שר וגדול נפל בישראל, נצחו אראלים את המצוקים ונשבה ארון הקודש: עולם התורה מתעטף בשעה זו (שני) באבל כבד עת הגיעה הבשורה הקשה מכל על הסתלקותו של האי צדיק וגאון רבי אשר הכהן דויטש זכר צדיק וקדוש לברכה, מנהיגה הרוחני של תנועת 'בני תורה' (הפלג הירושלמי), ומראשי ישיבת פוניבז', אשר נשמתו עלתה בסערה השמיימה. והוא בן 79 בהסתלקותו.
מסע הלוויה צפוי לצאת הערב בשעה 20:00 מבניין ישיבת פוניבז' ולא מההיכל - כפי בקשתו של רה"י זצוק"ל, לעבר בית החיים בבני ברק. כמו כן, על פי בקשת רה"י, לא יתקיימו הספדים כלל.
ראש הישיבה חלה בתקופה האחרונה במחלה הארורה בפעם השנייה תוך חמש שנים, ובעקבות כך אושפז לסדרת טיפולים, אך בשל חולשתו הרבה, הרופאים נאלצו להפסיק את הטיפולים ומצבו הידרדר עד אשר השיב את נשמתו לבוראה.
כפי שדווח בהרחבה ב'כיכר השבת', ביום שישי האחרון מצבו הוגדר כקריטי ותלמידיו ובני המשפחה נקראו להיפרד ממנו, אך רצה הבורא להאריך את חייו של ראש הישיבה, ובליל שבת קודש מצבו השתפר והוא החל לתקשר עם סביבתו.
הבוקר, המדדים החלו לרדת שוב באופן חד, והרופאים הורו לקרוא למשפחה, אליה הצטרפו גם קבוצה נבחרת מתלמידיו הקרובים, ובשעה האחרונה החלו להגיד וידוי וקבלת עול מלכות שמיים והחלו להיפרד מראש הישיבה.
כשעה לאחר העדכון על ההדרדרות החמורה, ולאחר שהמשפחה והתלמידים נפרדו ממנו, ניצחו אראלים את המצוקים וראש הישיבה השיב את נשמתו ליוצרה, למגינת לב תלמידיו הרבים במשך עשרות השנים שבהן הרביץ תורה וכמובן בקרב הפלג הירושלמי, שנותרו אחרי שמונה שנים שוב ללא רועה.
מתולדותיו
ראש הישיבה זצ"ל נולד ביום ראשון של חנוכה כ"ה בכסלו שנת תש"ו, לאביו הרב בנימין זאב דויטש שהיה ממקורבי הגאון רבי יוסף שלמה כהנמן נשיא ישיבת פוניבז'. בילדותו התחנך בתלמוד תורה 'מרכז' בבני ברק, ואחר מכן עלה והתעלה במעלות התורה בישיבות פוניבז' לצעירים, ובהמשך בישיבה גדולה, והיה לתלמיד מובהק לרבותיו הגדולים ראשי הישיבה מאותם הימים, הגאון רבי אלעזר מנחם מן שך, אותו ראה כרבו מובהק כל השנים, והגאון רבי שמואל רוזובסקי, באורחותיהם דבק כל ימי חייו, וזאת השריש והחדיר לדור אשר באו אחריו.
בהגיעו לפרקו נישא לבת הרב רפאל אייזנברג ז"ל, ואחר נישואיו המשיך לשקוד על התורה והעבודה בהיכל כולל פוניבז', כששמו נודע לתהילה בכל הכולל, ואף בכל העיר על האברך השקדן שלא מש מתוך האוהל יומם ולילה, במקביל ללימוד בכולל החל לשמש כר"מ בישיבת 'כנסת בית אהרן', בראשות הגאון רבי אפרים זורייבין, בשכונת 'הר נוף' בירושלים.
בשנת תשמ"ח מונה על ידי הרה"ג רבי חיים אברהם כהנמן נשיא ישיבת פוניבז', לכהן כר"מ בישיבת פוניבז'. בנוסף מסר במשך השנים שיעורים קבועים במסגרות שונות בהיכלי התורה ב'ישיבת מיר', וב'כולל פוניבז'. משיעוריו בישיבת מיר יצא לאור ספרו 'שערי ריבית'.
במקביל לתפקידו בישיבת פוניבז', עמד ראש הישיבה בנשיאות "איגוד המוסדות על טהרת הקודש", בנשיאות הישיבות הקטנות "נתיבות התורה" ו"בית דוד" בבני ברק, "הדרת משה" ו"תפארת שמואל" ותלמודי-תורה "תולדות שמואל" בירושלים, "הליכות שמואל" ו"אבי עזרי" בבני ברק, "דעת זקנים" ו"תפארת שלום" במודיעין עילית, "דרכי שמואל" באלעד, "פרי התורה" בבית שמש, "בית שמואל" בביתר עילית, סמינר "אוהל רחל" בבני ברק ובירושלים וסמינר החדש במודיעין עילית, וכן בנשיאותם של תלמודי תורה ובתי ספר נוספים לבנים ולבנות ברחבי הארץ.
בפילוג הפנים-ליטאי הזדהה עם הפלג הירושלמי והתבטל לדעתו של ראש הישיבה הגאון רבי שמואל אויערבאך זצ"ל. כמו כן כיהן כ'חבר במועצת גדולי עולם התורה', שהוקמה בחודש אדר תשע"ח לאחר פטירת ראש הישיבה הגאון רבי שמואל אוירבך זצ"ל.
במהלך השנים האחרונות התבסס מעמדו של ראש הישיבה בהנהגת הפלג הירושלמי והיה נחשב כמנהיגם הדומיננטי בקרב מרבית הפלג.
במהלך השנה האחרונה, תועד ראש הישיבה בפגישות עם מנהיגים מהצד הימני והשמאלי בארץ שעלו למעונו לדון בענייני חוק הגיוס. בפסח תשפ"ב, תקף את הימין הקיצוני והאשים אותו בהתגרות המסכנת את הציבור.
ראש הישיבה דגל בעמדתו האידאולוגית של ראש הישיבה הגר"ש אויערבאך בענייני גיוס חרדים לצה"ל, חינוך והשקפה תורנית ואף התבטא על כך רבות, ואנשיו שיתקו לא אחת את המדינה בהפגנות סוערות.
שיעוריו של ראש הישיבה נערכו ונדפסו בידי תלמידיו: "שערי ריבית" על הלכות ריבית, וכן סדרת "קונטרס שיעורים" על מסכתות הש"ס, סדרת "זרע הילולים" שנדפסה לרגל אירועים משפחתיים, ועוד.
כמו כן, היה מבין הכותבים של ספרי ראש הישיבה הגאון רבי שמואל רוזובסקי "שיעורי רבי שמואל". ועמד בראש צוות הכותבים של חלק מספרי ראש הישיבה הגרא"מ שך, על הש"ס "שיעורי רבינו אבי עזרי". אגב, ראש הישיבה גם הגיה את ספרי ראש הישיבה, הגאון רבי דוב לנדו, "זכר טוב" ו"זכר דבר".
אחיו הגדול הוא ראש הישיבה הגאון רבי ברוך שמואל דויטש. הותיר אחריו לברכה, זרע ברך ה', בנים ובני בנים עוסקים בתורה ובמצוות.
בנו הרה"ג ר' שמואל מכהן כראש כולל 'באר שלמה' בב"ב, חתנו הרה"ג ר' שלום הלל קרשינסקי, מכהן כראש ישיבת 'עטרת שלמה' לצעירים בירושלים. חתנו הרה"ג ר' שלמה גוטסגנדה, מכהן כר"מ וראש קיבוץ בישיבת 'כנסת יצחק' בחדרה.
מסע הלוויה יצא בשעות הקרובות. 'כיכר השבת' ימשיך לעדכן.