

בישיבות רבות מתכוננים בימים אלו לכבוד חג הפורים, כאשר במהלך החג עורכים בהיכל הישיבה הצגת פורים או דרשת "פורים רב" בה שוזרים לצד דברי תורה גם התייחסות לאקטואליה וכן דברי שחוק ובדחנות על הווי החיים בישיבה.
אולם לעיתים מתברר כי ישנם רבנים, ר"מים או תלמידים הנפגעים מהדברים וזאת על אף שהם נאמרו בבדיחות הדעת.
בדרשתו בפני בחורי הישיבה, התייחס השבוע הגאון רבי גרשון אדלשטיין, ראש ישיבת פוניבז', לקיום המנהג וקרא להיזהר מפגיעה בבין אדם לחבירו.
ראשית פתח את דבריו ראש הישיבה ושיבח את המקומות בהם מקפידים לקבוע סדרי לימוד מיוחדים גם בפורים. "כך צריך להיות משום שפורים זהו זמן שקיבלו את התורה מאהבה וזאת מלבד הרפיון שיש ביום הזה מלימוד התורה", הדגיש הגר"ג אדלשטיין.
בהמשך עמד על ההבדל בין שמחה של מצווה המותרת בחג ומצווה להרבות בה לבין "הוללות" וקלות ראש שאסורים מכל וכל.
"וצריך מאוד להיזהר ביום הזה ב'בין אדם לחבירו'", התריע ראש הישיבה והביא דוגמא, "מעשה שהיה לפני שנים רבות באחד מתלמידי הישיבה שעשה שמחת פורים וליצנות מאדם חשוב, ולא היה בזה לשון הרע או נקמה, אלא רק חיקה את קולו בהומור וסופו היה שנפטר בגיל צעיר ממחלה נדירה מאוד".
הגר"ג אדלשטיין הביא דוגמא נוספת וסיפר כי באחד השנים עשו בישיבה הצגה לכבוד פורים וצחקו על אחד הנוכחים ואמנם לא היה בכך נקמה והלבנת פנים אבל עשו ממנו ליצנות. "אחד מהמשתתפים בהצגה סיפר לי על עצמו", חשף הרב אדלשטיין, "כי מאז שעסק בליצנות באותו פורים, איבד את הטעם בלימוד התורה. 'אינני מסוגל לשוב וללמוד בעמקות כפי שהייתי עושה קודם לאותו פורים', אמר לי הבחור בגילוי לב".
בנוסף, סיפר הגר"ג אדלשטיין עובדה מסויימת על אדם שחיפש להתנקם במישהו שרצה להזיק בשידוכים לאחד מבני משפחתו ובתגובה כתב עליו דברי ליצנות ועשה בדחנות על חשבונו ובסופו של דבר סבל במשך כל חייו מצער גידול בנים משונה מאוד.
לסיום תקף ראש הישיבה את אלו העורכים "מסכת פורים" וכותבים דברי ליצנות במסווה של דף גמרא כביכול עם שמות של תנאים ומוראים ובשפת הארמית ואמר שדבר זה אין רוח חכמים נוחה הימנו.
"לתת שם של 'מסכת' לדברי ליצנות, יש בזה זלזול בדברי תורה", פסק הגר"ג אדלשטיין.