

כפייה חילונית: משרד הבריאות הוציא הוראה חד-משמעית לכל קופות החולים להפסיק את ההפרדה בין גברים לנשים ומתן שירותי רפואה בהפרדה בריכוזים החרדיים.
לפי הדיווח ב- TheMarker, סמנכ"לית לפיקוח על קופות החולים בפועל במשרד הבריאות, רויטל טוב-חפר טוב, הודיעה כי מעתה ייאסר להקים מרפאות שיש בהן סממן של הפרדה בין גברים לנשים.
ההוראה באה בעקבות המסקנות של הצוות שמינה היועץ למשפטי לממשלה, ולאחר בדיקה שערך משרד הבריאות התברר כי אמנם מדובר בתופעה שולית אך היא קיימת באזורים של ריכוזי אוכלוסייה חרדית, בעיקר בירושלים ובבית שמש.
לפי בדיקת משרד הבריאות, בחלק מהמרפאות יש כניסה נפרדת לגברים וכניסה נפרדת לנשים, אזורי המתנה נפרדים ובחלקם אף שעות קבלה נפרדות לנשים וגברים. באחת השכונות בבית שמש, אף מופעלות שתי מרפאות נפרדות, לנשים וגברים.
בעקבות כך החלט משרד הבריאות להורות על הפסקת ההפרדה, בטענה כי ההפרדה עלולה "לפגוע בשוויון נשים ובכבודן כמשמעותו במשפט הישראלי ואולי אף במקרים מסוימים ליצור פגיעה בנגישות לשירותים מסוימים".
בהוראה החדשה של משרד הבריאות נקבע כי יש לבטל בהדרגה את ההפרדה הקיימת, כך למשל במרפאות בהן קיימות כניסות נפרדות תתאפשר כניסה מעורבת תוך הצבת שילוט שידגיש את השינוי או שתקבע כניסה אחת משותפת.
בנוסף, ייאסר להפעיל שעות קבלה נפרדות לנשים וגברים במרפאות ברחבי הארץ, כמו כן, בכל מרפאה בה יש אזורי המתנה נפרדים יתווסף אסור המתנה מעורב, וצוות המרפאה יהיה אחראי לאפשר גישה חופשית לאזור המעורב.
לדברי טופר-חבר טוב, "אם אימא רוצה ללכת עם ילד בן 13 למרפאה, היא לא יכולה כל עוד קיימת הפרדה בין המינים. ילד עד גיל 14 גם מחייב ליווי של מבוגר. במרפאות בהן קיימת הפרדה, ילד יכול להגיע לטיפול רפואי רק עם אביו. ההפרדה עלולה למנוע נגישות לשירותים ואינה תורמת לתחושת השוויון של המטופלים".
במקרים בהם תבקש קופת החולים לבצע הפרדה היא תיאלץ לבקש אישור ממשרד הבריאות שייבחן זאת יחד עם היועץ המשפטי לממשלה. האישור, אם יינתן, יהיה לפרק זמן מוגבל.