ועדת הכספים סיימה את דיוניה בהסתייגויות הרבות שהגישה האופוזיציה להצעת חוק מע״מ 0. כל ההסתייגויות נדחו. ההצבעות על ההסתייגויות שהוגשו נערכו בזריזות, זאת לאחר שחברי הכנסת החרדים הסכימו לוותר על הפיליבסטר המתמשך שבו נקטו.
הדיונים יתחדשו בשבוע הבא, לאחר שוועדת הכנסת תאשר שורה של נושאים חדשים שהוכנסו לחוק, אז יתחילו ההצבעות לאישור החוק.
עם סיום הדיונים, שהסתיימו לאחר הסכמה שהגיעו אליה הקואליציה והאופוזיציה, אמר ח״כ משה גפני "אנחנו ממשיכים בפעילות הפרלמנטרית למנוע את החוק בפיליבסטר ובדיונים מקיפים בוועדת הכנסת ולאחר מכן הנושא יחזור שוב לוועדת הכספים ואחר כך נקיים דיונים במשך שבועות רבים במליאת הכנסת. נעשה כל צעד פרלמנטרי אפשרי כדי לעצור את החוק הרע הזה שיגרום לבזבוז מיליארדי השקלים על ידי שר האוצר".
בפתח הדיון על הצעת החוק הבוקר (ב'), דרשו חברי הכנסת החרדים לדעת כמה תעלה הצעת החוק, זאת לאחר ששר האוצר יאיר לפיד התראיין אמש בחדשות ערוץ 2, ואמר כי הצעת החוק תעלה 1.3 מיליארד שקל ולא 3 מיליארד שקל כפי שנאמר עד כה כי תהיה עלות החוק. "אפשר לדעת מה עלות החוק לכל הרוחות? שקל וחצי? ארבעה מיליארד?" צעקו חברי הכנסת משה גפני ויעקב ליצמן מיהדות התורה.
ב"יש עתיד" ביקשו שלא להגיב לטענות חברי הכנסת על כך שלפיד שיקר באשר לעלות החוק, ואילו גורמים בסביבת לפיד הסבירו כי עלות החוק שהושמעה בחודשים האחרונים, על סך 2.5 מיליארד שקל התייחסה להערכות שנעשו על ידי גורמים שונים בהם גם משרד השיכון, אך ההערכה כעת היא ש-3 מיליארד שקל תהיה העלות במקרה שבו החוק ימוצה לחלוטין ואילו ההערכה היא שבפועל היקף העסקאות יהיה נמוך יותר מ-2.5 מיליארד. ואילו אחרי הסבירו כי לפיד פשוט התבלבל וטעה בראיון הטלוויזיוני והאומדן שמסר נכון רק לשנת 2014 ולא לגבי 2015.
כזכור, בראיון שנתן אתמול לפיד הוא התייחס להצעת החוק ובין היתר אמר: "הצעת החוק לא עולה 3 מיליארד שקל זו אגדה שמישהו הפיץ וכולם נתפסו למספר הזה. לפי תקציב 2015 היא עולה 1.3 מיליארד שקל״. הדברים של לפיד עומדים בניגוד מוחלט למה שאמרו נציגי האוצר בוועדת הכספים.
בפתח הדיונים על הצעת החוק - אמר ערן ניצן סגן הממונה על התקציבים כי עלות הצעת החוק תעמוד על כ-2.5 מיליארד שקל ואם יוכנסו קבוצות הרכישה הרי שעלות החוק תעמוד על כ- 3 מיליארד שקל. על הדברים חזרו בהמשך גם נציגים אחרים מהאוצר.
לפיכך, אף שלפיד אומר כי מדובר באגדה "שמישהו הפיץ" הרי שמדובר בנציגים רשמיים של משרד האוצר בוועדת הכספים. גפני הוסיף כי אם "שר האוצר שיקר בטלוויזיה הוא צריך להתנצל ואם הפקידים שיקרו הם צריכים להתנצל".
עוד אמר משה גפני בתחילת הדיון כי "אנחנו יכולים למנוע את חקיקתו של חוק מע"מ אפס אם נודיע לנתניהו שאנחנו נכנסים לקואליציה. עם זאת, אנחנו לא מאשרים שאנחנו נכנסים לקואליציה", גפני חזר על דבריו מהשבוע שעבר ולפיהם נתניהו מתנגד לחוק הזה "אנחנו רוצים שתקדם את החוק הזה כדי ששר האוצר ישתה את כוס התרעלה עד תום וייכשל עד לבחירות", אמר גפני ליו״ר הוועדה סלומינסקי.
בשל המהומה, חברי הכנסת החרדיים הסכימו להפסיק את הדיונים המרתוניים בעניין חוק מע״מ 0, זאת לאחר סיכום אליו הגיעו חברי ועדת הכספים מהקואליציה והאופוזיציה. הדיון הופסק לאור דרישת האופוזיציה לדעת מה עלות החוק ולפיכך עלתה דרישה כי לדיון הבא יגיע שר האוצר יאיר לפיד ויסביר מה עלות החוק האמיתית. עוד סוכם כי בשעה הקרובה יעלו כל ההסתייגויות שהגישו חברי האופוזיציה ותתקיים עליהן הצבעה מהירה בלבד, בלי שחברי הכנסת החרדיים ימשיכו לקיים את הפיליבסטר המתמשך שלהם. בזאת תסתיים הקראת כל ההסתייגויות ש"תקעו" את המשך קידום החוק. השלב הבא יהיה המשך דיון בוועדת הכנסת שצריכה לאשר את כל אותם נושאים חדשים שהוכנסו בינתיים לתוך החוק, אז ויחזור הדיון לוועדת הכספים שתמשיך לאשר את החוק. עם זאת , החרדים הבטיחו כי את פיליבסטר ההתנגדות שלהם לחוק, הם ימשיכו כאשר החוק יגיע לדיון במליאת הכנסת, במהלך מושב החורף הקרוב.
בשבוע הבא, לאחר שתקיים ועדת הכנסת דיון על כל הנושאים החדשים שצורפו להצעת החוק (מדובר בהליך טכני ומשפטי בד״כ. ר״ז) ישובו חברי ועדת הכספים ויחזור לדון בהצעת החוק, אז גם יתחילו להצביע עליה.
כאמור חברי האופוזיציה מבטיחים כי יחזרו להתנגד להצעת החוק בעת הדיונים שיתקיימו במליאה.יצויין כי על פי מערך הכוחות בוועדה, מובטח רוב להעברת החוק ברגע שתחל ההצבעה - בשבועות הקרובים.
על פי פרוטוקול ועדת הכספים מתאריך ה-14 ביולי אמר ערן ניצן "היקף ההטבה הזו, אנחנו אומדים אותו ב-2.5 מיליארד שקל. 2.5 מילארד שקל המייצגים היקף עסקאות שאנו צופים ואנחנו נוכל להעביר גם לוועדה כ-15 אלף עסקאות בשנה״.
בדיון המשך היתה זו יעל מבורך, סגנית הממונה על התקציבים, שאמרה כי אומדן עלות החוק הוא מעל 2.5 מיליארד שקל שהם למעשה אבדן הכנסה למדינה. גם מנכ״ל משרד השיכון והבינוי שלמה בן אליהו השתתף בדיוני הוועדה וצוטט כאומר כי עלות החוק תעמוד על כ- 2.5 מיליארד שקל - "2.5 מיליארד שקל זה לא כסף גדול למנוע כאוס כלכלי במשבר (דיור) במדינה".