הקרב על ירושלים: אחד הקרבות המרתקים במערכת הבחירות המוניציפלית הנוכחית הוא הקרב היצרי והסוער על ראשות עיריית ירושלים, בין ראש העיר המכהן ניר ברקת למתמודד משה ליאון.
אם היה מי שחשב שלאחר קדנציה שלמה של מועמד חילוני בירושלים הרי שכלל הציבור החרדי יתייצב באופן טבעי לצדו של המועמד הדתי מתברר כי הוא טעה.
אביגדור ליברמן, פטרונו הפוליטי של ליאון ,לא האמין שהוא יצטרך לעשות סבב יומי בין שלל חצרות, עדות וחוגים ולנסות לתווך בין כולם על מנת שהכל יהיו מרוצים ויביעו את תמיכתם במועמדות ליאון.
שבוע לפני הבחירות, ונראה כי ליאון עדיין לא הצליח להציג פריצת דרך והובלה משמעותית בקמפיין. האם כל זה ישתנה בימים הקרובים? אתר "כיכר השבת" בדק את הסיבות לדשדוש של ליאון והאם יש סיכוי לפריצת דרך, כאשר מאחורי הקלעים מעורבים אידיאולוגיות, השפעה, שליטה ובעצם מה לא.
בחול המועד סוכות האחרון התקבל משה ליאון לברכה ולתמיכה אצל מרנן הגראי"ל שטיינמן והגר"ח קנייבסקי, מה שלכאורה היה אמור לסלול את דרכו לקבלת תמיכה אשכנזית חרדית מלאה כשבמקביל היה ליאון סגור גם מול ש"ס.
בכך, היה נראה כי "הבנק" החרדי של מאה אלף הקולות, מתוכם 63 אלף קולות של 'יהדות התורה' ו-37 אלף הקולות של ש"ס מובטחים בכיסו וכל מה שנותר הוא לגייס עוד כעשרים אלף קולות מהציבור הכללי.
אלא שכאן החלו הקשיים. אמנם במטה פרוש ותנועת 'שלומי אמונים' ה"שולטים" לכאורה ב'אגודת ישראל הירושלמית ביקשו לתת את תמיכת הסיעה לליאון, וזאת כחלק מהסכם של תמיכה במועמד 'דגל התורה' אלא שדווקא בחסידויות הגדולות - גור, בעלזא וויז'ניץ, נוצרה לליאון בעיה ממשית כשבמקביל צצו בעיות גם בחצרו של הגאון הגר"ש אויערבך, שם הוחלט להריץ מועמד חרדי לראשות העיר, מה שגרם לבקיעים וסדקים שהקשו על קבלת התמיכה האשכנזית.
ב'דגל התורה' כעסו ובצדק על 'אגודת ישראל'. "לא ייתכן שבסיבוב הבחירות הקודם 'דגל' תמכו במועמד שלכם - מאיר פרוש, למרות סיכוייו הקלושים, וזאת כחלק מההסכם בין הסיעות, אך כעת כשתור 'דגל' לבחור את המועמד אתם יוצרים בעיות", אמרו גורמים בכירים בציבור הליטאי לעסקני 'אגודה'.
מנגד, בחסידות הגדולות גור, בעלזא וויז'ניץ הסבירו כי יש שתי בעיות מרכזיות בתמיכה בליאון. האחת אידיאולוגית, כשלפי דעתם של האדמו"רים אסור לוותר לליברמן ולתת לו לקבוע את המועמדים של הציבור החרדי. "לא ייתכן שמי שפעל למען הקמת הממשלה הרעה הזאת ועשה נזק חסר תקדים לציבור החרדי יזכה מן ההפקר ו'יצניח' מועמד על הציבור החרדי", נטען, "צריך גם להבין שברקת הוא לא לפיד ומנגד ליאון וליברמן הם לא חסידים ממאה שערים".
בנוסף, הסבירו באגו"י כי הם ישמחו לתמוך בליאון לו היה מוכיח שמסוגל "להביא" קולות מהמגזר הכללי אך ברגע שניר ברקת מוביל בכל הסקרים אין סיבה שיתמכו מלכתחילה במועמד המפסיד.
שלא לציטוט, כעסו באגו"י על ההחלטה ה"חד צדדית" של דגל התורה וקביעתם כי ליאון הוא המועמד וזאת בלא להתייעץ איתם לפני המהלך הפוליטי אלא שב'דגל' ענו בחזרה כי גם הם לא החליטו בעבר לאגו"י מי יהיה מועמדם.
כך או אחרת, סבלו בתנועה הליטאית במקביל גם מקשיים פנימיים שעה שבתנועת 'בני תורה' הליטאית מריצים בנתיים מועמד משלהם לראשות העיר מה שגורם לסיכויי ליאון להיות פחותים בהרבה ולהפסיד אלפי קולות חרדיים.
גורם באגו"י מסביר ל"כיכר השבת" את המספרים בסיפור המורכב. "נניח שמחצית מ-60,000 מצביעי 'יהדות התורה' הינם חסידים ולא יתמכו בליאון באם האדמו"רים לא יורו לעשות זאת כשבמקביל גם המחצית השנייה הליטאית לא מובטחת במלואה, הדבר גורם קושי עצום לליאון ואין לו סיכוי לנצח".
"הנוסח הפושר של 'מועצת גדולי התורה' מהבוקר מוכיח יותר מכל על הכיוון של האדמו"רים החסידיים ואני לא רואה סיכוי לפריצת דרך", אומר הגורם.
מנגד, בשיחות עם מטה ליאון הם מציגים תמונה שונה לגמרי. במטה לא אומרים נואש ומסבירים כי הנוסח של 'המועצת' הוא לטובתם וזאת לאחר ששונה מהבעת תמיכה ב"מועמד החרדי ביותר" למועמד לו יורו הרבנים להצביע.
"בימים האחרונים מופיעים סקרים המלמדים על היפוך מגמה כשכעת נוצר שוויון כמעט מוחלט בין ברקת לליאון בציבור הכללי", מסבירים במטה וטוענים כי בסופו של דבר יתאחדו כל החרדים ויכריעו את הכף לטובתו של ליאון.
להערכתם, לאחר פגישות בימים הקרובים של גורמים בכירים הן עם החצרות החסידיות הגדולות והן עם אנשי תנועת 'בני תורה' תיווצר פריצת דרך משמעותית והתמונה תשתנה לגמרי.
"מדובר במשחק של מו"מ כשכל צד מנסה להגביר את כוחו ולכן אנחנו מאמינים שעד לסוף השבוע תוצג תמיכה חרדית רחבה שתביא את הניצחון הוודאי לליאון", מגלים אופטימיות במטה החרדי של המועמד הדתי.