתי משווק כיום כבר 2,000 יח"ד בעיר ביתר. לא ניתן לאף מדינה ולאף גורם בעולם להחליט היכן ומתי לבנות, ובדיוק לכך אני פועל. אוביל מדיניות שבה העיר ביתר עילית תהיה אחת הערים המובילות בפתרון מצוקת הדיור במגזר החרדי'. "אז אמר", כותב רייניץ.
"בואו נתקדם כעת לשיווק הדירות ברמת שלמה", כותב המודיע, "שבמכרז הנוכחי יצאו 600 דירות לשיווק, והן מצטרפות ל-387 דירות שיצאו לשיווק לפני שלושה חודשים. על פניו בהחלט מדובר במספר מרשים של כאלף דירות, מתוך תב"ע כוללת של 1,500 דירות".
"נתעלם לרגע מהעובדה שלא מדובר כלל בפתרון לזוגות צעירים שאין להם את היכולת לרכוש דירות ברמת שלמה, האם המכרז הזה בכלל רלוונטי? הרי לפני שלושה חודשים (!) יצא, כאמור, מכרז ל-387 דירות ברמת שלמה, ונכון לשעת כתיבת השורות טרם פורסמה חוברת מכרזים. בלי חוברת כזו אין שום משמעות למכרז", מסביר רייניץ.
"יתרה על כך", ממשיך רייניץ, "התושבים שמתגוררים ברמת שלמה הגישו לפני שמונה שנים בקשה להרחבת הדירות הקיימות. יודגש, לא בניית בניינים חדשים, אלא בסך הכל הרחבה. הם מחכים שמונה שנים לאישור בניה ולא קיבלו. דחו אותם בלך ושוב באין ספור תירוצים. את האמת כולנו יודעים, כל זמן שהבוס הגדול מהבית הלבן לא יאשר את הבנייה, אין סיכוי להרים לבנה אחת בשכונה הזו".
"עסקני השכונה אמרו לנו השבוע, כי התוכניות להרחבת הדירות נמצאות כבר בהפקדה בוועדה המחוזית להתנגדויות והם מקווים שלאחריה הבניה תצא לפועל. הם לא בטוחים, כי יש להם ניסיון מר וארוך עם אישורי בנייה בשכונה הירושלמית. אז אם כל זה אמור לגבי הרחבת דירות, מה נאמר כשמדובר בבניית עוד אלף דירות חדשות. הסיכוי שהאמריקאים יאשרו את הבנייה בשנים הקרובות, שווה ערך לסיכוי שכסיף תהיה עיר חרדית... והלוואי ונתבדה", נכתב בהמודיע.
לסיום, כותב רייניץ על הפשרת הדירות בעמנואל: "מבדיקה מהירה שעשינו השבוע מתברר כי המכרז הנוכחי הוא בהחלט היסטוריה, שכן שלושים שנה לא יצא בעמנואל מכרז מטעם המדינה, למעט מכרז כושל של 'בנה ביתך' לפני עשור. מיותר גם להרחיב את הסיבות לכך שידועות לכל".
"אגב, אם כבר אורי אריאל נזכר שעמנואל קיימת על המפה (ואנחנו לא מקבלים את השמועות המרושעות שטוענות שהמכרז הנוכחי משרת את אחד מיזמי הנדל"ן הגדולים מהדתי לאומי שבונה ביו"ש), האם לא היה עדיף לשחרר 24 דירות בעמנואל ו-102 דירות בביתר, שם יש ביקוש גדול לדירות?", תוהה רייניץ.
"לפני שבדקנו את פרטי המכרז, התהייה הראשונה שצצה מאליה הייתה, באיזה מחירים עומדים למכור שם דירות 3 חדרים", מוסיף רייניץ, "בואו נעשה חשבון קצר, הפיתוח במקום הררי עומד על ממוצע של 75 אלף שקל לדירה, תוסיפו את עלויות הבנייה והרווח היזמי המינימאלי, והגעתם ל-550 אלף שקל לדירה. האם אתם מכירים מישהו שיקנה דירה בעמנואל במחיר כזה? אם כן, תתפסו שיחה עם יזמי הר יונה ותבררו כמה קונים יש במחירים הללו. כן, הר יונה ולא עמנואל מוכת הפיגועים מהעבר".
"אבל לאחר בדיקה קצרה גילינו", כותב המודיע, "כי כלל לא מדובר במכרזים לדירות סטנדרטיות לזוגות צעירים. מדובר ב-102 צמודי קרקע שמתאימות למשפחות משפרות דיור, ומחירי הדירות ינועו בסביבות המיליון שקל. מי שמכיר משפחה חרדית שתשלם מיליון שקל לדירה בעמנואל, שישלח את הפרטים למשרד השיכון בקרית הממשלה במזרח ירושלים, ת"ד 18110".
"אז אולי המכרז מיועד בכלל לציבור הדתי לאומי", עוקץ העיתון, "שמוכן לשלם סכומים כאלו על מגורים בהתנחלויות מבודדות, לא יכול להיות. הרי אמרו שמדובר במכרז לציבור החרדי...".
"כך או כך", מסכם המודיע, "גם אם כוונותיו של אורי אריאל לעזור לציבור החרדי, במכרז הנוכחי הוא עשה מאיתנו חוכא ואיטלולא. מאוסף ההזוי של המכרזים הנוכחיים, לא תצא תועלת לשום זוג צעיר במגזר החרדי".
גם "יתד נאמן" מקדיש לעניין עמוד שלם ותוהה: "כמה יחידות דיור הוקצו בפועל למגזר החרדי במכרז האחרון?", כאשר מתואר בהרחבה את הזלזול שבפרסום המכרז בביתר עילית וכן בעמנואל וברמת שלמה. "אם נצא מתוך נקודת הנחה שלמעלה מ-700 יחידות דיור מתוכן 102 יח"ד בעמנואל מיועדות ל'פתרון מצוקת הדיור' בציבור החרדי, האם זה מה שיפתור את הבעיה?", שואל העיתון בלגלוג.
"האם סעיפי המכרז אכן מביאים עימם בשורה של ממש או שבסך הכל מדובר ב'סבב כותרות בעטיפת מכרזים', ובזריית חול תוך שימוש בציבור לניגוח פוליטי ומדיני", מקשה יתד נאמן.