למרות מבצע החיסונים המוצלח, בתקופה האחרונה התפרץ בישראל ווריאנט הדלתא וטרף את הקלפים. היעילות של החיסון כנגד זן הדלתא פחותה מיעילותו מול התפרצותו הקודמת של ווירוס הקורונה. הפחד שמדיר שינה מעיניהם של מנהיגי העולם, הוא מפני זן קורונה אלים יותר שלא יושפע מהחיסון הקיים. נכון לעכשיו, עדיין לא נמצא זן שלא הושפע בצורה משמעותית מחיסוני הקורונה.
בדיון שהתקיים בוועדת החוקה של הכנסת, הזהיר אתמול (שני) ד"ר אשר שלמון, מנהל המחלקה ליחסים בינלאומיים במשרד הבריאות מפני הזן הקולומביאני: "הזן עמיד יותר מול החיסון ואם יגיע לישראל הוא יכול לשנות את תמונת המשחק ולדחוף אותנו לסגר שאנחנו מבקשים כל כך להימנע ממנו".
הזן הדרום אמריקני של הקורונה, זוהה בקולומביה בראשית שנת 2021, וסומן כ-AY3. הזן זוהה בטרם חוסנו אזרחי קולומביה, ולכן אין סיבה לחשוב שהזן הושפע ממבצע החיסונים.
ד"ר אורן קובילר, וירולוג מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, מסביר ש"הוריאנט הקולומביאני מכיל מוטציות שראינו קודם בזנים אלפא, בתא וגמא - בשילוב עם מוטציות שראינו בדלתא. נראה שהנוגדנים שנוצרים כתוצאה מחיסון או ממחלה נקשרים פחות טוב לווריאנט הקולומביאני. הוא לא נחשב כוריאנט מדאיג כמו הדלתא, אבל צריך לפקוח עיניים ולעקוב שאין התפשטות משמעותית של הזן הזה".
לדבריו, ייתכן מאד והזן נמצא רק בגלל שפשוט בדקו אותו והוא נמצא במקומות אחרים שעדיין לא בוצע בהן בדיקות כראוי, "מדינות רבות לא עורכות מספיק ריצופים גנטיים ולכן הנתונים אינם מדוייקים או שווי ערך אלה לאלה. למרות שהווריאנט זוהה לראשונה בקולומביה - הוא לא הפך לזן הדומיננטי במדינה וגם לא בארצות הברית. בהחלט יכול להיות שמדינות אחרות במרכז ובדרום אמריקה, ואף בעולם כולו, מכילות את הוריאנט הזה אך הן לא בודקות מספיק".
גם באירופה זיהו את הווריאנט הקולומביאני אך הוא לא הפך לדומיננטי. כעת צריך להשגיח, אבל אין סיבה לקבל החלטות או לסגור כניסה ממדינות רק מהסיבה הזו - אלא מתוך הסתכלות רחבה על כל נתוני התחלואה", אומר ד"ר קובילר.