הצעת חוק שעולה בימים אלו בכנסת מעוררת סערה בקרב מנהלי חברה קדישא ברחבי הארץ, מאחר ובאם הצעה זו תעבור ניתן יהיה לאפשר קבורה אזרחית לכל המעוניין ולכל אלו שאינם יכולים להיקבר על פי ההלכה היהודית.
כיום, כל נושא הקבורה נמצא תחת המשרד לשירותי דת, אך הקבורה האזרחית מיועדת לנפטרים יהודים החפצים בקבורה על פי השקפת עולמם, לחסרי עדה דתית מוכרת וליהודים שאינם יכולים להיקבר על פי ההלכה היהודית.
הצעת החוק של ח"כ יואל רזבוזוב תשנה את זהות המשרד הממונה על הקבורה האזרחית, והיא תעבור לידי משרד הפנים.
במצב הקיים, תחת משרד לשירותי דת, כמעט ולא ניתן לקבור נפטר בקבורה אזרחית בבית עלמין אזרחי או בחלקה מיוחדת שהיא חלק מבית עלמין רגיל, כאשר כל בית עלמין אזרחי הוא בית עלמין אזורי.
מתוך 1,251 בתי עלמין בישראל, רק 12 מהם הם בתי עלמין אזרחיים ורק ב-21 בתי עלמין רגילים יש חלקה המיועדת לקבורה אזרחית.
"אין לנו רצון ללכת נגד הדת, אבל יש יהודים שרוצים קבורה אזרחית", אומר ח"כ יואל רזבוזוב מסיעת "יש עתיד", בשיחה עם "כיכר השבת", "צריך להקים עוד בתי קברות אזרחים סמוך לבתי הקברות היהודיים כדי שכל אחד ייקבר היכן שהוא רוצה".
"אין שום קשר בין החוק הקיים למציאות. קשה לראות את המשפחות המסכנות שמגיעות למצב הזה - אלפי זוגות ביניהם המון עולים, משלמים יותר מידי כסף עבור זכות בסיסית להיקבר. למה תושב הצפון לדוגמה צריך להיקבר כל כך רחוק משאר משפחתו?", תוהה רזבוזוב.
רזבוזוב שמבקש לשנות נושא כה מהותי בנושא הדתי הזה, מסביר מדוע יש להעביר את הטיפול מהמשרד לשירותי דת שטיפל בכך כל השנים: "מדובר בקבורה שאיננה דתית וכיאה לסוגיה אזרחית משרד הפנים הוא שצריך להיות אמון עליה. לכן תיקון חוק זה מציע להעביר את סמכויות ביצוע החוק, ממשרד הדתות למשרד הפנים. מסמכויותיו של משרד הפנים נכללים הרשויות המקומיות ומנהל התכנון, לרבות הקצאת השטח. לכן הוא יוכל לזרז את תהליך הקמתם של בתי קברות אזרחיים".
למרבה הפלא, דווקא היו מנהלי חברה קדישא שצידדו בעמדתו של חה"כ החילוני. אחד ממנהלי החברה קדישא בירושלים, אומר בשיחה עם "כיכר השבת" כי באם הצעה זו תעבור יהיו פחות בעיות: "אני אומר לך שזה יפתור לנו הרבה בעיות, אתה יודע עם כל הגויים, בשביל זה אני לא רוצה לדבר, מצד אחד אנחנו לא צריכים את זה אבל מצד שני זה יפתור הרבה בעיות שכל גוי יוכל ללכת להיקבר שם וגמרנו, שיעשו קבורה אזרחית, למי זה מפריע?".
הרב מסביר מה הבעיות שיש כיום בנושא ללא הצעת החוק: "יש כל כך הרבה ספקות היום, יהודים או לא יהודים שאנחנו צריכים לקבור אצלנו, שילכו למקומות אחרים וגמרנו. שלא יהרסו את כל החלקות שלנו היהודים, זה הכול. היום יש לנו קבורה של יהודים ולאלו שבטוח גויים, אבל כל אלה שבאים ועושים בלגן בכל מיני נושאים כמו טקס ההלוויה, ולמה מערבים דת. שיעשו לבד וילכו לעזאזל".
"אני לא רוצה לדבר בשמי כי אני לא צריך שיעלו עלי ויהרגו אותי, אתה מכיר את כל הקיצוניים מה יעשו לי מחר אבל זה המציאות בינינו לבין עצמנו", הסביר המנהל מדוע הוא חושש להיחשף.
מוטי גבל, מזכיר חברה קדישא רחובות, מגלה בשיחה עם "כיכר השבת כי כבר כיום באזור עירו יש הסכם שבשתיקה שמאפשר קבורה אזרחית: "בגבעת ברנר זה קיים, אני אומר שלא התחדש כלום באחרונה, יש הסדרים שקיימים הרבה שנים מי שמעוניין בקבורה לבד לפי חלוקה יכול ללכת לשם, אני מתכוון גם לחסרי דת".
מבחינתו ההסדר עושה רק טוב לכולם: "ברגע שיש מענה לאזור זה בסדר, אבל אם לא היה מענה לנושא הזה אז זו הייתה בעיה, אז מבחינתנו כעת העניינים מסודרים".