בימים אלו שהם שיא הקיץ הישראלי, כולם סובלים מהחום המעיק והלחות הכבדה. הפתרון מוכר ומותקן כבר ברוב הבתים בישראל: כמובן המזגן. עלותו של המזגן, על שלל סוגיו, גדליו ולאחרונה גם צבעיו, אינה זולה, אך השימוש השוטף בו נחשב חסכוני יחסית לדרכים אחרות לקרר או לחמם את הבית.
מה עושים שדווקא בימים כאלו המזגן מגלה סימני עייפות? הוא כבר לא אפקטיבי ולא מקרר כמו בהתחלה?
לפני שהיד על הטלפון מחייגת לטכנאי המזגנים שמוכן להגיע "עכשיו", יש כמה פעולות פשוטות שעשויות לחסוך ממון רב, על ביקור טכנאי, חלפים ותיקון, ולעתים אף את העלות היקרה של החלפת המזגן. במיוחד שכל מי שמספק מזגנים או שירות תיקונים נוהג לגבות בעונה החמה מחירים יקרים שלעתים גבוהים בעשרות אחוזים מתקופות אחרות, מפני שהם יודעים כי הלקוחות ישלמו כמעט כל מחיר עבור שירות מיידי שיקרר את ביתם.
חשוב לדעת כי למזגנים יש אורך חיים שימושי משמעותי, ואין צורך למהר ולהחליף אותם. מסתבר כי תחזוקה עצמית של המזגן מומלצת מאוד, בעיקר בחודשי הקיץ, שאז מחירי ביקורי הטכנאים מאמירים, בשל ביקוש השיא בחודשים יולי-אוגוסט. יש פעולות שאפשר לעשות לבד, לפני הזמנת הטכנאי שיגיע ויבצע את התחזוקה של המזגן.
ראשית, מטעמי בטיחות - כמו בכל מכשיר חשמלי - לפני שמתחילים כל פעולה, יש לכבות את המזגן ולנתק אותו מהחשמל.
נקיון המסננים: המסננים הם הרשתות שנמצאות מתחת למכסה הפלסטיק של המזגן, יש לשלוף אותם ממקומם ולשטף אותם היטב מתחת לזרם מים בכיור. לאחר מכן, להשאיר אותם לייבוש ולהחזירם למזגן כאשר הם יבשים לגמרי.
פעולת נקיון פשוטה אך חשובה זו תבטיח הגדלת יעילות המזגן ותחזיר את יכולת הקירור שלו כמו בראשיתה.
בנוסף יש לנקות את פתחי יציאת האויר הנמצאים בחזית המזגן. גם זוהי פעולה פשוטה ביותר, משתמשים בסמרטוט לח, ואפשר גם עם חומרי ניקוי פשוטים (לא כאלו שדורשים שטיפה ממש). מנקים את הפלסטיק החיצוני ונזהרים שלא יישפך חומר ניקוי לתוך פתחי המזגן.
מתחת למסנני האויר ישנם פתחי יציאה שעשויים מתחת גלית, צריך לבדוק אם גם הם מלוכלכים ולנקות אותם באמצעות שואב אבק (ללא מגע מים).
לאחר כל הפעולות האלו, מחזירים את המסננים היבשים למקומם, וכן דואגים כי כל חלקי המזגן יהיו יבשים, ורק אז ניתן לחבר את המזגן מחדש לחשמל ולהפעילו.
זה עיקר הצעדים הפשוטים, הלוקחים פחות מרבע שעה, ואם זוכרים לבצע אותם פעם בשלושה חודשים, מבטיחים אורך חיים ארוך יותר למזגן. בנוסף קירור המזגן יהיה מהיר ויעיל יותר, וכמובן החסכון המהותי של ביקור טכנאי, חלפים וכל ההוצאות האחרות יהיה שווה את המאמץ. נסו את זה בבית!