פעמים רבות אנחנו מוצאים את עצמנו בל"ג בעומר אפופים עשן ופיח, הילדים רצים סביב המדורות המסוכנות ואנחנו אחריהם, לחוצים. בסופו של יום אנחנו נשארים עם טעם רע בפה.
אתם מציעים לילדיכם תפוחי אדמה על האש והם שכבר נמאס להם עונים לכם במשיכת כתף, מה עושים עם זה? איך מכניסים צבע והופכים את החג העשן לחוויה משפחתית. במדור "צרכנות נבונה" אספו בשבילכם את הטיפים לחוויה מושלמת, נסו אותנו.
מדורות בשטח שווה בישול
"על האש"? בטח התעייפתם רק מלשמוע את המילה הזו, כמה פעמים בשנה יוצא לכם לצאת לברביקיו? פעמים רבות ככל הנראה. לכן לא בא בחשבון לפספס את ההזדמנות לשבת עם המשפחה והילדים סביב המדורה ולהוציא ממנה איזה נתח עסיסי של מרשמלו.
כמו בכל תחום, גם תחום מדורות ל"ג בעומר לבישול דורש מומחיות מסוימת וכשלא עושים את זה טוב זה פשוט לא טוב. הכללים הבאים יעזרו לכם לעשות מדורה שאכן תבשל את מה שתשימו בתוכה, והכי חשוב תהיה בטוחה.
תפוחי אדמה, המאכל האולטמטיבי למדורה
המאכל הנצלה ביותר במדורות ישראל הוא תפוח האדמה, נודה ולא נבוש שלרובינו הוא יוצא הרבה פחות טוב מאשר בבית, ואכן זו מלאכה הדורשת מעט מומחיות.
תפוחי-אדמה המתאימים למדורה באופן מיטבי, הם הזן הצהבהב המיועד לאפיה. לא חשבתם על זה, אבל כדאי שתפוחי האדמה יהיו בגודל אחיד, בכדי שזמן הבישול שלהם יהיה שווה (מונע סיבוכים). עוטפים את כל תפוחי האדמה בנייר כסף.
השיטות להכנה:
השיטה הקלאסית היא פשוט לזרוק את תפוחי האדמה לאש ולאחר שתעייפנו מלחכות, לנעוץ מקל במדורה ולחפש את תפוחי-האדמה שנשרפו להם. חבר'ה זה לא עובד.
כדאי לכם לנסות את אחת מהדרכים הבאות:
להשחיל תפוחי אדמה על חוט ברזל ולקבור אותם בגחלים (אם משאירים אותם חשופים לאש הם פשוט נשרפים ולא מתבשלים). שיטה זו מעט מפרכת עקב הזמן הרב הנדרש לשרוף גזע עץ עבה בכדי לספק גחלים טובות שיכסו את המדורה.
השיטה השניה: להכניס את תפוחי האדמה לבור באדמה, ולשים מעליהם לוח פח, או לכסותם בסיר ישן שעשה את שלו. מעל התפוחים המכוסים נבעיר את המדורה.
זמן האפיה הוא בן חצי שעה לשעה, תלוי בדרגת החום של האש שיצרתם ובגודל התפוחים.
משדרגים את תפוחי האדמה: אפשר לשים רוזמרין בתוך נייר הכסף, ההבדל מורגש. אפשר גם לחורר את התפוחים ולמלא בבשר טחון. את המילוי אפשר להכין מחצי קילו בשר טחון, בצל קצץ דק, חצי כוס פטרוזיליה קצוצה, מעט מבשר, תבלו לפי טעמכם.
פיתות בסאג'
מי לא אוהב ללוש בצק? אפיית פיתות במדורה היא חוויה בלתי נשכח שכל הילדים יעוטו עליה בשמחה.
מה זה סאג'? סאג' היא כיפת פח שעליה מכינים פיתות בדואיות על האש. כמעט בכל שוק אפשר למצוא סאג' בגדלים שונים.
מניחים את הסאג' על אבנים מסודרות, או על חצובה. אל תניחו בטעות את כיפת הפח על המדורה עצמה מפני שהיא עלולה "לחנוק" את האש.
קילוגרם קמח מספיק להכנת 5 פיתות גדולות או 8 קטנות. את הבצק אפשר להכין עם מים או עם בירה (אין לחשוש לשכרות מהבירה, האלכוהול מתנדף כבר בלישה).
בקערה גדולה מכינים את העיסה, מוסיפים לקמח מים בהדרגה תוך כדי לישה, מעט מלח וכשהבצק נמצא במרקם אחיד, הוא מוכן.
יוצרים מהבצק כדור בגודל הרצוי, מועכים אותו מותחים אותו עד לקבלת פיתה דקה וגדולה.
מניחים בזהירות רבה את הפיתה על הסאג' (כוויות הן לא דבר נעים).
אם הפיתה דקה לא יהיה צרוך להפוך אותה, כאשר הצד החיצוני של הפיתה נראה יבש ואינו מבעבע. אם הפיתה עבה מידי הפכו אותה בזהירות.
כמו תמיד אפשר לשדרג את הפיתה עם התבלינים האהובים עליכם (זעתר, אורגנו, רוזמרין).
צליית נקניקיות, טעים רק במדורה.
נקניקיות צולים מעל למדורה כשהן נעוצות על גבי מקל. למקלות העשויים מעץ יש משום מה נטייה לבעור, לכן כדאי למצוא תחליף ראוי בצורת שיפוד ברזל שבקצהו עץ. התקמבנו כיד ה' הטובה עליכם.
אל תתעצלו הפשירו את הנקניקיות היטב ועשו בהם חורים מספר בכדי שלא יתפוצצו. הנקניקייה צריכה להיות מעט מחוץ לאש ולא בתוך המדורה, חשוב להסביר זאת לילדים.
טיפ חשוב: כדאי להכין מספר עודף של נקניקיות שכן חלקן יצנחו למדורה במהלך הצלייה.
דגים, החטיף של המדורה
דגים במדורה הם חטיף של ממש, מניחים בקרבת המדורה את הדג עטוף בנייר כסף והתוצאה – הוריקן של טעמים.
ההצעות שלנו לשידרוג: הוסיפו שמן זית, רוזמרין, טימין ושני שיני שום קצוצים דק, התוצאה שווה את ההשקעה הפשוטה.
עוף שלם בתוך האש - מעדן
לוקחים עוף שלם נקי מנוצות ומופשר לחלוטין, מניחים עליו מלח גס לפי הטעם ועוטפים את העוף ב- 5 שכבות של נייר כסף, באופן הדוק לבשר העוף.
חופרים בור לצד המדורה, מניחים בו גחלים (מהמדורה או גחלים, קנויים שהבערתם) מעליהם את העוף בנייר הכסף ומעליה עוד גחלים וממתינים שעתיים.
אפשר להטמין את העוף גם בשיטת הטמנת תפוחי האדמה המפורטת למעלה.
אפשר להקפיץ את טעמו של העוף עם הוספת תבלינים לפי טעמכם. גם ירקות שורש מתאימים מאוד.
הקינוח - מרשמלו בסגנון סמורס
אין ספק כי כל ילד אוהב לצלות את המרשמלו שלו בעצמו, אך צריכה להיות כאן השגחה צמודה של מבוגר.
הדרך לצלות מרשמלו ידועה. כאן הבאנו לכם את הדרך המקצועית – סמורס. דרך שבה צולים את המרשמלו בסבלנות מעל ללהבה , על ידי החום העולה מן המדורה מותך המרשמלו כולו תוך כדי סיבוב המקל. את העיסה מניחים על ביסקוויט פתי-בר או עוגיה , מניחים מעליה קובית שוקולד ויש לכם קינוח באמת טעים.
קפה בדואי על האש
בעידן הקומקומים החשמליים ומכונות הקפה, לכמה מאתנו יצא בזמן האחרון לשתות קפה אסלי על האש? לא להרבה. כדאי לנצל את ליל המדורות הזה ולהיזכר בטעמו המשובח של קפה בפינג'אן על האש.
אל תשכחו לקחת אתכם פינג'אן וחבילת קפה תורכי ארומאטי ומשובח שמין הסתם יהיה לו שימוש לאורך כל הערב. מלאו את הפינג'אן במים והוסיפו קפה בחישוב של כפית (או יותר)לכל כוס מים, הניחו את הפינג'אן על החצובה המפורטת בפתיחת הכתבה, כאשר הלהבות לא חורכות את הפינג'אן (הוא ייהרס) חכו שהמים יבעבעו ומזגו לשמחת כולם. אפשר להוסיף מעט חוויאג' או הל, הכל לפי טעמכם האישי.
לסיום, כמה נקודות פרקטיות בטיחותיות בהדלקה:
• חפרו בור והדליקו את המדורה בתוכו, הבור יגן מהרוח וכשתסיימו תוכלו לכבות את המדורה בקלות.
• צרו שטח נקי מחומרים דליקים סביב המדורה.
• שימו לב, חומרים סינטטית כמו פלסטיק, גומי וכדו' הם מאוד אטרקטיביים למדליקי מדורות מכיוון שהם בוערים בקלות, כדאי לדעת כי העשן העולה מחומרים אלו הוא רעיל, ועשוי גם לקלקל את האוכל ולהרעיל אותו.
• על המדורה נניח משטח בישול העשוי אך ורק מברזל או מאבן, לבטיחותכם הוא חייב להיות יציב.
• הילדים שלכם כרתו את עצי היער הסמוך לביתכם? אין צורך בכמות גדולה כל כך של עצים, מדורה לבישול היא מדורה קטנה, מדורה גדולה יוצרת חום גדול וכך לא יתאפשר להתקרב למשטח הבישול.
התגלחו וצאו לטבע, חג שמח.