איך מפסיקים להתלבט?

כולנו עמדנו במצבים בהם התקשינו להחליט, אם זה היה לפני קניית דירה ואם זה בדברים פעוטים כמו קניות בסופר. מה גורם לנו לקושי להחליט? איך מתגברים על הקושי הזה? ומה הדרכים להחליט החלטה נכונה ואובייקטיבית? החלטה נכונה חוסכת לנו אלפי שקלים וטעויות צרכניות, באו ללמוד איך עושים זאת

|
2
| כיכר השבת |
איך מחליטים על המהלך הבא? (תמונה: שאטרסטוק)

מי מאיתנו לא עמד בפני החלטות גדולות? בשידוכים, בקניית דירה או בהתלבטות לאיזה סמינר או ישיבה ללכת. בסיטואציות הללו להחליט זה בהחלט דבר קשה, ועוד יותר קשה להחליט נכון - לנקוט צד שבסוף יתברר כמשתלם.

בשידוכים למשל, מי שקשה עליו ההחלטה כבר נחשב 'בררן' והשדכנים נמנעים להציע לו שידוכים שמא ידחה את המשודכות וישבור את ליבן. מה גורם לנו לקושי להחליט? איך מתגברים על הקושי הזה? ומה הדרכים להחליט החלטה נכונה ואובייקטיבית שתברר במבחן הזמן כהחלטה מוצדקת?

התגברות על הקושי להחליט יכולה להועיל לנו במגוון תחומים אך בעיקר לחסוך לנו אלפי שקלים, אנו עומדים כל יום בפני החלטות כלכליות, מולנו בחזית המלחמה על הארנק עומדים חברות ואנשי שיווק, החלטה נכונה ואובייקטיבית יכולה למנוע מאיתנו לקיחת הלוואות שאנו לא נזקקים אליהם, לקנות מוצרים שגויים ולהוציא כסף על דברי הבל.

המפתח לצרכנות נבונה הוא בעצם החלטה נכונה.

הדרך להחליט נכון שלב אחר שלב

בהחלטה של כל אחד מאיתנו מעורבים מניעים פסיכולוגים רגשיים שאינם רציונלים, אם נדע להכיר אותם ולהמנע מהם נחליט בצורה רציונלית שבדרך כלל תביא אותנו לתוצאות טובות, ודאי לעומת הלחצים הרבים שמופעלים עלינו שלא להחליט נכון (קחו הלוואה שאתם לא צריכים, קנו מים בבקבוקים למרות שיש לכם בברז, קנו קרקע שתופשר עוד 50 שנה וכו').

כאשר אתם עומדים בפני החלטה חשובה או קשה במיוחד:

  • תנו כותרת להחלטה, לאחר מכן בחנו את עצמיכם, איזו תחושה עולה אצליכם? סביר להניח כי זו התחושה איתה תצטרכו להתמודד.
  • שאלו שאלות מנחות בכדי לאסוף כמה שיותר מידע על הנושא.
  • אם אתם נתקלים בקושי רגשי להחליט, נסו לברר עם עצמיכם מה מונע ממכם להגיע להחלטה בקלות, היכן החסמים, השתדלו להיות כנים עם עצמיכם.
  • הכניסו לעצמיכם טוב לראש - בכל החלטה יש שיעור אי וודאות. אין נוסחת קסם שיציל אתכם מאי הודאות, אך החלטה רציונלית בסופו של דבר מתבררת ברוב המקרים כהחלטה משתלמת.
  • בהחלטות כבדות משקל המתגלגלות, תחמו את זמן ההחלטה בזמן (זמן שיספיק לכם לחשוב בישוב הדעת בלא לחץ).
  • הסירו גורמי לחץ מהחלטתכם (התעלמו מפרסומת, או מהצעות/עצות של בעלי אינטרס בעניין, פשוט אל תרשמו אותם בדף המידע).
  • שתפו מידע והתייעצו אם חברים. למרות שרבים טוענים כי 'אפקט העדר' משפיע לרעה, חוקרי 'תורת ההמונים' הוכיחו כי המון אדם, חכמים יותר מהאדם החכם ביותר בקבוצה! (עיינו ערך טיוטה קורלה ומאזדה 3, הם באמת פחות במוסך).
  • לאחר ששאלתם את כל השאלות שעלו על דעתכם וקבלתם תשובות מספקות. רשמו לפניכם את עקרי הדברים (הצעות מחיר, הסכמים, הצעות של מתחרים, יתרונות וחסרונות) קראו את הדברים מן הכתב, הקריאה שאינה מעורבת ברגשות תתן לכם תמונות מצב אובייקטיבית בכדי שתוכלו להגיע להחלטה נכונה.
  • ברשימה אל תכללו כל המלצה שהתקבלה דרך כלי שיווקי, רשמו רק מה שהגעתם אליו בכוחות עצמיכם.
  • לעולם אל תחליטו מייד, נציגי המכירות מתים על הרגע בו הם מלהיטים אתכם ואז מכים בברזל בעודו חם ומבקשים ממכם לחתום על חוזה, או לתת את פרטי כרטיס האשראי. החלטה נבונה וחסרת פניות תהיה למחרת או עוד שעה בה תשקלו את הדברים תאספו מידע ותתיעצו עם חברים.
  • אף פעם מבצעים הם לא 'רק לעוד שעה' חברה הרוצה למכור את מוצריה תעשה זאת בכל דרך ואם עכשיו מציעים לכם דיל 'שאי אפשר לסרב לו' סביר להניח כי גם אם תגיעו למחרת ותרצו לקנות את המוצר לא יוכלו לסרב לכם.

אין ספק כי החלטה על בסיס נתונים יבשים, תחסוך לכם אלפי שקלים ועוגמת נפש מקניות מיותרות. אך יותר מזה ההחלטה להחליט נכון ולהתגבר על חסמים תביא שיחרור לחייכם.

קבלת החלטות היא צעד ליצירת חיים טובים ונכונים יותר, על פי רוב העתיד לוטה בערפל ואף העבר אינו ברור דיו, קבלת החלטה מתוך הבנה כי זה הצעד הנדרש חוסכת שעות של התחבטויות מגרנות ונידודי שינה.

דילמת האסיר: האם החלטה רציונלית היא בהכרח נכונה?

גם החלטה רציונלית אינה בהכרח נכונה, 'תורת המשחקים' עוסקת רבות בשאלה איך החלטה רציונלית הופכת ללא יעילה או לא נכונה. דוגמא מפורסמת היא 'דילמת האסיר', דילמה זו מתרחשת כאשר שני אסירים כלואים בחדרים נפרדים ללא אפשרות לתקשר. כעת לפניהם עומדים שתי אפשרויות: 1. לשתוק ולקבל שנה אחת בכלא, אך אם החבר יעיד, השותק יקבל 15 שנה בכלא. 2. החוקרים מצעים לכל אחד מהם להעיד נגד חברו ולקבל עונש מופחת - 5 שנים.

כעת ההחלטה הרציונלית היא להעיד נגד החבר ולקבל 5 שנים בכלא. ההחלטה בסיטואציה האמורה היא הרציונלית ביותר משום שאסיר א' לא סומך על אסיר ב' שישתוק גם הוא, ובמידה ורק הוא ישתוק וחברו ידבר הוא יקבל 15 שנה בכלא, לכן סביר להניח כי האסירים יחליטו מתוך רציונל טהור להלשין האחד על חברו.

כך יוצא שהחלטה רציונלית במקרה זה אינה טובה או נכונה לאסירים. דבר זה קורה גם במרוץ חימוש בין מדינות בהם יש למדינות הסכם שלא לפתח נשק, אך המדינות אינן סומכות האחת על האחרת כי תקיים את ההסכם. כך נוצר מרוץ חימוש שאינו טוב לאף אחת מהמדינות כתוצאה מהחלטה רציונלית.

הכתבה הייתה מעניינת?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

2 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות