שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', חתם אמש (שלישי) על צווים המבטלים באופן קבוע את מס הקנייה על כלים חד פעמיים ועל משקאות ממותקים. מסי הקנייה הללו הוטלו בסוף שנת 2021 על ידי שר האוצר דאז, אביגדור ליברמן, במטרה לצמצם את הצריכה של מוצרים אלו ולעודד את השימוש בחלופות ידידותיות יותר לסביבה. המיסים בוטלו זמנית בתחילת 2023, הצו הזמני פג בסוף שנת 2023, הוארך עד סוף 2024 וכעת בוטל סופית.
המס על כלים חד פעמיים עמד על 11 שקלים לק"ג על כלי פלסטיק, ו-3.3 שקלים לק"ג על כלים חד פעמיים מנייר המכילים פלסטיק.
המס על משקאות ממותקים עמד על שקל אחד לליטר על משקאות ממותקים. 6 שקלים לליטר תרכיז של משקה ממותק. 70 אגורות לליטר על משקאות עם פחות מ-5 גרם סוכר ל-100 מ"ל. משקאות עם ממתיקים אחרים, ומיצי פירות עם יותר מ-5 גרם סוכר ל-100 מ"ל - המס על תרכיזים של משקאות אלו עמד על 4.2 שקלים לליטר.
האם המס הפחית את הצריכה?
ניתוח של נתוני הצריכה מראה כי מאז ביטול המס הזמני, אמנם חלה עלייה בצריכה של כלים חד פעמיים ומשקאות ממותקים, אך רמת הצריכה לא חזרה לרמה שהייתה לפני הטלת המס. ירידת המחיר הממוצע לליטר של משקאות ממותקים הייתה נמוכה יותר מנטל המס שהוסר מהם, מה שמצביע על כך שהציבור המשיך לשלם יותר על משקאות אלו.
באוצר מציינים כי ביטול המס נובע מהרצון להקל על נטל המס על הצרכנים ולתמוך במדיניות של חופש בחירה לצרכנים, כמו גם מהרצון לצמצם את התערבות הממשלה בשוק החופשי במצב הכלכלי הנוכחי.
צריכת הכלים החד-פעמיים בישראל גבוהה פי חמישה לעומת הצריכה באיחוד האירופי, והמס נועד לסייע בצמצום השימוש בהם עקב הפגיעה שלהם בסביבה. בעשרת החודשים הראשונים ליישום החוק, צריכת הכלים החד-פעמיים ירדה ב-38%.
המס על משקאות ממותקים, שזכה לכינוי "מס הסוכר", הוטל בתחילת 2022 במטרה להפחית את צריכתם, ולפי מחקרים שפורסמו באותה שנה הצריכה אכן פחתה.