ערב יום הכיפורים, ערב יום סליחת העוון... לצערי הרב מעסיקים רבים מוציאים תחת ידם תלוש שכר אשר עושק את העובד ומקפח אותו. אני ברוח הימים דן את אותו מעסיק לכף זכות, כנראה שגגה יצאה תחת ידו.
קריאת תלוש השכר על אף שקבע המחוקק שיש לפשט אותו לעובד, עדיין, עובד ממוצע אינו מודע לחוק וגם אם מבין בערך אינו יכול להחליט האם תוגמל כהוגן וזאת בתקוה שהוא אוחז את התלוש בצורה ישרה...
איני מתיימר ללמד, בכל זאת המקצוע אינו בגדר "כל התורה על רגל אחת" וצריך ידע וניסיון לידע ולהבין (הנה שלב הפירגון העצמי הגיע) אך עם טיפה הדרכה גם עין בלתי מקצועית תוכל להבין ולהאיר את תשומת ליבו של המעסיק לטעויות נפוצות (סגרנו שזאת טעות כן???)
ראשית, תלוש השכר הינו דו"ח התחשבנות בין העובד למעביד. כאשר סך התגמולים בניכוי ההתקזזויות נותר הנטו, שאת הנטו על המעסיק לשלם לעובד עד ולא יאוחר מה 9 לחודש העוקב...
טרם הכנת התלוש על העובד להעביר דו"ח שעות למעסיק (או שהמעסיק מוציא מתוכנת הנוכחות ועל העובד לחתום שתקין). לאחר הגשת הדו"ח חשב השכר בונה את שלד תלוש השכר בהתאם לתוצאות דו"ח השעות.
להלן מס' דברים שעל העובד לשים ליבו:
גוף התלוש – הינו החלק המרכזי והגדול בתלוש בו נכנס כל התשלומים המגיעים לעובד: (ההסבר לפי תלוש סטנדרטי)
1. סכום השעות בתלוש תואם לדו"ח השעות – לפעמים חשבי שכר טועים בהקלדה!
2. תגמול על שעות נוספות – שעה נוספת מחושבת לפי יום ולא לפי חודש כפי שרבים טוענים, עבדת 12 שעות ביום ויום אח"כ לא עבדת אין לקחת את עודפות השעות מיום קודם ולחלקם על פני יומיים (רבים טועים!!!)
3. נסיעות – לראות שיש בגוף התלוש נסיעות – מינימום, מחיר אוטובוס או 22.60 ₪ ליום לפי הנמוך, גם כאשר אתם מגיעים ברגל....
4. הבראה – במלאת שנת וותק ולאחר מכן גם באופן יחסי, במיוחד לשים לב בגמר יחסי עובד מעביד.
5. חגים – תשלום חג בהתאם לוותק ובהתאם לאחוז המשרה. כאשר עובדים ראוי שיופיע התשלום העודף בגין החג (50%) בשורה נפרדת.
6. מחלה – תשלום המחלה, בכפוף להצגת אישור רפואי והחישוב לפי החוק.
7. ימי חופשה – כאשר נעדרים מהעבודה והמעסיק אישר, או בגמר יחסי עובד מעביד המעסיק פודה את היתרה, יופיע תחת "פדיון חופשה"
8. תשלומים נוספים בגין הסכמים – כגון ביגוד, טלפון וכדומה.
שבוע הבא בע"ה נרחיב על שאר חלקי התלוש השכר החשובים לא פחות כגון צבירות פנסיה וכדומה (עובדים רבים נוהגים להקל ראש בזה וחבל...)