324 חולי 'קורונה' אובחנו עד כה בישראל, חמישה מהם במצב קשה ותשעה במצב בינוני, למעלה מ-50 אלף אזרחים מחויבים בשהייה בבידוד וכל היתר חיים תחת מגבלות שנועדו למנוע את התפשטות הנגיף.
המשרד לשירותי דת, מרענן היום (שלישי) את ההנחיות שלו בשלל הנושאים שתחת פיקוחו, מקבורת נפטרים ועד טבילה במקוואות. 'כיכר השבת' מגיש את כל ההנחיות החשובות:
קבורה
- אין לאפשר קיום הלוויות כאשר ישנה נוכחות של אנשים שנדרשים לשהות בבידוד ביתי.
- אין לאפשר קיום הלוויות המוניות. הלוויות יתקיימו במתכונת מצומצמת של 20 אנשים לכל היותר כאשר יש מרחק של 2 מטר לפחות מאדם לאדם.
- הספדים יתקיימו אך ורק בשטח פתוח.
- במקרה שיש אדם שנדרש לשהות בבידוד ביתי שהוא בן משפחה מקרבה ראשונה של הנפטר ומעוניין להיות נוכח בהלוויה, הנושא יאושר אך ורק ע"י משרד הבריאות (רופא מחוזי) באמצעות מוקד הבריאות *5400. אדם זה יקבל הנחיות ייחודיות ממשרד הבריאות לאופן ההשתתפות בהלוויה.
- יש לעדכן מראש את נציג המשפחה אשר מזמין את הלוויה בנוגע להנחיות אלו בכדי להימנע מאי נעימויות במהלך ההלוויה.
במשרד לשירותי דת מדגישים כי "הטיפול בנפטרים שנפטרו כתוצאה מהנגיף, ייעשה בהתאם ל"נוהל טיפול בנפטר חשוד או המאובחן בנגיף הקורונה החדש (19-COVID) שפורסם ע"י ראש שירותי הבריאות במשרד הבריאות ביום כ"א אדר תש"פ (17 מרץ 2020).
מקוואות (רלוונטי למקוואות גברים ומקוואות נשים)
- שהות של עד 10 אנשים באזור ההמתנה ובתנאי שמתאפשר מרחק של 2 מטר מאדם לאדם.
- רק אדם אחד באזור הטבילה.
- כמות כלור במים על פי תקן משרד הבריאות.
- על הבלנים / בלניות להקפיד על מיגון אישי.
- חל איסור לאפשר טבילה במקוואות לאנשים הנדרשים להיות בבידוד בהתאם להנחיות משרד הבריאות.
- חל איסור לאפשר לאנשים שאינם חשים טוב לטבול במקווה.
- בכל מקרה שמתברר שאדם הנדרש לשהות בבידוד טבל באחד מהמקוואות, יש לסגור את המקווה באופן מידי וליצור קשר עם אגף מבני דת במשרד לשירותי דת לצורך עדכון ולקבלת הנחיות להמשך טיפול (פתיחת המקווה תהיה בתיאום עם משרד הבריאות).
במשרד מדגישים כי "במידה ולא ניתן לפתוח את המקווה בהתאם להנחיות הללו, יש לסגור את המקווה ולהפנות למקווה סמוך".
רישום נישואין ועריכת חופות
- אין לקבל בלשכות הנישואין זוגות שאחד מבני הזוג נדרשים לשהות בבידוד.
- יש להקפיד על ריחוק של שני מטר בקבלת קהל ולצמצם עד כמה שניתן את הפעילות בקבלת הקהל.
- ניתן להתכנס בחופות עד כ-20 אנשים לכל היותר ובתנאי שיש מרחק של שני מטר לפחות מאדם לאדם.
- במקרה ואחד מהמוזמנים נדרש לשהות בבידוד על פי הנחיות משרד הבריאות, יש לדרוש מבני הזוג שהוא לא יהיה נוכח בטקס החופה.
- הרב עורך החופה והקידושין, יוודא עם בני הזוג לפני קיום החופה כי שני בני הזוג אינם נדרשים לשהות בבידוד. בכל מקרה, אין לקיים חופה כאשר אחד מבני הזוג נדרש לשהות בבידוד.
כשרות
- רבים מעסקי המזון סגורים בהתאם להנחיות שהעביר משרד הבריאות, יחד עם זאת, ישנם עסקי מזון שהוגדרו ע"י משרד הכלכלה כחיוניים. עסקי מזון אלו, נדרשים להמשיך לפעול גם בשעת חירום. אנא ודאו, שמתבצעת רציפות תפקודית של משגיחי הכשרות בעסקי המזון הללו.
- רב אחראי על הכשרות וראש מועצה דתית / אזורית המעוניינים לקבל את רשימת המפעלים החיוניים הנמצאים בתחום אחריותם, ייצרו קשר עם אגף שירותי דת (נישואין, כשרות ורבנים) במשרד לשירותי דת.
תפילות / בתי כנסת
- ניתן להתקהל עד 10 אנשים בלבד כאשר יש מרחק של שני מטר מאדם לאדם לצורך קיום תפילות במניין.
- יש לתת עדיפות לקיום המניינים בשטח פתוח.
במשרד מדגישים כי כל מקום שיש בו קבלת קהל, יוצב שילוט עם הכיתוב הבא:
"מבקר יקר שלום רב, לפי הנחיות משרד הבריאות חל איסור מוחלט של כניסת אדם המחויב לשהות בבידוד ביתי אל מתחם (המקווה / בית העלמין / לשכת הנישואין / המועצה הדתית) הפרה של הנחיה זו משמעותה סיכון בפגיעה אפשרית בעובדי ציבור ואזרחים נוספים.
"אדם שמפר את חובתו לשהות בבידוד, עשוי להיות מואשם בביצוע עבירה פלילית שהעונש בגינה יכול להגיע עד 7 שנות מאסר לפי סעיף 218 לחוק העונשין, או מאסר שישה חודשים או קנס לפי סעיף 61(א)(1)לחוק העונשין, כאמור בתקנות שעת חירום (אכיפת צו בריאות העם (נגיף הקורונה החדש) (בידוד בית והוראות שונות) (הוראת שעה)), תש"ף-2020.
"הפרה של הנחיה זו תועבר לידיעת גורמי האכיפה ומשרד הבריאות".