

מי שהקשיב לדוברי המפלגות החרדיות בשבוע האחרון היה עשוי לסבור שתנועה חדשה, תנועת "טוב" מתמודדת בבחירות לכנסת. הרשימות החרדיות מגלות ענין רב בחרדים-העובדים אותם מייצגת "טוב", הן תנועת ש"ס והן יהדות-התורה התייחסו לתנועה ואנשיה במסגרת מערכת הבחירות.
יו"ר תנועת 'טוב' חנוך ורדיגר מנסה להסביר את התופעה ולחשוף לאן מועדות פני תנועתו.
"הודענו עוד קודם לפתיחת מערכת הבחירות כי תנועת "טוב" תהיה נוכחת אך לא תתמודד במערכת הבחירות.
עם זאת המפלגות החרדיות התרגלו בעבר לחשוב על המצביע החרדי כמצביע שבוי שאין צורך להשקיע בו. הוא יצביע לפי דפוס קבוע ולא משנה מה יעוללו לו. אך תנועת "טוב" גרמה בנוכחותה שיתייחסו במערכת זו אל המצביע החרדי כאל אדם חושב, לא כמי שמוכן ללכת כצאן אל הקלפי, הציבור דורש תשובות מול מי שמבקש את קולו".
מדוע בעצם לא השתתפתם במרוץ הבחירות?
אכן, ערכנו סקרים וסקרי עומק עם קבוצות מיקוד באמצעות חברת גיאוקרטוגרפיה והופתענו מהתוצאות. גילינו שקיימת תמיכה רחבה בעמדות "טוב" ובדרך בה היא פועלת. בהתייחס לתמיכה בקלפי יש לפי ההערכה כארבעים אלף קולות שהם שני מנדטים התומכים בנו. אבל נתונים אלו, ככל שהם מרשימים עדיין אינם מספקים ואין זה אחראי לצאת כמפלגה לכנסת ולסכן בזמנים כה קריטיים את הקול החרדי.
מאילו מגזרים מגיעים תומכי "טוב"?
מדובר בקהל חוצה מגזרים, לא רק בוגרי ישיבות מהמגזר הליטאי בהן התחנכו חלק מראשי התנועה אלא גם מקרב קהלים אחרים: ספרדים וחסידים אנו רואים תמיכה בולטת אצל צעירים ומבוגרים ובכל רחבי הארץ.
האם בעתיד אתם מתכוונים לרוץ לכנסת?
אנו רוצים לקוות שיהיה ניתן להעניק פתרון טוב לחרדי-העובד בלי לפצל מסגרות. כפי שאנו מוכיחים בבחירות הנוכחיות אנו חשים אחריות רבה לגבי מה שמתחולל בציבור החרדי ועוד מחלוקות לא יוסיפו לנו דבר. "טוב" מתרכזת בשלב זה בפריסת נציגות משמעותית בבחירות המקומיות ומתכננת להציב בעז"ה 5-6 רשימות חרדיות בריכוזי החרדים הגדולים.
איפה טעו הנציגים?
במי אתם תומכים בסופו של דבר בבחירות אלו? האם הנכם מקיימים משא ומתן עם מפלגות אחרות?
בשלב זה אנו מציגים את "מסמך הדרישות" של "טוב" שיפורסם בעז"ה בימים הקרובים. מפלגה שתיענה לדרישות אלו שכולן עוסקות בחרדי-העובד: תיקון האפליה במערכות החינוך, בתנאי העסקה של גברים ונשים חרדיים, חיזוק מערך לקביעת עיתים לתורה ועוד - בה נעדיף לתמוך. וכמובן: מפלגות חרדיות בלבד.
מה היא העשייה שלכם. האם יש לכם קבלות?
ב"ה אנו עושים ועשינו הרבה במעט השנים שאנו קיימים. יש לנו נציגות עירונית בביתר ובית שמש שהצליחו לעשות רבות. את ביתר טיהרנו מאפליה פסולה בית שמש מנענו יצירת וועדות אכלוס בשכונות החדשות. הקמנו או תמכנו במוסדות חינוך מעולים בביתר, בית שמש, ירושלים ומרכז הארץ. ללא אפליה. הקמנו כולל מיוחד לעובדים. אנו בעד לעשות טוב - לא רק להתלונן על הרע.
אתה מתלונן על האפליה הכפולה גם בקרב הציבור הכללי וגם בקרב הציבור החרדי. איך אתם חושבים לפתור זאת?
גילינו בסקרים שערכנו, שהחרדי העובד נתקל באפליה גם במגזר החרדי וגם במגזר החילוני. כאן בנושא קבלת בנים ובנות למוסדות החינוך וכאן בקבלה לעבודה. בתוכנו יש לפעול באמצעים חברתיים. יחס לאפליה של חרדים בשוק התעסוקה ניתן ללמוד מה לעשות מחוקי האפליה המתקנת כלפי מיעוטים אחרים.
אתם מציינים שחלק גדול מהציבור סבור שהמפלגות החרדיות כשלו בטיפולם במשבר הגיוס. איפה לדעתך הם טעו?
אנו סבורים שלא היה נכון להשאיר את הזירה התקשורתית והפוליטית לגופי השמאל היה ראוי ולנסות להתערב באופן פעיל ולמנוע כל גישה המדברת על גיוס בכפייה זה יכול להיעשות רק במעורבות עניינית ולא תוך התעלמות והטמנת הראש בחול. הקמנו את מאהל המחאה מול הכנסת שקרא נגד גיוס בני הישיבות ואברכי הכוללים החפצים ליישב באהלה של תורה, וזכינו להתייחסות חיובית גם מקבוצות מתנגדות כמו "הפראיירים" ו"שיוויון בנטל", שאף הצטרפו אלינו לביקור בישיבה של הרב עמית שליט"א בקרית מלאכי.
לדברי הסקר שלכם רוב הציבור החרדי תומך בהשתלבות בשוק העבודה ולימודים אקדמיים אז מדוע כה מעט עושים זאת?
כנראה קיים עדיין לחץ חברתי על אף שהוא הולך ומתפוגג. היום מדובר כבר בשבעת אלפים היוצאים ללמוד ולעבוד. פונים רבים נוספים, מדובר בזרם שהולך וגובר.
הרבנים של טוב
אומרים שאתם פא"י בתחפושת. זה נכון?
פא"י גאה להיות גורם התומך בטוב, זו תנועה בעלת רוח רעננה וצעירה המבטאת את העתיד של החברה החרדית. אך טוב מכילה בתוכה חברים מגוונים שונים ומקהלים שונים שאין להם דבר עם פא"י. מגוחך לומר כי מדובר באותו הגוף.
יש עניין שמציק לרבים והוא: איפה הרבנים שלכם?
זו שאלה שנובעת מחוסר ידע: 'טוב' היא תנועה חברתית המורכבת מקהלים שונים שלכולם מטרה משותפת. בכל מקום בו רצנו תמכו בנו קהילות שונות על רבניהם. בביתר זכינו לתמיכת רבנים מקומיים ולתמיכת אחד מגדולי אדמ"ורי הדור וכך עד היום הזה. בבית שמש זכינו לתמיכת רבני קהילות המקום. הנציגים שלנו מתייעצים עם רבותיהם. הרי אנו לא גוף ריכוזי שבראשו עומד רב אלא גוף שצומח מתוך הציבור המגוון ולציבור הזה יש את רבותיו - כל אחד לפי דרכו. רבני הקהילות בהם אנו פועלים יכולים להעיד על נציגנו שהם מקיימי דעת תורה בלי טריקים ובלי שטיקים, כפשוטו.
אם כבר העלינו זאת: חז"ל גם קובעים כי אין ממנים פרנס על הציבור אלא אם כן מתייעצים עם הציבור. וכך פסק החתם סופר להלכה. יורשה לי לשאול את הנציגים החרדים: מי הציבור שבחר בכם? האם התייעצו עם הציבור בבחירתם או בהשארתם? מדוע לא נותנים לאחרים מקרב הציבור את הזכות להיבחר, כמו שמוענקת הזכות להצביע?. הרי שיתוף הציבור זו דרישת ההלכה לא פחות מכל דרישה אחרת. אנו היחידים עד כה שאכן נציגינו הינם, בנוסף למה שציינתי גם נבחרי ציבור כפשוטו.
מדוע החלטתם לערוך כעת קמפיין הצטרפות לתנועה?
אמנם אין אנו רצים לכנסת אך הנושאים שלנו חשובים לרבים בציבור החרדי. זה הזמן בו הקשב הציבורי רב, הן הפוליטיקאי מוכן להקשיב, והן האיש הפשוט רוצה לומר, בזמן הזה חשוב לחרדי העובד לדעת שיש לו בית אמיתי בו הוא יכול להיות שותף כדי לשנות, להוביל ולהשפיע למען החשוב והיקר לו ולמשפחתו.