האם מותר לשים שלט פרסום מחוץ לחנות, כשהשכנים מתנגדים?

בעל חנות מעוניין להתקין שלט פרסום על הקיר החיצוני של חנותו תוך שימוש באוויר רשות הרבים, הדיירים הסמוכים מתנגדים? מי צודק? הרב עו"ד יהודה שטרן בטורו השבועי (יהדות)

|
3
| כיכר השבת |
שלט (צילום: שאטרסטוק)

שאלה

בעל חנות מעוניין להתקין שלט פרסום על הקיר החיצוני של חנותו תוך שימוש באוויר רשות הרבים וזאת מכוח הטענה כי קיים נוהג להתקין בסמוך לחנות מסחרית שלט הנושא את שמה המסחרי של החנות או שלט הכוונה המודיע על מיקום החנות וכדומה.

מנגד, דיירים הגרים בסמיכות לחנות ואשר עושים שימוש יום יומי ברשות הרבים מתנגדים להתקנת השלט מחשש להיתקל בשלט ולהיפגע ממנו. 

הדין עם מי?

תשובה:

נפסק להלכה בשולחן ערוך (חושן משפט סימן תיז סעיף ב) "אין מוציאין זיזין וגזוזטראות לר"ה אא"כ היו למעלה מגמל ורוכבו והוא שלא יאפיל הדרך על גבי ר"ה..."

מדברי השו"ע עולה כי היתר השימוש באוויר רשות הרבים הוא בתנאי  שהשימוש לא יכול להוות מכשול וממילא שבכל מקרה לגופו יש לבחון האם השימוש באוויר רשות הרבים יכול להביא לגרימת פציעה או נזק. 

נוכח האמור כתבו הפוסקים (פתחי חושן חלק ו (נזיקין) פרק ח הערה עג) כי במציאות של ימנו אין להתקין שלטים מסחריים מחוץ לחנות וכן אין להניח סחורה למכירה על גבי המדרכה או באוויר רשות הרבים [וכן אין להעמיד רכב לחניה על גבי המדרכה].

וז"ל פתחי החושן: " שו"ע סימן תיז סעיף ב, ורמ"א סימן קנה סעיף כז, ושם כתב בשיעור הגובה כמלא גמל ורוכבו, ונראה שבזמניהם היה שיעור זה הכי גבוה שהיה עובר ברה"ר, ולפי"ז בזמנינו צריך לשער בגובה של מטען הכי גבוה שעלול לעבור. ולא מצאתי שיעור ברוחב הזיזין, ומשמע דבכל דהו אסור, וגם זה דבר שהרבה נכשלים שמוציאין שלטים או קצת מחלון ראוה לאויר רה"ר, וכל כיוצא בזה, וכ"ש במקומות שהמדרכות צרים שבקושי יש מקום לעבור, וכן בהחנית כלי רכב על המדרכות שמונעים מעבר בני אדם ודומה להוצאת זיזין, ולפעמים צריכים לירד לכביש שיש בו משום סכנה."

יצוין כי אם על פי החוק המקומי עשיית שימוש ברשות הרבים מחייבת קבלת רישיון, הרי שיהיה אסור להניח סחורה או להתקין שלט ללא קבלת היתר מראש וזאת גם אם אין בכך הפרעה לבני רשות הרבים [בית יוסף חו"מ סימן תיז בשם הרשב"א: "כתב בתשובה אחרת (ח"ג סי' קעו) וזה לשונו, אם הזיזין למעלה מגמל ורוכבו אפילו לכתחלה יכול להוציא ומכל מקום אם יש מנהג ידוע שאינם יכולים להוציא אלא מדעת בני רשות הרבים או ברשות הממלכה הולכין אחר המנהג."].

עוד יש לציין כי קבלת רישיון לעשיית שימוש ברשות הרבים איננה פוטרת מתשלום נזיקין וממילא אם מי מבני רשות הרבים ניזוק מהשלט או מהסחורה הרי שבעליהם חייב בתשלום הנזק (שו"ע חו"מ סי' תיז סעי' ז).

לסיכום

אין להתקין שלט מסחרי באוויר רשות הרבים [או לעשיית שימוש אחר ברשות הרבים] ככל שקיים חשש שהשלט יגרום לנזק למשתמשים במדרכה וזאת גם אם בני המקום נוהגים להתקין שלטים באוויר רשות הרבים [או נוהגים לעשות שימוש מסחרי בשטח רשות הרבים כגון הנחת סחורה בסמוך לפתח החנות או העמדת רכב לחניה על גבי המדרכה].

הדברים נכתבו לעיון ולימוד ואין בהם הוראת הלכה למעשה אשר עשויה להשתנות בכל מקרה לגופו בהתאם לנסיבותיו הפרטניות. 

לתגובות stern1416@gmail.com

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

3 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

1
אתה אמיתי ? אויר רשות הרבים ? ואם יש לי קונדיטוריה או סטקייה זה לא שימוש באויר הרבים ?? ואם אני נושם זה לא שימוש באויר הרבים??? לשלט לדעתי מגודל מסויים צריך רשיון ובזה נגמר הסיפור . לא הבנתי את הציטוטים של מי שצוטט ..משעמם לכם ?
יאיר5656
כופר תשתוק תלך לעמודי חדשות אחרים שיותר מתאימים להשקפתך כגון 10-11-12 וד׳ל חוצפן
שקט
חחחח מה נסגר. ההוא לא מבין. קודם כל דינא דגמרא ואחר כך מהבטן אבל. מיניה וביה עד גובהו של גמל וכדומה לזה.והיינו כל שזה גוזל מרה"ר. אבל אין סבירות שמישהו מקומה ראשונה לא יוכל להוציא שלט.
שלום
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות