איך נשמרים מחומרים משמרים?

חומרים משמרים עלולים להיות מסוכנים, אבל רק חלקם ורק במינונים מסויימים. אז אילו מוצרים כדאי לקנות? מדור צרכנות נבונה מגיש טיפים על חומרים משמרים • מדריך (צרכנות )

|
1
| כיכר השבת |
(צילום: shutterstock)

ישנם תוספי תזונה רבים, באוכל התעשייתי יש אינסוף חומרים שונים ומשונים, חלקים בריאים חלקם פחות. עולם החומרים המשמרים התפתח מאוד בשנים האחרונות וחשוב לנסות ולהתמצא בשמות הלועזיים והלא ברורים, כדי להימנע מחומרים מסוכנים.

בין החומרים יש להבדיל בין סוגים שונים, בין אלו שמוכנסים למזון למטרה טכנולוגית להנדס, לעצב ולתת צורה או טעם אחרים למזון, לבין חומרים שהם תוספי מזון המוגדרים כמזונות בעצמם. בין חומרים המהונדסים אפשר למנות את החומרים המשמרים, צבעי המאכל, משפרי הטעם, מונעי קצף, מקציפים, מגבשים ממתיקים למיניהם וכדו'.

לעומת החומרים שנועדים כדי להאריך את חיי המדף, לשפר את טעמם, את המראה ואת הריח שלהם, ישנם תוספי תזונה בריאים, בהם אפשר למנות את הויטמינים והמינרלים (שלעתים מוספים למוצר בגלל שהויטמינים והמינרלים שבו אבדו במהלך העיבוד התעשייתי) וכן מזונות אחרים שאושרו למאכל. יש לציין כי חלק מתוספי המזון שכביכול אושרו כמזונות למאכל הם גם מלאכותיים.

חומרים משמרים ותוספי מזון, האם מסוכנים?

רוב המחקר שנעשה בתחום נעשה על חיות מעבדה לכן קשה לקבוע. החומרים המשמרים נועדים למנוע מחלות זיהומיות חמורות, והכנסתם לשוק המזון הייתה צעד טכנולוגי אדיר שהביא למניעת מחלות קשות שהיו קיימות בעבר בשל מזונות מקולקלים.

אם כי חלק מן החומרים המשמרים בעייתיים, כחלקם מכילים כמויות גבוהות של חומרים משמרים. אפשר לשער כי מוצרים המכילים חומרים הנוטים להתקלקל (גבינות, סלטים וכדו') יכילו יותר חומרים משמרים. תחקיר שנעשה לאחרונה גילה כי ישנן חברות המכניסות במוצרים הנוטים להתקלקל כמויות גבוהות של חומרים משמרים - מעל לתקן המותר.

תוספים רבים מוספים למזונות התעשייתיים ורק חלק מהם יצוינו על גבי אריזות המזון תחת הכותרת 'רכיבים'. בישראל יש פיקוח על כמות החומרים שמוספים למזון, אך יש לדעת כי לא כל החומרים מצוינים על האריזה - אלו חומרים שנבדקו כאינם מזיקים לבריאות.

חומרים תחת השם E

ישנם חומרים משמרים הכתובים על האריזה בשמם, אבל המבוכה מגיעה כאשר על המוצר רשומים חומרים רבים תחת השם E ולצידם מספר.

גם בתחום זה ישנם הנחיות לגבי אילו תוספים אפשר לכתוב כמספרי E ואילו תוספים אפשר לציין בשם כולל כמו "חומרי טעם וריח" או "חומרים מייצבים". מה שמעניין שדווקא חומרים אלו (המצוינים עם האות E ומספר) הם די מסוכנים, בצריכה קבועה לאורך זמן.

התקינה מחייבת לציין בשם מלא רק את החומרים העלולים לגרום לרגישות, כגון טרטזין, ולאו דווקא את אלו המזיקים לבריאות. לכן באופן כללי כדאי להימנע מחומרים משמרים המצוינים באות E בפרט שלא ברור אילו חומרים עומדים מאחורי המספרים.

בשורה התחתונה ההמלצה היא ברורה - יש לצרוך יותר מזונות טבעיים נטולי חומרים משמרים. ואם כבר חומרים משמרים, בדקו אם יש לכם או לילדכם רגישות לחומרים הללו, וכמובן אין לצורך בשום פנים ואופן מזונות המכילים חומרים משמרים בכמויות גבוהות ולאורך זמן.

להלן מדריך קטן שייתן לכם מושג כללי לגבי צבעי מאכל בעלי האות E. כדאי להריץ חיפוש בגוגל על כל מספר ולקבל מידע רחב יותר.

מספר E number) E) הוא שיטת קידוד של האיחוד האירופי עבור תוספי מזון. הקידוד הקיים למספרי E:
E100–199 - צבעי מאכל
E200–399 - חומרים משמרים
E400–599 - חומרים המשמשים בעיבוד מזון
E600–699 - משפרי טעם
E900–950 - ציפוי וזיגוג, מקציפים, מלבינים וגזים
E999–1521 - עמילנים וחומרים שונים
E420–421 ו-E950–967 - ממתיקים מלאכותיים.

הכתבה הייתה מעניינת?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

1 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

1
הכשרות מהדרין מגינה ומצילה מכל רעל במזון, ומבטיחה גן עדן בעולם הבא. כגון ירקות ללא תולעים שהם מרוססים ברעל מסרטן, שעדיפים על ירקות עם תולעים ללא רעל מסרטן.יכול להיות כי מי שאוכל ירקות בהכשר רגיל, יאריך ימים, אבל יירש גיהנום, לעומתו מי שאוכל ירקות מהדרין ללא תולעים, ימות בקיצור ימים, אבל ישר לגן עדן.
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות