

הסכסוך בישיבת פוניבז': רק לפני כשבוע שני הצדדים טענו לניצחון בבית-המשפט, אך היום קובעת שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, שבח תשובה, כי הבוררות של הרב צימבליסט לא תבוטל.
ההחלטה התקבלה בתביעתו של הרב אליעזר כהנמן, נשיא ישיבת פוניבז', בה ביקש להעביר מתפקידו את הדיין הרב חיים גדליה צימבליסט ששימש כבורר מוסכם במחלוקת בין הגיסים על ניהול הישיבה.
הסכסוך ארוך השנים הוא על השליטה הרוחנית והגשמית בישיבה המפורסמת, בין הגיסים הרב אליעזר כהנמן המשמש כנשיא הישיבה של הפלג המכונה "השונאים", לבין גיסו הרב שמואל מרקוביץ הנשוי לאחותו של הרב כהנמן - ציפורה, ומשמש כראש ישיבה של הפלג המכונה "מחבלים".
במהלך השנים, גלשה המחלוקת בין הצדדים לתקריות אלימות, בשנת 1999 ישבו הצדדים לשיחות גישור וחתמו על פסק בוררות כשאת הצד של הרב כהנמן ייצג הגאון רבי פנחס שרייבר זצ"ל ואת הצד של הרב מרקוביץ ייצג הגאון רבי מאיר הייזלר ואילו הדיין השלישי המוסכם היה הגאון רבי חיים צימבליסט.
וכך כותבת השופטת בפסק הדין ששלחה היום לשני הצדדים. "תחילתו של המאבק בשטר בוררין, אין חולק כי נחתם על-ידי שני בעלי הדין, ולפיו קיבלו על עצמם בעלי הדין לברר את הסכסוכים ביניהם במסגרת בוררות בפני הרכב 'הרבנים הגאונים הרב חיים צימבליסט, הרב פנחס שרייבר, הרב מאיר הייזלר שנבררו על-ידינו לדון ולהכריע בעניין סמכויותיהם וזכויותיהם של הצדדים בישיבת פוניבז' ומוסדותיה ונכסיה בכל העניינים השייכים לכך, כולל בעניינים רוחניים'".
"ראוי לציין כי עד לעצם היום הזה לא אושר פסק הבוררות, אף לא בוטל, ועולה הרושם כי הצדדים אינם מעוניינים כלל בהכרעה בסוגיה זו", כותבת השופטת.
השופטת מציינת כי בעקבות התפטרותו ופטירתו של הרב שרייבר, "הקביעה לפיה שטר הבוררין שריר וקיים הפכה לחלוטה ולא ניתן עוד לעורר את שאלת תוקפו".
השופטת מוסיפה וכותבת כי הרב אליעזר כהנמן הגיש בקשה להעביר את הבוררים מתפקידם, כאשר "טענת חוסר האמון בבוררים נסמכת על שני אדנים מרכזיים: האחד - מקבץ ההחלטות שניתנו לאחר פסק הבוררות שחלקן ניתנו בהרכב חסר של שני בוררים ובחלקן אף על-ידי הרב צימבליסט לבדו, המעיד, על קשר אסור בין הרבנים צימבליסט והייזלר לבין הרב שמואל מרקוביץ ועל כי הם מוטים לטובתו. השני - פגישה שנערכה בין הרב צימבליסט לרב מרקוביץ ביחידות ואשר תועדה על-ידי התקשורת, המעידה כאלף עדים על כי "הרב צימבליבט מצוי בקשר אישי עם המשיב".


השופטת מציינת כי הרב מרקוביץ מצידו טען כי המפגש עם הרב צימבליסט היה אקראי וכי השניים לא שוחחו כלל בענייני הבוררות וכי הרב כהנמן לא טען מעולם במהלך ההתדיינות הממושכת טענות הפוגמות בכישורי הבוררים.
השופטת מתארת כי המפגש בין הרב צימבליסט והרב מרקוביץ בביתו של הגרי"ש אלישיב זצ"ל סוקר באתר "כיכר השבת" ומוסיפה כי "כתבה עיתונאית אינה מהווה בדרך כלל ראיה קבילה, אלא שבעניינו מדובר בצילומים המתעדים מפגש ושיחה והמדברים בעד עצמם", כאשר היא מקבלת את הטענה של הרב מרקוביץ כי מדובר בפגישה אקראית אצל גדול הדור כאשר נהגו לפקוד את ביתו בחול המועד, אז תועדה הפגישה ביניהם.
עם זאת, מוסיפה השופטת, כי רצוי היה שהרב מרקוביץ והרב צימבליסט ימנעו משיחות מיותרות ולו גם כדי להתרחק מחשש מראית עין, אולם אין לדרוש מהם כי יתעלמו זה מזה עם הם נפגשים באקראי.
השופטת מרחיבה בטענות הצדדים וכותבת "לקראת סיום לא נותר אלא להעיר כי מצער הדבר שהמאבק על השררה ועל השליטה בישיבה גרם לקרע בישיבה שבעבר נחשבה לשם דבר, ל'ספינת הדגל' של העולם התורני ופילג אותה לשני מחנות יריבים".
"בעלי הדין הינם גדולים בתורה אך אינם נוהגים זה לזה בכבוד ולא נתברכו במידותיו של אהרון הכהן שאהב שלום ורדף שלום", מוסיפה השופטת.
לסיום, קובעת השופטת כי בתוך 15 יום, הרב כהנמן יודע לרב מרקוביץ ולבוררים אם ברצונו לברר במסגרת הבוררות את התביעות שההליכים בהן עוכבו. אם יחליט שכן, יעמיד הרב כהנמן תוך 15 יום מיום ההודעה בורר חלופי לרב שרייבר ז"ל, ואם לא יעשה כן תתנהל הבוררות בהרכב חסר.
אם יחליט הרב כהנמן שלא לברר את התביעות במסגרת הבוררות, יועמד הבורר החלופי תוך 30 יום מיום שהרב מרקוביץ יודיע כי ברצונו לברר תביעה מטעמו במסגרת הבוררות.
לסיכום, נקבע כי הבקשה להעברת הבוררים מתפקידם, כפי שדרש הרב כהנמן, נדחית וכל צד יישא בהוצאותיו.