תחת הכותרת "אפליה היא עברה על החוק", יצא לפני יומיים משרד המשפטים בקמפיין חדש נגד תופעת הגזענות בחברה הישראלית.
בסרטונים שהפיץ המשרד והחלו להיות משודרים גם בטלוויזיה, נראים גילויי גזענות כנגד מגזרים שונים בחברה הישראלית. בין היתר, גילויי הגזענות המופיעים בסרטונים מופנים כנגד אנשים מהמגזר הרוסי, האתיופי והערבי.
אלא, שגילויי גזענות כנגד חרדים משום מה לא מופיעים בשום סרטון, זאת למרות שבשנים האחרונות הציבור נחשף לשורה של לא מעט גילויי גזענות כנגד המגזר החרדי בישראל.
כאמור, בקמפיין נראים מצבים שונים, מבוימים, של גילויי גזענות בישראל, כאשר בסוף הסרטון נכתב "אפליה היא עבירה על החוק. יחד נלחמים בה". בתחתית הסרטון נכתב "עוד לא אבדה תקוותנו", משפט מתוך ההמנון הישראלי, כאשר הסרטונים מלווים במנגינת ההמנון.
ממשרד המשפטים נמסר בתגובה לפניית 'כיכר השבת': "קמפיין משרד המשפטים נועד להגביר את מודעות הציבור לכך שאפליה וגילויים של גזענות פוגעים בחברה. מעבר לכך שאינם מוסריים וראויים להוקעה חברתית, הרי שהם גם עולים לכדי עברה על החוק במצבים מסויימים.
"מטבע הדברים" אמרו במשרד המשפטים, "בסרטוני הקמפיין אין כיסוי של כלל מצבי האפליה האפשריים בחברה הישראלית כלפי קבומות שונות כגון: קהילה גאה, חרדים, נשים, בעלי מוגבלויות ועוד".
"אנו מזמינים את הציבור להיכנס לאתר משרד המשפטים, כדי להיחשף למידע המלא אודות החוקים והפסיקה בנושא האפליה".
שרת המשפטים לבני, התייחסה מוקדם יותר לקמפיין החדש ואמרה כי: "אין מקום במדינה דמוקרטית לגזענות ולאפליה, חד וחלק. מדובר בתופעות שיש להפגין כלפיהן אפס מידה של סובלנות, תופעות שאנחנו צריכים לחתור למיגור מוחלט שלהן. דמוקרטיה מתבססת על צדק ושוויון, וגזענות היא לא פחות מפגיעה בעמוד השדרה המוסרי שלנו כחברה. לצד הענישה המתקדמת אותה קידמנו, אני שמחה להשיק גם קמפיין ציבורי נרחב, שיזכיר לכולנו שכשרואים עוול צריך להרים קול מחאה ולצאת נגדו. הגיע הזמן שבאמת כל ישראל יהיו ערבים זה לזה".
כזכור, שרת המשפטים התנגדה לפני כחודש להצעת החוק של ח"כ מאיר פרוש (יהדות התורה) שביקשה להכיר באפליית החרדים בתחום התעסוקה. על פי הצעתו, המדינה תכיר בעיוות כלפי המגזר החרדי ותקדם "אפליה מתקנת". תגובתה של לבני - "החרדים לא רוצים לעבוד", עוררה זעם רב בקרב הציבור החרדי.
מנכ״ל משרד המשפטים, ד״ר גיא רוטקופף התייחס גם הוא לקמפיין החדש: "תופעת האפליה היא אחת הרעות החולות בחברה הישראלית. אני מאמין כי רוב הציבור בישראל מוקיע תופעות פסולות מעין אלו ויצטרף אלינו בקריאה נגד האפליה. יתרה מכך, חשוב שהציבור שחש מופלה ידע שיש לו כתובת לפנות אליה כדי להתייעץ בנוגע לדרכי הפעולה האפשריות. זה המקום להודות לכל הדרגים המקצועיים במשרד המשפטים שסייעו בהפקת הקמפיין: האגף לסיוע משפטי, מחלקת ייעוץ וחקיקה ואגף הדוברות וההסברה".