

תשלומים במזומן, חצרות הרבנים, חשבוניות פיקטיביות, פיצול הכנסות, אי דיווח על פעילות בחו"ל ועבריינות ופשע מאורגן אלו הם רק חלק מהשיטות, לפי "גלובס", של הישראלים להעלים מסים מהרשויות.
המצב הכלכלי הקשה בישראל, מביא להגברת העלמות המסים. ב"גלובס" הובא מחקר חדש של ויזה-אירופה, לפיו, בשנת 2013 "הכלכלה השחורה" (כסף שלא מדווח - י.ג.) בישראל מוערכת בכ-185 מיליארד שקל, שהם 18.9 אחוזים מהפעילות הכלכלית של ישראל.
בעקבות המחקר, ערכו ב"גלובס" בדיקה מקיפה היכן טמון הכסף השחור ומהם השיטות להחביא אותו.
אחת השיטות "הקלות" להעלים מס, לפי העיתון, הם בחצרות הרבנים.
וכך מדווח העיתון: "ראשי חצרות רבנים שונים מצויים במחלוקת עם רשות המסים בנוגע לשאלה אם תרומות שמקבלים רבנים חייבות במס. הוויכוח סובב סביב השאלה אם מדובר בתרומה או בהכנסה; ובינתיים, כל רב עושה דין היום לעצמו ורבים מהם לא משלמים מס על הכנסות העתק שלהם".
העיתון מדווח כי בנוסף קיימת מחלוקת האם מכירת קמיעות, תשמישי קדושה וברכות של רבנים נחשבות כהכנסה בעקבות מתן שירותי דת - כטענת רשות המיסים, או שהן נחשבות כתרומות - כטענת הרבנים.
"מעת לעת עולים לכותרות שמות של רבנים שונים בהקשר הלא מחמיא של העלמות מס", מדווח "גלובס", "כך למשל פורסם בשנה שעברה כי רבי ברוך אבוחצירא, המכונה ה'באבא ברוך', נחקר ברשות המסים בחשד להעלמות מס בסך מיליוני דולרים בגין הכנסות מנכסים שבבעלותו בישראל ובחו"ל; לרבות חשבון בנק בצרפת ונדל"ן בישראל. קודם לכן פורסם, כי רשות המסים דורשת מנכדו של 'הבאבא סאלי', הרב יקותיאל אבוחצירא, 9.5 מיליון שקל בגין חוב מס שלטענת הרשות לא שילם במשך כשש שנים".
"הם, ורבנים נוספים, טוענים כי מדובר בוויכוח אזרחי שנובע בעיקרו מאי-הבנה של הרשות את מהות תפקידו של הרב, ואי-הבנה כי חלק מתפקידו של רב הוא להעביר תמיכות לנזקקים מכספים שהוא מקבל מאנשים בקהילה", נכתב.
עו"ד אלדד נח, לשעבר מנהל החטיבה המקצועית ברשות המסים, אומר ל"גלובס" כי "בג"ץ דן בסוגיה הזו לפני יותר מעשור, אך המחלוקת מעולם לא נפתרה. מדובר במאות-מיליוני שקלים שלא מדווחים".
לדבריו, "הרשות טוענת שלא מדובר בתרומה אלא זו הכנסה שמתקבלת על מתן שירותי דת שנותנים הרבנים לקהל המאמינים. למשל, איש עסקים שבא לרב לקבל ברכה, ואומר לרב 'אם אצליח בעסקה, תקבל 5% ממנה'. אז לטענת הרשות זה שירות שניתן, ושכר בעקבותיו. באשר למכירות של קמיעות ותשמישי קדושה, אלה נעשות בקהילה החרדית, אז לרוב אין מי שידווח על המכירות האלה. אבל יש ויהיו מלשינים גם שם. לא לעולם חוסן".
עו"ד אלדד נח מוסיף כי "הדברים האלה, עסקי התרומות והמכירות, לא מסודרים ולא רשומים. אתה לא יודע כמה נכנס ולאן הולך הכסף. אבל מה שבטוח - מסתובב שם המון כסף של יהודים מכל העולם שלא מדווח".
עו"ד-רו"ח רמי אריה טוען כי באופן כללי, "במגזר החרדי, וגם במגזר הערבי, יש תרבות של אי-דיווח לרשויות. שם זה מאוד מקובל ולא מגונה לא לשלם מס, והמון מזומנים מחליפים שם ידיים בלי שום טביעות-אצבע".
ברמת הדירוג של "גלובס", מול שאר האפשרויות להעלים מס כמו חשבוניות פיקטיביות ועבריינות ופשע מאורגן, "חצרות הרבנים" נחשבות כדרך קלה ולא מתוחכמת להעלים מס.