

מכה קשה לציבור החרדי: בית המשפט המחוזי בירושלים קבע בצהריים (חמישי) בצעד תקדימי כי הבחירות בעיר בית שמש מבוטלות והורה לקיים בחירות חוזרות בעיר לראשות העיר ולמועצת העיר.
• להורדת פסק הדין המלא של בית המשפט - הקליקו כאן •
כחודשיים לאחר הבחירות לרשויות המקומיות ולאחר ניצחונו של משה אבוטבול על ראשות העיר בית שמש, הצהריים רושם אבוטבול ועמו הציבור החרדי כולו הפסד צורב במאבק המשפטי מול הציבור הדתי והחילוני בעיר שביקש וקיבל בחירות חוזרות בעיר.
בית המשפט קבע כי ייערכו בחירות חוזרות בעיר למרות שהזיופים שהתגלו בפועל אינם במימדים כאלו שהשפיעו על התוצאות, מאחר ופער הקולות בין אבוטבול לאלי כהן עמד על 956 קולות, בעוד מקרי הזיופים שהתגלו עומדים על עשרות בודדות.
בראש הרכב השופטים בבית המשפט המחוזי בדיון ישב השופט דוד חשין ולצדו השופטים משה סובל ויגאל מרזל.
המאבק התנהל בעקבות טענות הציבור החילוני בעיר כי משה אבוטבול ניצח את הבחירות רק בזכות זיופים שהתרחשו בקלפיות החרדיות שבעיר.
בהחלטתם, כתבו השופטים כי "הבחירות נתפשות - ובמידה רבה של צדק - כיום החג של הדמוקרטיה. אלא שהתמונה שעלתה לפנינו מחומר הראיות הרב שהונח לפתחנו לא הייתה, למרבה הצער, תמונה חגיגית. הליקויים שעליהם עמדנו בהרחבה בפסק דיננו זה הם ליקויים חמורים".
"הליקויים יורדים לשורש הבחירות שהתקיימו בבית שמש", נכתב בהחלטה, "יש בהם משום פגיעה חמורה בטוהר הבחירות. הם מכרסמים באמון הציבור בתקינות הבחירות. הם עלולים אף לחתור תחת ההשלמה המתבקשת עם תוצאת הבחירות הדמוקרטית. שכן באין הליך תקין אין גם בחירה תקינה. בנסיבות המקרה שלפנינו ובשל מכלול הטעמים שפורטו בהרחבה לעיל, אין מנוס מביטול הבחירות והשבת העניין לבוחר - על מנת שיאמר את דברו".
בית המשפט קבע עוד כי התרחשה בעיר בית שמש תופעה רחבה של הצבעות רבות על ידי מתחזים באמצעות תעודות זהות של אחרים. "היקף התופעה אינו נופל מסדרי הגודל של הפערים שהשפיעו על תוצאות הבחירות לראשות העירייה (956 קולות) ולמועצת העירייה (1,398 קולות). תופעה זו היא ליקוי מהותי היורד לשורש הבחירות והיא התרחשה בהיקף משמעותי ביותר".


בית המשפט מגדיר את הזיופים כ"שיטה" ו"תעשייה" שתוכננה מראש בפעילות מאורגנת. בית המשפט מדגיש כי מדובר בפעילות שהיתה קשורה לפעילים פוליטיים שמטרתם הייתה להביא לבחירת משה אבוטבול ורשימת 'כח', אך קובע כי לא הוגשה ראיה למעורבות אבוטבול.
בין הראיות שמציג בית המשפט היו מסרונים שנשלחו סמוך לפשיטת המשטרה בהם נכתב: "הנגלה הסתיימה? צריך עוד חבר'ה", וזמן קצר לאחר מכן "תפסו אותנו. תביא חבר'ה למקום דחוף".
"ההתארגנות הוצאה אל הפועל באמצעות מנגנון מובנה, כוח אדם ואמצעים תפעוליים. קיומה היה בגדר סוד גלוי אצל התושבים שהיו קהל יעד למסירת תעודות הזהות", קבע בית המשפט.
בערעור: האשמה הוטלה על סיעת 'כח'
סאגת הזיופים בעיר החלה בעיצומו של יום הבחירות לרשויות המקומיות כאשר כוחות משטרה פשטו על דירה בעיר, שם מצאו כעשרה פעילי מפלגת 'כח' ועשרות תעודות זהות מזויפות.
פעילים נעצרו, עשרות נחקרו ובערעור שהגיש היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין הוצג חומר החקירה המשטרתי לפיו ב-36 מקרים נעשה שימוש בהצבעה.
בערעור שהגיש היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין לבית המשפט, הוא הטיל את האשמה על סיעת 'כח', הסיעה של ח"כ מאיר פרוש.
בבקשה לבחירות חוזרות כתב וינשטיין: "חשוב לציין, כי על גבי רשימת הקלפיות הופיע סמל של מפלגת 'כח' ("כלל חסידי וקהילות ירושלים") הכולל את פתקי ההצבעה של מפלגת 'כח' למועצה ושל המועמד משה אבוטבול לראשות העיר.


בעיר בית שמש יש כאלו שכבר עכשיו מטילים את האשמה לעבר אנשי סיעת 'כח', הסיעה של ח"כ מאיר פרוש, וטוענים כי הזיופים היו שלהם והם אלו שגרמו והביאו לבחירות חוזרות: "קבוצה קטנה של 'כלל חסידי' גרמו לציבור החרדי כולו לצאת לבחירות חוזרות, פשוט לסכן את ראשות העיר שנמצאת בידיים חרדיות, הם צריכים לתת את הדין לציבור החרדי כולו".
במהלך הדיון בבית המשפט, לפני כשבועיים, טען עו"ד יעקב ויינרוט המייצג את משה אבוטבול כי "לבית המשפט כאן אין ראיות. אין הוכחות ואין עובדות. יש אווירה, יש אינטואיציות, ויש הלך רוח. ועניינו של משפט הוא להתייחס רק לעובדות מוכחות עם ראיה. בית משפט לא יכול לפסוק על סמך עדויות שמיעה חלקיות, של שוטר ששמע ממישהו משהו מבלי שיש לנו יכולת לעשות עם זה משהו. "אי אפשר לפסול בחירות על בדלי נייר. על פתקים זוטרים. למה באנו לכאן? מה ההוכחות שהזעיקו את העותרים".
פרקליטת מחוז ירושלים עו"ד ליאורה חביליו אמרה בדיון כי: "מדובר בערעור מנהלי על כל המשתמע. לגבי תשובת המשיב על כמות הזיופים מול הפער בבחירות, טוען היועמ"ש שלא מדובר על מספרים. אלא על שיטה על ההיקף ועל התשתית של הזיופים".