שאלה
בעל דירה בבניין משותף מעונין להתקין חבלי כביסה חדשים מעל חבלי כביסה קיימים המשרתים דירה בקומה נמוכה יותר.
הבעלים של חבלי הכביסה הקיימים מתנגד להתקנה החדשה מתוך חשש כי תליית כביסה רטובה בקומה שמעליו עשויה להרטיב ולכלך כביסה נקייה שכבר התייבשה ושעדיין תלויה על חבלי הכביסה בדירתו.
כמו כן הוא טוען כי במהלך השנים הוא קנה חזקת שימוש של תליית כביסה וממילא מכוח חזקתו הוא רשאי למנוע שימוש שעשוי להפריע לו.
מנגד המבקש את ההתקנה החדשה טוען כי אוויר הבניין והחצר הם רכוש משותף ולכן כל אחד מבעלי הדירות רשאי לעשות שימוש ברכוש המשותף.
עוד הוא מוסיף לטעון כי בעל הדירה בקומה הנמוכה לא קנה חזקת שימוש וגם משום כך הוא בעל הדירה בקומה הנמוכה איננו רשאי למנוע ולעכב את התקנת חבלי הכביסה.
הדין עם מי?
תשובה
נחלקו השולחן ערוך והרמ"א (חו"מ סי' קנג סעי' ב) האם חזקת שימוש ברכוש הזולת נקנית כדין כל חזקת קרקע, בשלוש שנים של שימוש ובתוספת טענה [טענת של רכישת הזכות או טענת וויתור], או שחזקת שימוש נקנית לאלתר.
לדעת השולחן ערוך חזקת שימוש ברכוש חברו נקנית לאלתר שכן אין אדם רואה שעושים שימוש ברכושו ושותק ולכן ככל שבעל הרכוש שתק ולא מיחה הרי שיש בכך ראיה כי הוא נתן הסכמה לעשיית השימוש.
לדעת הרמ"א חזקת שימוש ברכוש חברו נקנית ככל חזקת קרקע לאחר שלוש שנים של שימוש ובתוספת טענה כי השימוש נעשה בשל ויתור או רכישת הזכות.
לאור האמור לכאורה היה צורך לדון האם בעל חבלי הכביסה הקיימים קנה חזקת שימוש באוויר החצר והבניין שהם רכשו משותף [השייך לכל בעלי הדירות], וככל שהוא רכש חזקה הרי שלא ניתן להפריע לו בשימוש וניתן יהיה למנע את התקנת חבלי הכביסה החדשים.
אך כפי שיבואר להלן נראה לכאורה כי התקנת חבלי כביסה ברכוש המשותף איננה בהכרח מקנה חזקת שימוש ואף אם היא מקנה חזקת שימוש לא בהכרח שניתן יהיה למנוע את התקנת חבלי הכביסה בקומה העליונה.
ונבאר את הדברים.
כתבו הפוסקים (חוט השני מילי דנזיקין עמ' רנו) כי בשימוש של דבר מועט וקל שאין בו הפרעה של ממש, כגון התקנת חבלי כביסה במקרים מסוימים [ובפרט אם קיים מנהג להתקין חבלי כביסה במקומות נוספים מלבד המקום שהקבלן ייעד אותו להתקנת חבלי הכביסה], הרי שלא ניתן למנוע את ההתקנה והשימוש.
מן הדברים עולה כי מאחר שלא ניתן למנוע את התקנת חבלי הכביסה [במקרים שבהם אין נזק והפרעה של ממש] הרי שגם לא ניתן יהיה לקנות חזקת שימוש בחבלי הכביסה שכן אם לא ניתן למחות במתקין החבלים לא ניתן לקנות חזקת שימוש בחבלים [וזאת משום שהחזקה נרכשת מכוח העבודה שלא היתה מחאה, אך אם לא ניתן למחות ברור שאי המחאה איננה מלמדת על הקניית חזקה].
לאור האמור ניתן להסיק כי במקרה שהתקנת חבלי הכביסה איננה מקנה חזקת שימוש [כמבואר לעיל], הרי שאין בעל חבלי הכביסה הקיימים רשאי למנוע את התקנת חבלי הכביסה בקומה גבוהה יותר מכוח הטענה כי הוא מחזיק בחזקת שימוש ואין להפריע לו.
בנוסף לאמור, במקרה שבעל חבלי הכביסה הקיימים לא קנה חזקת שימוש, הרי שלא ניתן למנוע את התקנת חבלי הכביסה בקומה הגבוהה יותר שכן אוויר החצר והבניין הם רכוש משותף של בעלי הדירות וממילא כל בעל דירה רשאי לעשות שימוש סביר ברכוש המשותף ואין למנוע מבעל הדירה בקומה הגבוהה להתקין חבלי כביסה באוויר החצר והבניין [שהם כאמור רכוש משותף].
יש פוסקים הסוברים (עמק המשפט חלק ג סימן ה) כי ככל שהתקנת חבלי הכביסה עשויה לגרום למטרד, כגון הפרעה בשל טפטוף המים מהכביסה הרטובה או שהתקנת חבלי הכביסה עשויה לגרום לנזק אסתטי, כגון במקרה של התקנת חבלי כביסה בחזית הבניין או במקום אחר שיכול לפגום בנראות הבניין, הרי שבמקרים מסוימים ניתן יהיה ניתן למנוע את התקנת חבלי הכביסה ובהתאם לנסיבות הפרטניות של כל מקרה לגופו.
יצוין כי גם במקרה שמותר להתקין חבלי כביסה מעל חבלי כביסה קיימים, ברור כי ככל שבקומה הנמוכה תלויה כביסה [ובפרט אם הכביסה כבר מצויה בהליך ייבוש] הרי שאין לתלות כביסה רטובה ומטפטפת בקומה העליונה שכן לעניין זה בעל חבלי הכביסה בקומה הנמוכה קנה מעין חזקת שימוש זמנית שעניינה הוא זכות לסיים את ייבוש הכביסה ללא הפרעה וטפטוף מים מהכביסה בקומה הגבוה יותר.
לסיכום
במקרה שבעל חבלי הכביסה הקיימים לא קנה זכות וחזקת שימוש, הרי שלא ניתן למנוע את התקנת חבלי הכביסה בקומה העליונה.
מקרה שקיים חשש כי ההתקנה או השימוש בחבלי הכביסה החדשים ייגרמו להפרעה או נזק הרי שיש לבחון את טענת ההפרעה או הנזק.
הדברים נכתבו לעיון ולימוד ואין בהם הוראת הלכה למעשה התלויה בנסיבות הפרטניות של כל מקרה לגופו.
לתגובות stern1416@gmail.com