למי קראת עקרת בית?

למי קראת עקרת בית? - זהו שמו של קמפיין חדש המוצג על ידי נשים מפורסמות ומוחה על האפליה של נשים בביטוח הלאומי. העצומה נגד סעיף "עקרות הבית" של הביטוח הלאומי חתומה כבר על ידי יותר מ-20,000 גולשים. מידי שעה חותמים כ-1,000 גולשים על המכתב הוירטואלי. על מה יצא הקצף? כל הפרטים

|
3
| כיכר השבת |
(צילום אילוסטרציה: פלאש 90)

קמפיין נשים חדש תחת הסלוגן "למי קראת עקרת בית?" מצטרף לגל המחאות בימים האחרונים. הקמפיין יוצא נגד האוטומטיות שבה אישה מקבלת את ההגדרה של "עקרת בית" בביטוח הלאומי ומפסידה זכויות שנצברו לה במשך שנים.

על פי החוק, המבדיל בין נשים לגברים, אישה שלא עבדה במשך 12 חודשים רצופים או 24 חודשים לא רצופים מתוך 48 החודשים שקדמו להגשת התביעה תחשב כעקרת בית.

יוצרות הקמפיין, שחקניות, זמרות, עיתונאיות ומנתחת מוח אחת, המופיעות בסרטון ביו טיוב שמסביר כי אפילו אם אישה שילמה לביטוח לאומי כמו שעון במשך שנים, כאשר היא נשארת בבית בתקופה מסויימת לגדל את הילדים, או במקרה של מחלה, או רצון להשלים לימודים, אחרי ארבע שנים, הביטוח הלאומי מגדיר אותה כעקרת בית, ואז לא מגיעה לה קצבה, "מחקו לך את הקריירה".

כל זאת למרות שבמשך שנים הפרישה האישה ממשכורתה אוטומטית את התשלום לביטוח הלאומי, כדי שבמקרה של פציעה, מחלה, או אובדן כושר עבודה תוכל לקבל את דמי הביטוח, כמו בכל ביטוח אחר.

כאשר גבר לא עובד שנה רצוף שנתיים לסירוגין מתוך ארבע, הוא ייאלץ להוכיח את כושר היכולת שלו להשתלב בשוק העבודה, ולא תבדק יכולת התפקוד שלו בבית.

אך מסתבר כי החוק קובע כי כאשר 'עקרת בית' תובעת את ביטוח לאומי על אובדן כושר עבודה או כל דבר אחר, מצבה ייבחן על ידי "המכון להערכה תפקודית". ומה ייבחנו? את כושר התפקוד שלה בבית, שלא כמו אישה שהיתה מוגדרת כ"עובדת".

בנוסף, נשים המוגדרות כעקרות בית צריכות להוכיח נכות רפואית של 50% לפחות, לעומת 40% עבור כל היתר. והן גם נדרשות לעמוד בפני מבדקי תפקוד בבית, שבגינם רבות מוותרות על הקיצבה ועל ההשפלה במבחן. ואחרי הכל, סכום הפיצויים יעמוד על מחצית מסכום הפיצויים לאישה עובדת.

מתחת לסרטון הוירטואלי שהציף את הרשת, יש טופס הצטרפות למחאה, וחתימה על מכתב לחברי הכנסת ולשר הרווחה, משה כחלון. עד כה, למעלה מ- 20,000 חתימות בשבוע אחד בלבד. קצב ההרשמה הינו מדהים ועומד כעת על 1,000 חתימות בשעה.

"גם אנחנו חושבים שהחוק אנכרוניסטי" אומרת אילנה שרייבמן, סמנכ"לית גמלאות וקצבאות בביטוח לאומי, ומסכימה כי נדרש שינוי בחוק. "החוק מייצג מבנה משפחתי שהיה רלוונטי לשנות ה-50 - אז לרוב הגבר פירנס והאשה דאגה לבית ולילדים". לדבריה, בביטוח הלאומי כבר פועלים לקידום הנושא ושינוי החוק והיא הביעה פליאה על הקמפיין הממומן על ידי מנכ"לית המרכז למימוש זכויות רפואיות, לבנת פורן.

נשים רבות, גם כאלו שהזדהו עם התוכן, סלדו מהקמפיין בשל השימוש במונח 'עקרת בית' כמשהו שלילי. השיבה על כך אחת מהשחקניות המופיעה בסרטון: "אין כאן בכלל התנשאות. אנו מוחות על כך שגוף ממשלתי שולל מאישה שעבדה זכויות המגיעות לה כמי שעבדה כל השנים. זו לא סוגיה של עקרות בית, אלא של אובדן זכויות".

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

3 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

2
בושתה גדולה יותר.(לחזר על הפתחים. "ועל פתחינו כל מגדים"?)
shlomo
1
עקב מחלה, את מתפקדת כעקרת בית, לא מקלת קצבה!!!!
אחד שמבין
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות