

שר האוצר יאיר לפיד, שיגר את מכתבו השבועי לחברי מפלגת 'יש עתיד', ובו שלל "הבטחות", אותן הוא מתעקש לכנות "עובדות" באשר לציבור החרדי.
"השבוע עבר גם בכנסת, בקריאה ראשונה, חוק השוויון בנטל", כתב לפיד והתייחס למחאה של הח"כים החרדים, אותה בחר לכנות "קרקס". לדברי לפיד, "במסגרתו הם שרו ורקדו, תקעו בשופר, קרעו קריעה".
"בשיא האירוע ח"כ פורוש כבל את עצמו באזיקים לדוכן הכנסת. הסדרנים עמלו קשה ושחררו אותו, אבל אני רוצה לומר שכליברל התומך בזכויות האזרח אני מוחה על כך בתוקף. אם פורוש רוצה לכבול את עצמו לדוכן באזיקים, צריך היה להשאיר אותו שם. בשלב מסוים של הערב עליתי והזכרתי לח"כים מדוע יצאנו למהלך הזה ולמה אין לנו שום כוונות לוותר עליו", כתב לפיד.
לפיד ממשיך וכותב כי "הדיון נמשך עד אחרי חמש בבוקר, ובסופו עבר החוק ברוב גדול. אפילו מפלגת העבודה הצביעה בעד החוק שלנו, ואני מעריך את זה וחושב שהם הוכיחו הפעם שטובת המדינה חשובה להם יותר מאשר משחקי האופוזיציה-קואליציה הרגילים".
"בנוסף מן הראוי אולי להזכיר - אפילו לכם - את העובדות האמיתיות לגבי מתווה השוויון בנטל. קודם כל מפני שבניגוד לכל האגדות והתעמולה השקרית - הוא לא נכנס לתוקפו עוד ארבע שנים, אלא מיד כשיעבור בקריאה שלישית", טוען לפיד.
בשלב זה, עובר לפיד ל"עובדות הבסיסיות". עובדות שטרם קרו. "28,000 חרדים יקבלו כבר השנה הודעה שהם משוחררים לעבודה ואינם צריכים להיות יותר בישיבה. מספר החרדים המשרתים יעלה כבר בשנה הקרובה. תוך 3 שנים מעל ל-70% מהאוכלוסייה החרדית ישרתו את המדינה", מבטיח לפיד.
"לראשונה - קביעת יעדי גיוס מוגדרים בחוק - מתן פטור ל-1,800 מתמידים בלבד. כל השאר משרתים. דחיית שירות תתאפשר עד גיל 21 בלבד. רק צה"ל רשאי לקבוע למי ידחו את הגיוס ולמי לא", מוסיף לפיד, "מנהלת השירות האזרחי תוקם תחת משרד הכלכלה ותייצר מסגרות שירות שיקנו כלים מקצועיים למשרתים ויסייעו להם להשתלב בעבודה בהמשך. מחקרים מוכיחים כי 87% מהחרדים המשרתים משתלבים לאחר שחרורם במעגל העבודה".
לפיד מתייחס לכלי האכיפה על חוק הגיוס ומבטיח סנקציות פליליות. "על ישיבות שתלמידיהן לא יתגייסו יוטלו סנקציות כלכליות. הכסף פשוט יפסיק להגיע. על תלמידי הישיבות שיקבלו צו גיוס ולא יגיעו תוטל אחריות פלילית".
במכתבו, מתייחס לפיד לבחירות לרבנות הראשית וכותב כי "אני מודה שלא הייתי מעורב במיוחד בבחירות לרבנות הראשית (באחד הראיונות אמרתי שאני לא בדיוק קהל היעד....), אבל הבחירה בשני רבנים אורתודוכסים מצערת אותי. יש זרמים נוספים ביהדות - כיפות סרוגות, רפורמים, קונסרבטיבים ואחרים - וחבל שעכשיו אנחנו נידונים לעשר שנים נוספות של קיפאון".
לפיד מתייחס גם לנושא המדיני, וכותב כי "חזרתו של הנושא המדיני לחיינו הוא הוכחה נוספת - למי שזקוק היה להוכחה - שרוב התהליכים החשובים באמת קורים 'מתחת לרדאר'. ביום שני היה אצלי פיל גורדון, יועצו הבכיר של הנשיא אובמה לענייני המזרח התיכון. הוא בא עם ידידי דן שפירו, שגריר ארה"ב בישראל, וניהלנו שיחה ארוכה במהלכה כל אחד מאתנו ניסה להבין כמה השני מחויב לתהליך, וכמה רחוק הוא מוכן ללכת".
"'זה לא יהיה קל', אמרתי לו", כותב לפיד, "'אבל למרות שקרי עשה עבודה טובה בלהביא את שני הצדדים לשולחן, הנשיא יצטרך להיות חלק מהתהליך במוקדם או במאוחר. שנינו יודעים שיש דבר אחד שהוא יכול לעשות וישנה את כל האווירה בישראל - וזה לשחרר את ג'ונתן פולארד'".
לפיד ממשיך וכותב כי הבהיר לו ש'יש עתיד' מחויבת לתהליך השלום. "אמרנו את זה בבחירות, אמרנו את זה בזמן המו"מ הקואליציוני, ואנחנו אומרים את זה שוב עכשיו. היתרון שלנו, גם במקרה הזה, הוא ביכולת שלנו לפעול כקבוצה. ישיבות הסיעה שלנו לא דולפות לעיתונים, אבל כשאנחנו יוצאים משם אנחנו יודעים לפעול ביחד. 19 הח"כים שלנו ממשיכים להיות הקבוצה המלוכדת ביותר בכנסת וגם בממשלה. המתנגדים יכולים להמשיך להיות ציניים, אבל הפוליטיקה החדשה עובדת".
לפיד מספר כי נפגש עם נציגי משפחות קורבנות הטרור והם ניסו לשכנע אותו להתנגד לשחרור אסירים. "זו היתה שיחה טעונה וכואבת, עם אנשים שאתה רוצה לחבק, אבל למרות הקושי אמרתי להם שלא נעתר לדרישתם. המחויבות הראשונה שלי היא הניסיון למנוע את הקורבנות של העתיד. נכון שאיש אינו מבטיח לנו שהשיחות יצליחו, נכון שהעבר רצוף כישלונות כואבים, אבל אסור לנו להפסיק לנסות", דברי לפיד.