גזירות לפיד: לאחר מערכת בחירות רוויית השמצות נגד הציבור החרדי, משא-ומתן קואליציוני שהתהדר בשנאת החרדים והדרתן ונאום רווי שטנה במליאת הכנסת, לפיד שועט קדימה ונועץ את חרב הגזירות בכל היקר לציבור החרדי.
בחוק ההסדרים שמוגש יחד עם תקציב המדינה נחשפות המכות הקשות אותן מתכנן משרד האוצר להנחית על המגזר החרדי, לצד הטבות מפליגות למשפחות בהן שני בני הזוג עובדים.
לפי הצעת האוצר, מתוכננת פגיעה דרמטית בציבור החרדי ובמערכת החינוך החרדית, כך שכל מוסד שלא ילמד לימודי ליבה תקציבו יקוצץ בשיעור חד.
האוצר, כך לפי ההצעה, מתכנן לקצץ בלמעלה מ-50 אחוזים את תקציב הישיבות החרדיות שלא מלמדים ליבה ואינם מוכרים על-ידי משרד החינוך.
בנוסף, רק מוסדות שילמדו 55% מלימודי הליבה, יסובסדו על-ידי האוצר, כאשר אחד התנאים לקבלת מימון מהמדינה יהיה השתתפות של בתי הספר בבחינות המיצ"ב.
"התנאי להכרה במוסד מוכר שאינו רשמי יהיה לימודי הבסיס והיסוד בהיקף של 55% מכלל שעות לימודי הבסיס והיסוד בהתאמה במוסד חינוכי רשמי, ובנוסף השתתפות בבחינות מדדי יעילות וצמיחה בית ספריים (מבחני המיצ"ב) בהיקף ובמתכונת של מוסד חינוך רשמי", נכתב בחוק ההסדרים.
"תנאי סף לתקצוב הוא 75% לימודי היסוד... מוסד שמלמד פחות מכך מתוקצב כמוסד פטור ברמה של 55% ומחוייב בהתאם ב-55% מלימודי היסוד. על כן מוצע לקבוע, כי תנאי הסף להכרה במוסד מוכר שאינו רשמי יהיה לימוד של לפחות 55% מלימודי הבסיס והיסוד", מציע האוצר.
לפי ההצעה הרי שתקצוב המוסדות יהיה בהתאם לאחוזי הלימוד בפועל של לימודי הבסיס, ועד למקסימום מימון של 75%.
בנוסף, יוזם האוצר כי תקציב רשת מעיין החינוך התורני של ש"ס ורשת החינוך העצמאי של יהדות התורה יתוקצבו רק על בסיס השתתפות במבחני מיצ"ב ובמבחנים בינלאומיים.
האוצר יוזם הקמת ועדה בינמשרדית, שתבדוק כיצד ניתן להעלות את אחוז הזכאים לבגרות בקרב תלמידי הציבור החרדי.
בדברי ההסבר לגזירות נכתב: "מספר התלמידים במוסדות החינוך במגזר החרדי צפוי להגיע לכ-26% מכלל התלמידים בישראל לקראת סוף העשור. שיעורי התעסוקה והפריון במגזר החרדי נמוכים באופן משמעותי מהמגזר הכללי, בין היתר בשל העדר לימודי יסוד המהווים מרכיב מרכזי ברכישת הכלים המתאימים ליציאה לשוק העבודה. מקצועות לימודי היסוד המרכזיים הינם: עברית, מתמטיקה ואנגלית".
לצד הגזירות, מתכוון לפיד לשלול את כל ההטבות מהחרדים. כך למשל, סבסוד מעונות יום וכן הנחה בארנונה יינתנו רק לבתי אב בהם שני ההורים עובדים ומגיעים למיצוי כושר ההשתכרות.
האוצר מתכוון להכיר בלימודים בישיבה או בכוללים כלימודים באוניברסיטה לצורך עמידה במבחן התעסוקה, אך זאת רק למשך שנות הלימודים מגיל 18 ועד 22. "המטרה היא צמצום אי השוויון והפערים החברתיים באמצעות העלאת שיעור התעסוקה ורמת השכר בקרב שני ראשי משק הבית", נכתב.
גורם במפלגות החרדיות שהתוודע לגזירות הקשות, אומר ל"כיכר השבת" כי "לא יקום ולא יהיה. לא משנה מה זומם לפיד, אף אחד לא יתערב לנו במערכת החינוך שלנו ואף אחד לא יכפה עלינו ללמוד משהו בניגוד לדרכנו".