בדומה לגילויים מקריים ששינו את חיינו, כך נמצא היוגורט – ממש בטעות. ההנחה הרווחת היא שלפני הרבה מאד שנים, שבטים טורקים במרכז אסיה שהובילו חלב בשקי עור במסעותיהם, גילו את היוגורט כשחיידקים חדרו לשקי העור ויצרו תסיסה ספונטנית.
מי שהחל לחקור את יתרונותיו של היוגורט היה איליה מצ'ניקוב, מיקרוביולוג זוכה פרס נובל הרוסי-יהודי, שטען כי בזכות צריכת היוגורט הגדולה של עמי הבלקן והיתרונות הבריאותיים של הפרוביוטיקה, תוחלת החיים שלהם גדולה משל תושבי מדינות אחרות באירופה באותה עת. הקישור של יוגורט לרפואה ובריאות היה כה הדוק בתחילת המאה שעברה, עד אשר חברת דנונה מכרה בתחילה את היוגורט לבתי מרקחת ורק בהמשך הוא הפך למאכל של ההמונים. אלו סגולות יש ביוגורט ומה הופך אותו למאכל הנעלה על כל שאר מוצרי החלב?
"יוגורט מהווה מקור לפרוביוטיקה – תרבית חיידקים שמשפיעה לטובה על הגוף והפלורה של המעיים", אומרת רונית גלעדי, דיאטנית קלינית; "בכל יוגורט יש כמויות גבוהות של חיידקים טובים ובייחוד ביוגורט פרוביוטי ייעודי, שם יש למעלה מ-10 מיליארד חיידקים שנשארים כיממה במערכת העיכול. על מנת לחדש את כמות החיידקים הטובים במעיים ולשמור על איזון, יש צורך באכילה יומיומית של היוגורט".
מהם יתרונות היוגורט בהשוואה למוצרי חלב אחרים?
"ליוגורט סמיכות יותר גבוהה בהשוואה לחלב והוא עובר יותר באיטיות במערכת העיכול, לכן אכילתו גורמת לשובע", אומרת גלעדי. "השפעה נוספת היא עלייה בספיגת הוויטמינים והמינרלים, בייחוד ויטמין B12 וחומצה פולית. בהשוואה לחלב, יוגורט מכיל חומצות שומן שתורמות לירידה במסת הגוף השמן ועלייה במסת השריר. לעומת מוצרי חלב אחרים, הסידן ביוגורט יותר קל לעיכול בגלל הסביבה החומצית שלו".
האם יוגורט יכול לסייע בפתרון בעיות או מחלות שקשורות לעיכול?
"ליוגורט יש השפעה מיטיבה על מערכת העיכול בזכות הפרוביוטיקה, מאחר ורכיבי התזונה קלים לעיכול כמו הלקטוז, החלבונים, תכולת הסידן והספיגה שלו. ככל שיש יותר חיידקים טובים כך נמנעת כניסתם של חיידקים, ווירוסים, ופתוגנים אחרים. באופן כזה היוגורט יכול לסייע במקרה של שלשולים או מעי רגיז. לדברי איגוד רופאי הילדים בישראל, פרוביוטיקה טובה לטיפול בשלשול חריף ומקצרת את המשך שלו, יעילותו של היוגורט הפרוביוטי עולה ככל שהוא ניתן בשלבים הראשונים של מחלת השלשול. בנוסף, הוא מוריד את הכולסטרול ע"י פירוק מלחי מרה, ועוזר לייצר ויטמינים שמגנים עלינו כמו ויטמיןB12 וויטמין K".
לדברי גלעדי, במחקרים רבים שנעשו על היוגורט התגלו שלל סגולות רפואיות: צריכת יוגורט מפחיתה את הסיכוי למחלת הסכרת, להפחתת ערכי גלוקוז בדם, וכל זאת בזכות מרכיבים תזונתיים ביוגורט כמו הפפטידים, חלבונים, ויטמין D, סידן ומגנזיום. בנוסף, מחקר שפורסם במגזין של רפואת שיניים העלה כי אכילת יוגורט מצמצמת את התופעה של ריח רע מהפה בגלל פירוק תרכובות מסוימות, ומקטינה את הסיכון לעששת ומחלות חניכיים.