זה שנים שגדולי הרבנים מתחבטים בשאלה ההלכתית האם לאישה מותר לנהוג ברכב? הדעות חלוקות ונשמעת לא מעט ביקורת בעיקר כנגד אלו האוסרים זאת. השבוע, עלתה הסוגיה שוב לכותרות בעקבות דברים שפורסמו מתוך הרצאה שמסר הרב אמנון יצחק בשבוע שעבר. "אין דעת חכמים נוחה מנהיגת נשים כלל וכלל" אמר הרב יצחק שציטט את בעל "השבט הלוי" מרן הרב שמואל הלוי וואזנר.
לאור הפולמוס שפרץ, והעיסוק המחודש בנושא, הפנה "כיכר השבת" את השאלה אל שני רבנים - פוסקי הלכה, אלו הגיבו פה אחד כי מותר לאישה לנהוג ברכב וכי אין בכך בעיית צניעות. יצויין, כי לצדם של רבני הערים שצידדו בנהיגת נשים, חשוב לזכורת שמלבד פוסק הדור החסידי הרב וואזנר, לנהיגת נשים מתנגד גם בנו של הרב עובדיה יוסף זצוק"ל - הרב אברהם יוסף.
"לא נראה לי שיש בכך בעיות צניעות"
הרב יוסף שיינין, רב העיר אשדוד, הגיב למחלוקת בנושא בין הרבנים, ואמר: "תלוי איזה חכמים, יש חכמים שדעתם לא נוחה ויש חכמים שדעתם כן נוחה. לא נראה לי שיש בכך בעיות צניעות. אישה הולכת ברחוב היא יותר נראית מאשר היא בתוך הרכב, ולכן בעיני אין בעיה".
הרב הפוסק הגיב בציניות לאיסור נהיגת נשים, ואמר: "ידוע לי שישנם רבנים ששוללים את זה, אני לא יודע למה, לא באתי איתם בדברים ולכן אינני יודע מה הנימוק להם. אולי צריך היה לשלול מנשים ללכת ברחוב. לדעתי מאישה שהולכת ברחוב יש בעיה יותר מאשר אישה שנוהגת ברכב".
הרב מרדכי מלכה, רב העיר אלעד, אומר כי לדעתו מותר לאישה לנהוג ברכב. לדבריו, עיקר המחלוקת היא בעניין צניעות: "אני כתבתי תשובה ארוכה שיש להתיר לאשה, והבאתי לכך מקורות בהלכה. כל הנקודה היא השאלה של גדר דבר שלא ילבש, וצניעות".
הרב מפרט את פסק ההלכה שכתב בנושא: "למעשה, הנהיגה היתה גם בבהמות בזמנם - אנחנו קוראים בפרשות השבוע, אם זו רבקה כאשר היא נעזרת כשהיא רכבה על גמלים. יש גמרות על זה שכשהאישה נוהגת היא יושבת בצורה יותר צנועה מאשר האיש".
"על כל פנים, מבחינת מעשה הנהיגה אנחנו מוצאים שעצם הנהיגה לא אסורה אלא העניין שהאישה צריכה לנהוג בצניעות, עכשיו בימינו שמדובר בכורח המציאות למשק הבית שזהו קיומו של הבית - אם זה הסעת הילדים או קניות, ובמידה והאישה לא תנהג, הבעל יצטרך לעשות זאת ויהיה זה ביטול תורה, אז ודאי שנהיגת האישה היא מצווה".
"לכן כתבתי שבהחלט אפשר להקל, רק לנהוג בצורה צנועה. ישנם הסוברים שהיא מתאפרת בגלל הנהיגה למרות שאני לא חושב כך". הוסיף הרב.
"תורת ישראל שומרת על כבוד האישה"
הסוגיה שעלתה לכותרות, עוררה סערה בקרב פוליטיקאים חילונים, בעיקר מקרב הנשים שבהם. חברת-הכנסת, פנינה תמנו-שטה (יש עתיד), הביעה תקווה בשיחה עם 'כיכר השבת' כי הדברים שפורסמו הוצאו מהקשרם: "הדברים מבזים את תורת ישראל אשר שומרת על כבוד האישה ואף מהללת את חכמת האישה. נדמה שרבנים שמחליטים להתבטא כך מנותקים מהמציאות ואף לטעמי מובילים לסלידה מהדת שלא לדבר על הגברת התופעה החמורה של הדרת נשים".
תמנו-שטה הדגישה: "אני מקווה שהדברים הוצאו מהקשרם וזו לא הייתה הכוונה. אין ספק שזה ביטוי לניתוק מהמציאות".
הרב וואזנר על נהיגת נשים: דבר שראוי לאוסרו איסור גמור
כזכור, במהלך השיעור שמסר הרב יצחק בשבוע שעבר, אמר כי "אין דעת חכמים נוחה מנהיגת נשים כלל וכלל. הרב וואזנר אוסר את זה בתכלית האיסור ויש רבים מן הרבנים שאוסרים".
"הרי מה זו מכונית?" שאל הרב יצחק, "זו חלופה של עגלה. לא הייתה עגלונית אף פעם".
הרב אמנון יצחק עקץ ברמז רבנים המתירים נהיגת נשים ואמר: "רבנים מהשורה הרביעית והחמישית שנוהגים להתיר כדי למצוא קצת חן בעיני הבריות". במענה לשאלת משתתפת אמר הרב יצחק כי זו ההלכה, וכי "זה לא צנוע לאישה להיות נהגת".
פוסק הדור מרן הרב וואזנר, שכאמור התייחס גם הוא לנושא, כתב בעבר כי: "מה שנשים לומדות ומרגילות עצמן לנהוג מכונית אוטו, הנה מן הניסיון למדתי שהוא דבר שראוי לאוסרו איסור גמור, כי עצם הלימוד גרם כבר וגורם לפריצות... שהאישה חושפת עצמה בזה בשוקים ורחובות לעין כל רואה נכשלת ומכשלת את האחרים".
לא רק הרב וואזנר מתנגד לנהיגת נשים, גם בנו של מרן הרב עובדיה יוסף, הגאון הרב אברהם יוסף, אמר בעבר כי "אין לתת לאישה ללמוד לנהוג למותרות, אלא אם כן מדובר בהכרח גדול" ועורר סערה.