כיכר השבת
כל מה שלא ידעתם על AI

מאיתור תמונות סודיות ועד ליצירת מקומות שלא קיימים • בינה מלאכותית, בחינם ולכולם

בכתבה זו תגלו עולם מופלא שלא הכרתם: תמונות שנוצרו על ידי רובוט ובינה מלאכותית שיוצרת מוזיקה  • לא למדתם תכנות? בעזרת בינה מלאכותית תוכלו לתכנת אתר משלכם עם 'העתק הדבק' בלבד • ואיך נראה מכתב התנצלות של בינה מלאכותית? • נפלאות ה-AI (מגזין)

|
8
| כיכר השבת |
בית קטן על שפת אגם. (runway)

קצת רקע: מה זה בינה מלאכותית?

אפשר לנסות להגדיר "בינה מלאכותית" בכמה דרכים, אבל האמת שהדרך הפשוטה ביותר היא בשם עצמו. בינה מלאכותית פירושו שהמחשב או התוכנה "לומדים להתנהג" בדרך של חשיבה אנושית. על ידי תכנות נכון ושפת קוד מורכבת, המחשב משקלל את הנתונים (כמעט) כמו שאדם היה עושה.

>> למגזין המלא - כנסו

תוכנת זיהוי פנים לדוגמא מבוססת על בינה מלאכותית, כיון שהתוכנה סורקת אובייקט חיצונית ולומדת אותו. התוכנה מתורגלת לזהות את האובייקטים ולעשות השוואה בין נתונים שונים, ועל ידי כך מביאה תוצאה סופית של התאמה או חוסר התאמה.

זה נראה שהמחשב "יודע" איך נראים פנים, למרות שבסופו של דבר הכל מבוסס על אותו עיקרון של מחשב רגיל, כלומר אותות דיגיטליים.

גם אם זה לא כל כך מובן, (וזה באמת די מורכב) ממש לא צריך להבין איך זה עובד כדי לעשות בזה שימוש. קיימים היום אתרים שמסוגלים לעשות פעולות מורכבות ביותר על ידי לחיצת כפתור.

תכנות למשל. ישנם אתרי בינה מלאכותית שנגישים לכל אחד ויכולים ליצור אתר שלם ממלל שתזינו. אתר שלם זה אומר אלפי שורות קוד בשפות שונות, שאם הוא נכתב על ידי אדם מדובר בעבודה של שעות רבות, ובעזרת בינה מלאכותית המחשב מתכנת בעצמו בתוך שניות ספורות.

רובוט שממציא נופים- 'runway'

האתר החינמי הזה יודע לייצר תמונות וציורים מכל סגנון שהוא. למשתמש נשאר רק להזין טקסט מדויק שבו הוא מציין את כל הפרטים, איך תראה התמונה, מה יהיה בה, הצבע של האלמנטים השונים, המיקום שלהם ועוד. אז החלטנו לנסות את היכולות של המחשב, והתוצאות לפניכם.

- הטקסט שהוזן בתיבה המיועדת:

"בית יפה עם גג רעפים. מוקף בדשא ירוק ועצי אדר, בסמוך לבית זורם מעיין לתוך אגם קטן".

כולנו יכולים לדמיין איך מקום כזה אמור להיראות, אבל איך המחשב סבור שזה נראה?

התשובה לפניכם:

המקום הזה לא קיים. בינה מלאכותית (runway)

הנוף המדהים הזה שכאילו נלקח מפינה סודית בהרי ה'אלפים' הוא בעצם פרי דמיונו של המחשב ושל התוכנה שמשקללת את הנתונים ויוצרת את התמונה. חשוב להדגיש, התמונה הזאת נוצרה מאפס. המקום הזה פשוט לא קיים בעולם, והבינה המלאכותית "המציאה" תמונה שלא קיימת.

הלאה. ביקשנו מהאתר לייצר עם אותו פרומפט (טקסט) פעם נוספת. ניתן היה לחשוב בטעות שהתוכנה תייצר שוב את אותה התמונה אבל ממש לא. יש בתכנות מושג שנקרא "רנדומליות" ויש להניח שזה מה שגורם לשינוי סגנון בכל פעם.

סגנון שונה, אבל עם אותם אלמנטים:

בית מוקף בעצי אדר (runway)

התוכנה הזאת מסוגלת ליצור בכל סגנון שהוא, כגון: ציור שמן או ציור בעיפרון וגם סגנונות שונים בקטגוריות של צילום וציור, לדוגמא צילום פוטרט או נוף וציור בסגנון פיקאסו או דה וינצ'י.

כדי לבדוק את זה ביקשנו מ'runway' בעזרת אותו טסקט בדיוק, לברוא לנו הפעם מאפס אומנות חדשה בסגנון של ציור שמן.

התוצאה לפניכם:

ציור שמן של רובוט (runway)

באתר הזה ניתן בין היתר גם, לתת חיים בתמונות ולהפוך רצף של תמונות לסרטון וידאו אחד, להוסיף אלמנטים לתמונה, להחליף רקע לתמונה קיימת ועוד ועוד. ניתן להשתמש באתר זה בחינם, עם מכסה מוגבלת של יחידות שימוש, כמו כן ניתן לרכוש מנוי לשימוש ללא הגבלה.

מוזיקה שנוצרה מבינה מלאכותית- 'beatoven'

באותה מידה שיש תוכנה שיודעת להפוך מילים לתמונה, האתר הזה הוא דוגמא טובה של אתר שמסוגל על ידי בינה מלאכותית, להפוך מילים לצליל או לייצר מוזיקה על סמך מספר נתונים שהוזנו.

גם כאן, יש לציין, מדובר בצלילים שמופקים מאפס על ידי האתר, ובכל פעם שמזינים הגדרות או מלל יופק צליל אחר בצורה רנדומלית, שונה לחלוטין מקודמו כיון שהוא נוצר באותו הרגע על ידי בינה מלאכותית.

אז איך זה עובד?

המשתמש מתבקש להגדיר סגנון בכמה הגדרות פשוטות מובנות מראש, והאתר ייצר מעצמו באותו הרגע מספר לחנים לפי ההגדרות המבוקשות. אם המשתמש לא מרוצה, תמיד ניתן לשנות הגדרות או לבחור בתוצאה אחרת. התוכנה תמשיך להנפיק לחנים חדשים לגמרי בכל לחיצה.

האזינו ללחן הבא שנוצר על ידי בינה מלאכותית:

מכונה שיוצרת לחנים. ביטאובן (צילום אילוסטרציה :shutterstock)

אמנם זה נשמע כאילו ישב מוזיקאי על הקלידים, ומלחין הלחין, אבל האמת שלא היה כאן לא קלידים ולא מלחין. המוזיקה הופקה תוך מספר שניות על ידי המחשב, ש"יודע" איך אמור להישמע הלחן המבוקש ומדמה ביצוע של קלידן מקצועי.

אין ספק שהתוצאה לא מושלמת, ולא בטוח אם הרובוט שלנו היה עובר את רמת סף ביקורת המוזיקה של 'כיכר השבת', אבל בהחלט יש כאן כלי מעניין, שסביר להניח רק ילך וישתפר עם השנים.

בואו לתכנת אתר קטן משלכם

עד כאן עסקנו ביכולות היצירה של הבינה המלאכותית מבחינה ויזואלית או ווקאלית, אבל יש גם בינה מלאכותית שהיכולת היחידה שלה היא לכתוב טקסט. ובניגוד למה שניתן לחשוב, היכולת לחולל מילים היא מופלאה לא פחות, מכיוון שמלל יכול להפוך לכל דבר על ידי תכנות כמו שהזכרנו. רצינו לבדוק את היכולת של האתר המוכר ביותר בתחום הבינה המלאכותית - מחולל הטקסט 'ChatGPT'.

איך עושים את זה? המדריך המלא

ביקשנו מהצ'אט שיכתוב שורות קוד עבור אתר אינטרנט - קטן ופשוט אמנם, אבל עדיין אתר לכל דבר. לצורך הדוגמא ג'יפיטי התבקש לכתוב מלל בשפת תכנות בסיסית (HTML,CSS) לצורך בניית אתר עבור "מאפיה שמעוניינת למכור את מוצריה" עם שלוש לשוניות: 'דף הבית', 'הזמנות', ו'צור קשר'.

תוך מספר שניות כבר היה קוד:

חלק משורות הקוד שנכתבו על ידי בינה מלאכותית (צילום מסך: OpenAi)

הנה מה שצריך לעשות כדי להשתמש בקוד ולהפוך אותו לאתר:

  1. יוצרים תיקיה חדשה
  2. בתיקיה יוצרים מסמך טקסט (רק עם הסיומת txt.)
  3. מעתיקים את הטקסט למסמך ומשנים בהגדרות 'משמאל לימין'.
  4. משנים את הסיומת של מסמך טקסט לסיומת HTML וכאן הפלא מתרחש, תוך כמה שניות יצרתם אתר אינטרנט חדש על ידי ChatGPT.

והנה ה"אתר" שיצרנו:

האתר של ChatGPT (צילום מסך: OpenAi)

אגב, הלשוניות של האתר עובדות אך מוליכות לדף אינטרנט ריק. כל מה שצריך לעשות זה לבקש מהצ'אט לכתוב דף אינטרנט בנפרד עבור כל לשונית, ולחזור על סדר הפעולות לעיל, ואחר כך לשמור את הקובץ באותה תיקיה. (חשוב לקרוא לקובץ באותו שם שנקרא בקוד כדי שהמחשב יוכל לזהות אותו ו'לשלוף' כאשר לוחצים על הלשונית התואמת).

כמובן שאפשר גם להגדיר בצ'אט באלו צבעים רוצים להשתמש, איך יראה העיצוב וכדומה, והבינה המלאכותית תהפוך את מה שביקשתם לשורות קוד.

כך נראה דף ההזמנה:

בטעם וניל. דף הזמנה מבינה מלאכותית (צילום מסך)

היכולת של בינה מלאכותית כבר היום משמשת מתכנתים בכל העולם בשפות תכנות שונות והצפי הוא שהמגמה הזאת רק תלך ותתגבר, בתקווה שהבינה המלאכותית לא תיקח לגמרי את מקומם של המתכנתים בארץ ובעולם.

תמונות סודיות שלכם ברשת? ככה תדעו - 'pimeyes

אם התעייפתם מ"לתכנת" הנה משהו מרענן ומעניין במיוחד: היכולת של בינה מלאכותית לבצע חיפוש ברשת על סמך נתוני פנים.

מתברר שקיימות ברשת תמונות רבות של אנשים והם אינם יודעים על קיומן. החוק בישראל וברוב המקומות בעולם קובע, שמותר לצלם ברשות הרבים פנים של אדם ללא בקשת רשותו, וזאת מכיוון שאדם מודע לכך שביציאתו לרחוב פרטיותו תיפגע במעט, וכי הוא שייך ל"נוף הכללי של השטח הציבורי".

כמובן אין הכוונה בהטרדה או בבילוש אחר אדם מסוים, אבל באופן כללי אין איסור לצלם פני אדם ברחוב, כלומר שאם אדם מצלם את הרחוב והעוברים ושבים, הוא לא צריך על פי חוק לבקש מכם רשות לצלם אתכם (למעט צילום של קטין).

האתר הזה שמבוסס על טכנולוגיה של בינה מלאכותית תפקידו לגלות למשתמש האם ואיפה נמצאת תמונתו ברשת.

אז החלטנו כמובן לנסות את הכלי הזה, העלנו תמונה והמתנו לתוצאות. התוכנה נוסתה על מספר אנשים והתוצאות היו מפתיעות מאוד. 'pimeyes' סיפק מספר רב של תוצאות, רובן תואמות.

בחלק מהתוצאות אף התברר למרבה ההפתעה שהתמונות צולמו ללא ידיעת הנבדק שלנו והופיעו כבדרך אגב באתרי חדשות מרכזיים.

כך נראה דף הבית של האתר:

דף הבית 'pimeyes' (צילום מסך)

המדריך המלא:

מה שנדרש בסך הכל זה לצלם תמונה, או להעלות תמונה קיימת מקובץ. רצוי שהתמונה תהיה ברורה ככל האפשר ללא משקפיים או כובע עם תאורה אחידה.

אם הגעתם לדף הבית כפי שמופיע בתמונה לעיל, בשלב הבא תתבקשו לבחור תמונה ממאגר או לצלם את עצמכם, ואת שאר העבודה עושה הבינה המלאכותית כשהיא סורקת את תווי הפנים מכל זווית ועושה השוואה בין התמונה שהעליתם לאלו הקיימות ברשת.

לאחר מכן תופיע רשימה של תוצאות הכוללת תמונות שונות או שלכם או של אנשים בעולם שממש דומים לכם.

צ'אט ג'יפיטי מתנצל

מכיון שתוכנת ChatGPT מנפיקה מלל חופשי, ניתן להשתמש בה כדי לנסח מיילים, מכתבים, מודעות, וכל צורה אחרת של מלל חופשי. הביצועים של הצ'אט בעברית מאכזבות עדיין בשלב הזה, אבל ניתן בקלות לתרגם כל מסמך שיכתוב עם תוכנות ייעודיות כמו גוגל טרנסלייט. תמיד אפשר אחר כך לעשות שיפורים 'קוסמטיים'.

רצינו לבדוק בנוסף ליכולת המילולית של הצא'ט אם יש לו גם ידע באומנות השכנוע. כלומר, האם הוא ידע לנסח מכתב באופן שישכנע את הקורא?

ביקשנו מהרובוט שלנו לנסח מכתב עבור מעסיק שהחליט לפטר את העובד שלו על רקע של איחור לעבודה (...)

להלן הפרומפט שהוזן בתיבת הטקטס:

"אני צריך שתנסח לי באנגלית מכתב לבוס שהחליט לפטר עובד בגלל איחורים רבים מדי, אנא נסח לי מכתב שאותו עובד יוכל לשלוח למייל וישכנע את המעסיק להשאיר אותו בעבודתו".

הצ'אט בהתחלה כתב מכתב ארוך מאוד אבל משכנע למדי. ביקשנו לכתוב מכתב קצר יותר והרי התוצאה לפניכם: (מתורגם מאנגלית)

"נושא: בקשה לבחינה מחדש של סיום העסקה

[שם הבוס] היקר,

אני כותב כדי לערער על ההחלטה האחרונה לסיים את עבודתי עקב איחורים תכופים. אני מודה ומתנצל בכנות על אי הנוחות שנגרמו מהביצועים שלי בעבר.

אני רוצה להבטיח לך שנקטתי בפעולה מידית כדי לטפל בבעיה זו. חיפשתי באופן פעיל הדרכה ויישמתי אסטרטגיות חדשות כדי לשפר את כישורי ניהול הזמן שלי. אני מחויב לתקן את החסרונות הקודמים שלי ולהחזיר את אמונכם.

אני באמת נלהב מהעבודה שאנחנו עושים ומאמין שאם תינתן לי הזדמנות נוספת, אני מסוגל לעשות שיפורים משמעותיים. אני פתוח לכל האמצעים הדרושים, כגון הכשרה נוספת או השגחה צמודה יותר, כדי להבטיח שאני עומד בסטנדרטים המצופים ממני.

אני מבקש ממך לשקול מחדש את החלטת הפסקת העבודה ולאפשר לי להוכיח את מחויבותי להצלחת הצוות. אני זמין לדון בכך ולספק כל מידע נוסף או הבהרה שתדרוש.

תודה על ההבנה וההתחשבות.

בכבוד רב

[השם שלך]

[העמדה שלך]

[פרטי הקשר שלך]"

היכולת המרשימה שראינו עכשיו של בינה מלאכותית לנסח מכתבים, מוקנית לו ממיליארדי מילים ותכנים שהוזנו לו, מתוכם למד לתקשר בדרך אנושית כביכול. סביר להניח שיש לתוכנה מושג או שניים באומנות השכנוע, מכיוון שיש לתוכנה מלאי בלתי מוגבל של שיחות אנושיות עליהן היא יכולה להסתמך.

לסיכום, ניתן בהחלט לעשות שימוש נרחב מאוד בבינה מלאכותית בחינם לגמרי ובהמון דרכים שיכולים לשפר את איכות החיים ולהקל על העומס.

בתפילה שנעשה שימוש בכלים הללו להטיב עם הסביבה שלנו.

  • 'אין לראות בכתבה זו משום המלצה לגבי בטיחות שימוש באתר כזה או אחר שאינו 'כיכר השבת', והשימוש באתרים חיצוניים לשיקול דעת המשתמש ובאחריותו'.

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

8 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

8
מניסיון תבדקו את צאט גיפיטי
אאא
7
זה לא מגזין... זה שבועון מלא... תוכן עשיר.. סחתיין..
וואו
6
תוכן איכותי. כל הכבוד
שלמה אורנשטיין
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות