חברות דירוג האשראי Fitch Rating ו-Moody's פרסמו היום (חמישי) הודעות עדכון על פרופיל דירוג האשראי של מדינת ישראל, בעקבות הפסקת האש עם חיזבאללה.
שתי החברות ציינו כי ההסכם עשוי להפחית את הלחץ על דירוג האשראי של ישראל, אך יחד עם זאת מדגישות כי הסיכונים הגיאופוליטיים והפיסקליים עדיין משמעותיים.
לפי Fitch, הפסקת האש, שהחלה ב-27 בנובמבר 2024 ותימשך 60 יום, עשויה להוריד את העומס על הוצאות הממשלה בישראל.
החברה הבהירה כי "הפסקת האש בלבנון שברירית והסיכוי להפסקת אש בעזה נשאר נמוך". החברה הורידה את דירוג האשראי של ישראל באוגוסט 2024 לרמה של 'A' עם תחזית שלילית והוסיפה כי גורמים נוספים שעלולים להוריד את דירוג האשראי כוללים התארכות הסכסוכים הצבאיים שמכבידים על הכלכלה והוצאות הממשלה.
Moody's דיווחה כי הפסקת האש מצמצמת מקור אחד של סיכון גיאופוליטי, אך אחרים נותרו בעינם.
החברה מציינת כי במידה שההסכם יהפוך להפוגה מתמשכת, הוא יפחית מקור משמעותי של סיכון גיאופוליטי עבור ישראל ולבנון, ולכן מהווה התפתחות חיובית.
ההסכם כולל נסיגת חיזבאללה מדרום לנהר הליטני ונסיגת הצבא הישראלי מדרום לבנון, עם פיקוח מצד ארצות הברית, צרפת וכוח האו"ם הזמני בלבנון (UNIFIL).
בנוסף, פיץ' צופה כרגע גירעון תקציבי של כ-7.8% מהתמ"ג ב-2024 ו-5.2% ב-2025, בהשוואה לתחזיות של 7.8% ו-4.6% בהתאמה. החברה מסרה כי "ההסלמה של הסכסוך עם חיזבאללה לא היוותה חלק מהנחות הבסיס של החברה באוגוסט, אך העלויות הנלוות קוזזו בחלקן על ידי ביצועי הכנסות חזקים במחצית השנייה של 2024".
פיץ' צופה כי יחס החוב לתוצר יעלה קרוב ל-72% ב-2025, לעומת 60.5% בשנת 2022. החברה מדגישה כי "הצעדים הפיסקאליים של ישראל לטווח הבינוני נותרו כפופים לרמה גבוהה של אי ודאות".
מצדה של Moody's, החברה מצפה שהסכם הפסקת האש יסייע לשבור הקיפאון המוסדי בלבנון ויתרום לבחירת נשיא חדש ולהקמת ממשלה חדשה, תנאים מוקדמים לקבלת תמיכה פיננסית בינלאומית למאמצי השיקום של לבנון.
החברה מסרה כי "נותר לראות האם הפסקת האש תחזיק מעמד ותהפוך להסכם קבע שיספק לתושבים המפונים מצפון ישראל תחושת ביטחון מספקת לחזור לבתיהם".