היקפי הדבקה חסרי תקדים: מרכז השליטה למאבק בקורונה הגיש מסמך מעודכן ומסכם על נגיף הקורונה והחיסונים, כותבי המסמך מדגישים על חשיבות ההתחסנות, בפרט אצל ילדים ומפרטים על תופעות הלוואי הידועות עד כה מהנגיף.
על פי הפרטים, במהלך שלושת השבועות הראשונים של חודש ינואר נדבקו בישראל יותר מבכל השנה החולפת: לאורך 2021 אומתו כ-960,500 איש בכלל הגילאים, זאת לעומת החודש האחרון בו אומתו כ-1,160,000 ישראלים.
כותבי המסמך מדגישים: "אנו מזהים עלייה משמעותית באחוז הבדיקות החיוביות, שעומד השבוע על כ-20.3 אחוזים, מדובר באחוז בדיקות חיוביות גבוה במיוחד. ומשקף את קיומה של תחלואה לא מאותרת נרחבת".
בהמשך מתייחסים הכותבים לתופעות הלוואי הידועות של הנגיף, תסמונת PIMS היא תסמונת שנחשבת לסיבוך המאוחר החמור ביותר של הידבקות בנגיף קורונה בילדים ובני נוער שכן היא עלולה לגרום לנזקים קשים במגוון מערכות גוף ולהתבטא כמחלה סוערת ומסכנת חיים.
דיווחים ראשונים על מקרי תסמונת פימס בילדים בישראל במהלך גל האומיקרון לצד דיווחים נוספים מארה"ב על הופעת מקרים חדשים המקושרים לאומיקרון בגל זה. בישראל בימים האחרונים אובחנו לראשונה בגל זה מספר מקרים חדשים של תסמונת פימס בילדים.
מנתונים שפרסם המרכז האמריקאי לבקרת מחלות (CDC) עולה כי אשפוזי הקורונה בילדים בארה"ב עלו בחדות והגיעו לאחרונה לשיא כל הזמנים בגל האומיקרון. הארגון מעריך שעלייה חדה זו נובעת משיעור ההתחסנות הנמוך בקרב ילדים במדינה (ובפרט בקרב ילדים מתחת לגיל 5 שאינם זכאים לחיסון בשלב זה).
לאור העלייה המהירה באשפוזי הקורונה בילדים במדינה, ממליץ הארגון לכל הילדים מעל גיל 5 להתחסן בהקדם האפשרי וכן ממליץ לנערים מעל גיל 12 להתחסן במנת הבוסטר, בשל היכולת המוכחת של החיסונים להפחית משמעותית אשפוזים, תחלואה קשה ותמותה מקורונה בילדים.
לאחרונה פורסמו מספר מחקרים מעודדים המחזקים את ההערכה כי חיסוני הקורונה צפויים להפחית באופן משמעותי ביותר את שכיחות הסיבוכים המאוחרים וארוכי הטווח של המחלה, הידועים ("לונג קוביד" ותסמונת PIMS) ואף ייתכן שאת אלו אשר טרם ידועים, שעלולים להתפתח, או לכל הפחות למתן מאוד את חומרתם של סיבוכים אלו. זאת, גם אם לא נמנעת ההדבקה של המחוסנים.
זאת בפרט, כאשר ההתחסנות מהווה את "המפגש" הראשוני עם הנגיף באופן המאפשר "אימון" מקדים ובטוח של מערכת החיסון של המחוסן למול הנגיף. כך למשל, מחקר של המרכז האמריקאי לבקרת מחלות (CDC) מצא שהתחסנות מפחיתה באופן דרמטי את הסיכון לתסמונת PIMS בילדים (בכ-91 אחוזים) וממתנת מאוד את חומרת המחלה באלו שבכל זאת לקו בה. כמו כן, שלושה מחקרים נוספים העלו שהתחסנות מפחיתה באופן משמעותי את שכיחות תופעות "הלונג קוביד" באלו שחוסנו טרם שנדבקו.
"בעת הזו", נכתב, "הסיכון האישי להידבק בקורונה, ובפרט בעבור ילדים, מצוי בשיא כל הזמנים בשל המידבקות הרבה של וריאנט האומיקרון ותפוצתו הגבוהה בארץ. דווקא בשל עליית הסבירות להידבקות, חשוב כעת יותר מאי פעם להתחסן בכדי להפחית את הסיכון להתפתחות סיבוכים מאוחרים של המחלה, במקרה של הידבקות".
"בפרט, לאחר שהתברר כי בניגוד להלך הרוח הרווח, גם אומיקרון עלול לייצר סיבוכים מאוחרים בנדבקים כגון תסמונת PIMSבילדים (וייתכן שבמעלה הדרך גם סיבוכים מאוחרים נוספים). בהקשר זה, לצד חשיבות ההתחסנות למבוגרים וקבוצות סיכון, קיימת חשיבות רבה בהתחסנות הילדים, החשופים במיוחד להדבקה על מנת לצמצם ככל שניתן את הסיכון המיותר להתפתחות סיבוכים מאוחרים מסוכנים בקרבם, אם יידבקו בנגיף".