קרן העושר הממשלתית של נורבגיה, אחת הקרנות הגדולות בעולם עם נכסים בשווי של 1.8 טריליון דולר, הודיעה ביום שני על משיכת השקעותיה מחברת בזק הישראלית.
ההחלטה, שהתקבלה בעקבות מדיניות אתית מחודדת, נובעת מהטענה כי בזק מספקת שירותים להתנחלויות בגדה המערבית, ובכך תורמת להפרת החוק הבינלאומי. דיווח זה פורסם בסוכנות רויטרס.
הקרן, המחזיקה ב-1.5% מהמניות הרשומות בעולם ב-8,700 חברות, מהווה שחקן מרכזי בזירה הכלכלית הבינלאומית, והחלטותיה נחשבות לבעלות השפעה רחבה. בעקבות תחילת המלחמה בעזה באוקטובר 2023, החלה הקרן לבחון את מצב החברות בהן היא משקיעה.
מאז, היא כבר מכרה את אחזקותיה בתשע חברות שהיו מעורבות בסלילת כבישים, בניית בתים בהתנחלויות ואספקת מערכות מעקב לחומת ההפרדה.
במקרה של בזק, גוף האתיקה של הקרן קבע כי שירותי הטלקום שמספקת החברה מסייעים לחיזוק ותחזוק ההתנחלויות, בניגוד לעקרונות הקרן.
אף שבזק מספקת שירותים גם לאזורים פלסטיניים, הקרן הדגישה כי היקף השירותים הניתנים להתנחלויות גובר ומשפיע יותר.
בתחילת 2024 צמצמה הקרן את אחזקותיה בבזק מ-2.2% ל-0.76%, כאשר שווי המניות עמד על 23.7 מיליון דולר ביוני. הצעד, כמו החלטות אחרות מסוגו, התקבל סופית על ידי דירקטוריון הבנק המרכזי הנורבגי.
מדיניות זו מתבססת על פסיקת בית הדין הבינלאומי לצדק, אשר קבעה כי מדיניות ההתנחלויות של ישראל עומדת בניגוד לחוק הבינלאומי.