הטענות בדבר המסוכנות של החיסון ותופעות הלוואי מתנפצות עם המחקר הגדול בעולם על תופעות הלוואי ובטיחות החיסון לקורונה שהתפרסם הלילה (חמישי) בכתב העת הרפואי הנחשב New England Journal of Medicine. המחקר שבוצע על ידי מכון כללית למחקר בשיתוף אוניברסיטת הרווארד, נערך על כ-2 מיליון מבוטחים של קופת החולים כללית, חצי מהם מחוסנים שדיווחו על תופעות הלוואי של החיסון ותוצאותיו ברורות - הסיכון מהקורונה גדול מהסיכון מהחיסון.
תופעת הלוואי המדאיגה ביותר שעליה דווח ברחבי העולם בעקבות החיסון לקורונה של פייזר, היא עלייה בשכיחות מקרים של דלקת שריר הלב והתקפי לב שבאים בעקבותיה. חוקרי מכון כללית טוענים על פי המחקר, שחולי קורונה נמצאים בסיכון גבוה הרבה יותר לתופעה מאלו שהתחסנו. בעוד שבקרב המחוסנים נצפו 2.7 מקרים של דלקת שריר הלב מכל מאה אלף מחוסנים, אצל חולי הקורונה עמד הנתון על 11 מקרי דלקת שריר הלב לכל מאה אלף חולים - כלומר הסיכון גבוה פי ארבעה.
גם תופעות לוואי חמורות נוספות כמו הפרעות קצב, התקפי לב, שבץ, תסחיף ריאתי, קרישים בוורידים העמוקים ופגיעה חריפה בכליות - נצפו בשיעור גבוה יותר בקרב אנשים שנדבקו בקורונה, אך לא נמצאה עלייה משמעותית בתופעות האלו בעקבות החיסון.
מנגד, אלו תופעות הלוואי הנדירות שכן זוהו בקרב המחוסנים: נפיחות של בלוטות הלימפה (לדוגמה – בבית השחי), תופעת לוואי קלה המהווה חלק מתגובה חיסונית סטנדרטית לחיסון: נמצאו 78 מקרים עודפים לכל 100,000 אנשים. דלקת התוספתן: נמצאו 5 מקרים עודפים לכל 100,000. שלבקת חוגרת: נמצאו 16 מקרים עודפים לכל 100,000.
חלק אחר במחקר בחן את תופעות הלוואי של הידבקות בקורונה ומצא כי בקרב חולים לא-מחוסנים אותרו תופעות הלוואי הבאות שהגיעו בתדירות גבוהה הרבה יותר: הפרעות קצב לב: 166 מקרים עודפים ל-100,000. נזק לכליות: 125 מקרים עודפים ל-100,00. דלקת קרום הלב: 11 מקרים עודפים ל-100,000. תסחיף ריאתי: 62 מקרים עודפים לכל 100,000. קרישי דם בוורידים העמוקים: 43 מקרים עודפים ל-100,000. אוטם בשריר הלב: 25 מקרים עודפים ל-100,000. שבץ מוחי: 14 מקרים עודפים לכל 100,000.
פרופ' רן בליצר, ראש מערך החדשנות בכללית הסביר את תוצאות המחקר: "מחקר זה שופך לראשונה אור על תופעות הלוואי המשמעותיות של חיסון הקורונה. המחקר מראה שוב עד כמה החיסון בטוח, ועד כמה החלופה של תחלואה 'טבעית' בנגיף הקורונה ללא חיסון מעמידה את האדם בסיכון משמעותי, כבד ושכיח הרבה יותר למחלה נלווית קשה – וכל זאת מעבר לסיכון הישיר עקב מחלת הריאות שגורם נגיף הקורונה וסיבוכיה הקשים. במצב הקיים כיום, עם שיעורי שיא של תחלואה במדינת ישראל, המחקר מחדד את הצורך של מי שטרם התחסן לעשות זאת בדחיפות – כבחירה מושכלת לאור מידע מחקרי רחב היקף".
פרופ' בן רייס, מבית החולים לילדים של בוסטון ובית הספר לרפואה של הרווארד, הוסיף: "עד כה אחד המניעים העיקריים של הססנות להתחסן היה חוסר מידע בנוגע לתופעות לוואי אפשריות של החיסון. מחקר יסודי זה מספק מידע אמין על בטיחות החיסונים, ואנו מקווים שהוא יעזור לאלה שטרם החליטו לגבי החיסון. מי שהיסס עד כה להתחסן בשל חששות מתופעות לוואי נדירות, כגון דלקת שריר הלב, צריך להיות מודע לכך שהסיכון לאותה תופעת לוואי גבוה יותר בקרב אנשים לא מחוסנים שנדבקים בנגיף הקורונה".
למחקר הגדול היו שותפים גם פרופ' מיגל הרנן ופרופ' מארק ליפשיץ מבית הספר לבריאות הציבור בהרווארד, ד"ר דורון נצר מחטיבת הקהילה של שירותי בריאות כללית, ד"ר נועם ברדה, ד"ר נעה דגן, יתיר בן-שלמה, ד"ר אלדד קפטן, ד"ר ג'ייקוב וקסמן ונוספים.