מהלך משמעותי בתחום הבנקאות בישראל: מליאת הכנסת אישרה היום (חמישי) בקריאה טרומית ברוב קולות את הצעת חוק הבנקאות (שירות ללקוח), שיחייב בנקים ליידע את לקוחותיהם כאשר סכומים גדולים בחשבונותיהם אינם מניבים ריבית.
החוק, שיזם סגן יו"ר הכנסת ח"כ ארז מלול, נועד להגביר את השקיפות במערכת הבנקאית ולעודד ניהול פיננסי מושכל בקרב הציבור.
על פי החוק החדש, בנקים יהיו מחויבים להודיע ללקוחות כאשר יתרת הזכות בחשבונם עולה על 15,000 שקלים ואינה נושאת ריבית במשך רבעון שלם. בנוסף, הבנקים יידרשו להבהיר ללקוחות כי כספם אינו מניב רווחים ולהציע להם לבחון חלופות השקעה.
"זהו צעד חשוב לקראת מערכת בנקאית הוגנת יותר," אמר ח"כ מלול. "נכון להיום, סכום עצום של כ-535 מיליארד שקלים נמצא בחשבונות עובר ושב של לקוחות בנקים, מבלי להניב להם כל ריבית. בעוד כספם של האזרחים 'ישן' בחשבונות אלה, הבנקים מרוויחים מיליארדים על גבם של הלקוחות."
החוק החדש מגיע על רקע דיווחים על רווחים שיא של הבנקים בישראל. ברבעון הראשון של 2023 בלבד, רווחי הבנקים הגיעו לסכום של 6.3 מיליארד שקלים, זינוק של עשרות אחוזים בהשוואה לתקופות קודמות. מומחים מייחסים חלק ניכר מהגידול ברווחים לעלייה בריבית בנק ישראל, שמאפשרת לבנקים להרוויח יותר על הכספים המופקדים אצלם.
"המטרה שלנו היא להעניק לאזרחים את הכלים לקבל החלטות מושכלות לגבי כספם," הסביר ח"כ מלול. "רבים פשוט לא מודעים לכך שיש להם סכומים גדולים 'רדומים' בחשבון, או שאינם מכירים אפשרויות השקעה אחרות שיכולות להניב להם תשואה."
סגן יו"ר הכנסת הוסיף לסיום: "זהו רק צעד ראשון. אנחנו נמשיך לפעול כדי להבטיח שהמערכת הבנקאית בישראל תהיה הוגנת, שקופה ומשרתת את טובת הציבור."+