"כ- 12.5% מכלל התינוקות בישראל נולדים כפגים. כאחוז מהם מוגדרים ככאלו שנולדו לתוך פגות קיצונית דהיינו במשקל לידה הנמוך מ-1500 ג"ר. על אף שהמעקב העתידי חשוב ונצרך, אין ספק כי כבר לימים הראשונים בחייו של הפג חשיבות והשפעה על עתידו.
תובנה זו הובילה לשינוי במבנה הפגיות ובאופן הטיפול המוענק למטופלים בה: כיום אנו מאמינים מאוד בחשיבות העידוד ההתפתחותי של הפג כבר מהרגעי חייו הראשונים" – כך אמרה מנהלת יחידת ילודים ומרפאת מעקב פגים במרכז הרפואי ´מעיני הישועה´, ד"ר איריס מורג בערב עיון ייחודי, ראשון מסוגו במגזר החרדי והדתי, ל´טיפול בפג´, שנערך ב´מעיני הישועה´.
ד"ר מורג הוסיפה כי "גם חווית ההורות" לתינוק הנולד פג שונה מזו בתינוק במועד וכי שיתוף פעולה מלא עם ההורים הינו חיוני הן לבניית קשר הורה-ילד תקין והן להתפתחותו של התינוק וזו גם הסיבה לכך שאנו מעודדים את ההורים להיות בקרבת ילדם, לגעת בו ואף לעזור בטיפול השוטף בו עד כמה שהמצב הרפואי מאפשר".
כמאה משתתפים ביניהם רופאים ניאונטולוגים, רופאי ילדים, צוותות טיפות החלב והעוסקים בתחום התפתחות הילד, מכל רחבי הארץ השתתפו בסוף השבוע בערב העיון שהוקדש להורים לילדים שנולדו פגים ולאנשי מקצוע העוסקים בתחום. הכנס שנערך על ידי עמותת לה"ב והאגף לילודים ופגים בביה"ח התקיים במסגרת שבוע המודעות לפג עליה הכריזה העמותה למען הפגים בישראל. אורח הכבוד בכנס היה יו"ר ועדת הכספים, ח"כ הרב משה גפני. בפני המשתתפים הרצו גם; רב ביה"ח, הרה"ג ר´ יוסף הופנר. ד"ר יעקב לנדמן, מנהל אגף ילודים ופגים ב´מעיני הישועה´. ד"ר דניאל לובין, מנהל היחידה לטיפול נמרץ פגים והגב´ הדס הרטמן, עו"ס נציגת עמותת לה"ב. בסיום הערב התקיים פאנל מקצועי ובו הייתה אינטראקציה מדהימה בין ההורים משתתפי הכנס לרופאים שנמשך שעה ארוכה.
את הכנס פתח מנהל המרכז הרפואי ´מעיני הישועה´, ד"ר יורם ליוור. ד"ר ליוור קידם בברכה את המשתתפים והמרצים, סקר בהרחבה את נושא הטיפול הייחודי בפג שמוענק ב´מעיני הישועה´ ואת התפתחות הפגייה ע"ש האחיות דינה ופילא וינשטוק ע"ה שהקדישו את הונן, עוד בחייהם, לטובת קרן התומכת בפרויקטים שבתחומי הרפואה. האחיות וינשטוק עברו את ימי האימה באירופה והן נותרו, ל"ע, ללא ילדים. לפני כשנתיים תרמה הקרן כמיליון דולר לטובת הקמת הפגייה העומדת כיום בשורה הראשונה של הפגיות הטובות מסוגן בישראל.
ד"ר יעקב לנדמן אמר כי "בפגיית ´האחיות וינשטוק´ ישנן 16 עמדות לטיפול נמרץ ביילוד המאובזרות במיטב המכשור הקיים באינקובאטורים, מוניטורים ומכונות הנשמה המתאימות לשיטות הנשמה שונות לצד סגל רפואי רב מערכתי הנותן מענה לטיפול בפג בכל המישורים; כירורגיה, נוירולוגיה, קרדיולוגיה ועוד, וסדנאות שחרור והכשרה להורים ולאחיות בתחנות ´טיפת חלב´. מאז הוקמה – ציין ד"ר לנדמן - טופלו במח´ הפגים כמאה תינוקות בשנה במשקל הנמוך מ 1750 כשהקטן בהם נולד במשקל 540 גרם בלבד. אחוזי ההישרדות אצלנו גבוהים במיוחד, ב"ה וזאת הודות לשילוב המנצח של מכשור מתקדם ביותר וצוות מקצועי, מנוסה ובעיקר העובד מתוך ...הנשמה". ד"ר לנדמן הוסיף כי בשנתיים האחרונות בוצעו בהצלחה בפגייה מספר ניתוחי חירום כשהבולט שבהם הוא ניתוח לסגירת צינור עורקני בלב לפג במשקל 850 גרם.
בסקירה מקפת על הטיפול הניתן בפגייה ב´מעיני הישועה´ אמר ד"ר דניאל לובין כי כיום ניתן דגש רב למניעת כאב בפגים ותינוקות. "היום אנחנו יודעים כי גם פג, על אף היותו קטן ומוגבל ביכולתו להראות זאת, חש בכאב. על פי סטטיסטיקות עלול פג קטן אחד לעבור כ 15 פרוצדורות מכאיבות ביום ועד 500 פרוצדורות מכאיבות במשך האשפוז כולו: הנשמה, הכנסת צנטרים, שאיבת הפרשות, בדיקות דם, ועוד. אלו פעולות הנחוצות לו כדי לשרוד ויש בהן צורך על מנת להעניק לו חיים, אך מאידך הן גם כרוכות בגרימת כאב. מחקרים מצביעים על קשר בין חשיפה חוזרת לכאב בזמן שהמח נמצא בעיצומו של תהליך גדילה והתפתחות לבין קשיים רגשיים והתפתחותיים בטווח הארוך, כנראה שחווית הכאב החוזרת מהווה גריה לא תקינה למח המתפתח".
ד"ר מורג אמרה כי "בפגיית ´מעיני הישועה´ אנו שמים דגש רב על מניעת כאב בתינוקות ובפגים. לשם כך הצוות עובר הכשרה המאפשרת הערכת כאב בקטנטנים וניתן דגש על חשיבות הטיפול האמפטי, אנחנו מסתכלים לפג בעיניים, נעשה שימוש בדרכים תרופתיות ושאינן תרופתיות בהתאם לפעולה הנעשית. החל משימוש במנחים המאפשרים ויסות עצמי ורגיעה - עירסול כרבול, ושימוש בשיטת ה"קנגרו" או מציצת מוצץ טבול במי סוכר - סוכרוז בזמן לקיחת בדיקות ועד למתן תרופות נוגדות כאב כאשר מדובר בפעולות פולשניות ומכאיבות יותר. אנחנו גם מתאימים את סביבתו הקרובה של הפג לצרכיו ההתפתחותיים: בפגיה שומרים על שקט, נמנעים מאור בוהק כדי לאפשר רגיעה וכדי לאפשר לתינוקות שינה. ההורים מקבלים גם הם הדרכות ומידע שמאפשר להם להכיר את "שפת הפגים" להבין מתי ילדם מרוצה ורגוע ומתי הוא במצוקה וכמובן כיצד להרגיעו".
לפני כחצי שנה נפתחה ב´מעיני הישועה´ היחידה למעקב אחר פגים אותה מנהלת ד"ר מורג. "לאחר שחרורם מוזמנים הפגים למעקב התפתחותי במרפאה. כל פג שנולד אצלנו זכאי להגיע למרפאת מעקב-פגים של בית החולים. יתרונה הגדול בכך שצוות המרפאה הכולל פיזיותרפיסטית, דיאטנית רופאה ועובדת סוציאלית מכיר את הפג ומשפחתו כבר מהרגע הראשון לחייו ושולט בכל ההיסטוריה הרפואית שלו. אנו מצליחים בסייעתא דשמיא להעניק טיפול מקצועי ביותר ולתת להורים הכוונה המותאמת אישית הכוללת מידע לעידוד התפתחותי, תזונה וגדילה ובמקרה הצורך ריכוז הטיפול הרפואי באם נדרש".